Opinnäytetyön aihe valitaan tyypillisesti opiskelijan ammattiosaamisen alueelta. Aiheen tulisi olla sinua kiinnostava kiinnostava ja työelämän kehittämistarpeita palveleva. Opinnäytetyön tavoitteiden asettelu ja riittävä rajaus ovat tärkeitä työvaiheita, joissa opinnäytetöiden ohjaajat ovat tukenasi. Aihevalinnassasi sinun tulee muistaa, että opinnäytetyöraportit ovat julkisia asiakirjoja.
Mistä aihe opinnäytetyölle?
Ole oma-aloitteinen ja valpas havainnoimaan kehittämiskohteita työpaikallasi tai harjoittelupaikassasi. Kerää ideoita tutustumalla jo tehtyihin opinnäytetöihin Theseuksessa tai HHthesiksessä. Katso, löytyisikö Haaga-Helian TKI-hankkeista sinua kiinnostavia teemoja. Seuraa JobTeaseriin ilmoitettuja toimeksiantoja.
Opinnäytetyön kieli
Suomenkielisessä tutkinnossa opinnäytetyö kirjoitetaan yleensä suomeksi. Perustellusta syystä opinnäytetyö voidaan kuitenkin kirjoittaa muullakin kielellä. Muutosta opinnäytetyön kieleen haetaan tutkinnon opinnäytetyökoordinaattorilta.
Suomenkieliseen tutkintoon laadittavassa englanninkielisessä opinnäytetyössä noudatetaan kirjallisen esityksen osalta soveltuvin osin samoja periaatteita ja kriteerejä kuin englanninkielisessä tutkinnossa. Opinnäytetyön ohjaajalla ei ole velvollisuutta antaa ohjausta englanniksi laadittavan työn kielellisissä asioissa, vaan opiskelijan on itse varmistuttava siitä, että työ on kieliasultaan riittävän korkealuokkainen ja että työ vastaa englanninkielisen opinnäytetyön raportointiohjeita.
Toimeksiantosopimus
Opinnäytetyön toimeksiantajana voi olla yritys, julkisyhteisö, yhdistys, ammattikorkeakoulu tai muu oppilaitos. Tässä tapauksessa opinnäytetyöprojektista laaditaan kirjallinen toimeksiantosopimus.
Täytä valmis lomakepohja ja kerää siihen tarvittavat allekirjoitukset. Haaga-Helian ohjaajat eivät allekirjoita toimeksiantajien laatimia mahdollisia erillisiä salassapitosopimuksia. Korkeakouluissa ei saa tehdä salaisia opinnäytetöitä, mutta niissä voi olla luottamuksellista tausta-aineistoa, joka jää vain ohjaajien/tarkastajien tietoon. Tausta-aineistoa ei arvioida.
Haaga-Helia ei arkistoi toimeksiantosopimuksia.
Tutkimuslupa
Jos Haaga-Helia on opinnäytetyössä tutkimuskohteena tai tutkimus tehdään Haaga-Helian opiskelijoille, henkilökunnalle tai alumneille, tulee tutkimus hyväksyttää oheisen tutkimuslupaohjeen mukaisesti.
Tutkimuslupahakemus lähetetään tutkimuspalveluiden asiantuntijalle Pekka Lahdelle: pekka.lahti@haaga-helia.fi.
Opinnäytetyön hyväksiluku
Opinnäytetyön hyväksiluvusta vastaa tutkinnon opinnäytetyökoordinaattori AMK tutkinnoissa.
Opiskelija hakee hyväksilukua tutkinnon opinnäytetyökoordinaattorilta vapaamuotoisella hakemuksella, jonka liitteenä on aiempi opinnäytetyö tai sen Theseus-linkki, arviointilomake ja opintorekisteriote tai linkki opiskelijan Opintopolun sivulle.
Opinnäytetyön hyväksiluvun kriteerit
Aiempi opinnäytetyö
- on tehty kymmenen vuoden sisällä.
- on AMK- tai YAMK-opinnäytetyö, tai yliopiston kandidaatin tutkielma, pro gradu, lisensiaattityö tai tohtorin väitös. Amk-tutkintoon voidaan hyväksilukea vähintään kandidaatin tasoinen työ.
- on aihepiiriltään vastaava tai soveltuva tutkintoon, johon hyväksilukua haetaan. Opinnäytetyö on voitu suorittaa saman tai eri alan tutkintoon.
- suomenkielisissä tutkinnoissa opiskelijalle voidaan hyväksilukea suomenkielinen tai englanninkielinen opinnäytetyö.
- englanninkielisissä tutkinnoissa opiskelijalle voidaan hyväksilukea englanninkielinen opinnäytetyö.
Jos hyväksiluku tehdään kandidaatin tutkielman perusteella, työ arkistoidaan Haaga-Helian arkistointijärjestelmään. Muita hyväksiluettuja opinnäytetöitä ei arkistoida Haaga-Heliassa, koska työ löytyy alkuperäisestä oppilaitoksesta.
Hyväksilukutapauksessa kypsyysnäytettä ei suoriteta uudestaan, mikäli se on aiemmassa tutkinnossa suoritettu hyväksytysti.
Hyväksiluetun opinnäytetyön arvosana annetaan asteikolla 1-5 tai H, alkuperäisen asteikon mukaisesti.