Anna Lahtinen

Anna Lahtinen

Senior Researcher
vanhempi tutkija, tekoäly ja innovaatiot
+358 294471253

Koulutus: kauppatieteiden tohtori (DBA)

Eritysosaaminen: ihmislähtöinen tekoäly, tekoäly työelämässä, tekoäly liiketoiminnassa, tekoälymurros, tekoälypohjaisten tuotteiden ja palveluiden kehittäminen, tekoäly yhdenvertaisen työelämän edistäjänä, innovaatiotoiminnan johtaminen, tutkimus- ja kehityshankkeiden johtaminen.

Anna Lahtinen toimii vanhempana tutkijana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa, Helsingissä. Hän on ”Ihmislähtöinen tekoäly” -tutkimusryhmän perustaja ja koordinaattori.

Hänellä on erityisosaamista tekoälyn tuomista mullistuksista työelämässä, liiketoiminnassa ja urapoluissa. Yli kahdenkymmenen vuoden monipuolisen kokemuksensa myötä – joka kattaa sekä liike-elämän, yrittäjyyden, innovaatioekosysteemit että akateemisen maailman Suomessa ja kansainvälisesti – Lahtinen on ollut eturintamassa tukemassa tekoälyn käyttöönottoa yrityksissä ja organisaatioissa. 

Hänen johtamissaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa on tuettu yli 150 yritystä ja organisaatiota hyödyntämään tekoälyteknologioita ja kehittämään niihin liittyvää osaamista. Lahtisen viime vuosien julkaisutuotanto kattaa yli 80 julkaisua (2021-2024), jotka sisältävät 15 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua, ammattilehti- ja kirja-artikkeleita, konferenssijulkaisuja ja audiovisuaalisia julkaisuja ja kirjoja. Hänen aikaisempi tutkimuksensa keskittyi naisyrittäjyyteen ja psykologisen sopimuksen rakenteisiin.

Lahtisen työ on tunnustettu laajalti; hän on vastaanottanut ”Yrittäjille merkityksellisimmän akateemisen artikkelin palkinnon” Yhdysvaltain pk-yritysten ja yrittäjyyden yhdistykseltä. Hänen viimeaikaisiin julkaisuihin kuuluu muun muassa ”Tehoa tekoälystä pk-yrityksille” -opas, ”Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä” -työkirja ja ”Tekoäly Suomessa” -videohaastattelusarja, jossa hän on haastatellut suomalaisia vaikuttajia ja johtajia heidän kokemuksistaan tekoälyn parissa.

Julkaisuja:

Hankkeet, joissa mukana:

  • 2023-2025 – Tekoälykäs pk-yritys: muutosvoimaa tekoälyn hyödyntämiseen pk-yrityksille ja niiden työntekijöille. Rahoitus: Työsuojelurahasto.
  • 2024-2025 – Tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä työssä eli AIE-hanke. Rahoitus: Työsuojelurahasto.
  • 2021-2023 – Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailuetua PK-yrityksille eli AI-TIE -hanke sekä sen sisarhanke AI-TIE Etelä-Suomi. Rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto ja Uudenmaan liitto; AI-TIE Etelä-Suomea lisäksi rahoitti Kymenlaakson liitto. 
  • 2022-2023 - Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön yhteiskehittämällä: e-työkirja tukitoimintojen asiantuntijoille ja heidän esihenkilöilleen, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Rahoitus: Työsuojelurahasto. 
  • 2021-2024 – Digital Job Onboarding – Digitaaliseen työhön perehdyttäminen, Haaga-Helia osatoteuttajana kansainvälisessä konsortiossa: FH-JOANNEUM (Itävalta), Jugend am WERK (Itävalta), Synthesis (Kypros), DEX Innovation Centre (Tšekki), Fondazione Fenice Onlus (Italia). Rahoitus: Erasmus+.
  • 2021-2022 – Tekoäly tulee – tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon eli TT TOY -hanke, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Rahoitus: Työsuojelurahasto.