Liikuntajohtamisen Master-koulutus tarjoaa vertaisoppimista ja uuteen heittäytymistä

Karita Toivosella on taustallaan pitkä ura liikunta-alan järjestö- ja esihenkilötehtävistä. Haaga-Helian Master-opintojen kautta hän pääsi syventämään omaa osaamistaan ja oppimaan uusia taitoja esimerkiksi palvelumuotoilun parissa. Opintojen sivujuonteena hän rohkaistui myös ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

Karita Toivonen
26.03.2021
Opiskelijatarina

Itsensä kehittäminen on 28-vuotta liikunta-alan järjestötehtävissä toimineelle Toivoselle oleellinen asia. Vuosien aikana hän on kehittänyt omaa osaamistaan erilaisten koulutusten kautta.

- Vuonna 2005 suoritin johtamisen erikoisammattitutkinnon Vierumäellä, koska halusin saada uusia näkökulmia ja toimintatapoja tiimityöskentelyyn ja ihmisten johtamiseen. Lisäksi olen suorittanut Liikunnan hallintotutkinnon 1997 sekä Liikunnanohjaajan AMK-tutkinnon 2010, Toivonen luettelee.

Pitkällä urallaan Toivonen on päässyt tekemään laajasti yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti liikunnan suunnittelun, kehittämisen ja toiminnan toteuttamisen parissa. Toivonen kaipasi kuitenkin uralleen uusia tuulia ja löysi Haaga-Helian Liikuntajohtamisen Master-koulutuksen.

- Mietin, mitä haluan vielä saavuttaa liikunta-alalla. Tulin siihen tulokseen, että Master-koulutuksen kautta pääsen pohtimaan asiaa syvällisemmin. Johtaminen on kiinnostanut itseäni jo pitkään, ja koen ettei siinä voi olla koskaan valmis, Toivonen toteaa.

Ammattitaidon kehittymistä ja uutta osaamista omaan työhön

Liikuntajohtamisen suuntautumisopinnoissa Toivonen on päässyt syventymään mm. talousjohtamiseen ja palvelumuotoiluun. Hänen mukaansa opintojaksot ovat sisältäneet hyvin laadittuja kokonaisuuksia sekä tarjonneet mahdollisuuden heittäytyä myös epämukavuusalueelle, mikä on Toivosen mukaan yksi oppimisen edellytys.

- Palvelumuotoilun kurssilla valitsin sellaisen osa-alueen, joka oli itselleni kaikista vierain; verkkosivut. Tehtävä ei ollut helppo, mutta hyvinkin antoisa, Toivonen iloitsee.

- Tehtävät on myös pääsääntöisesti voinut kytkeä osaksi omaa työtä. Näin omaa ammattitaitoa on pystynyt viemään samalla eteenpäin omassa työarjessakin.

Toivosen mukaan opinnoissa motivoi myös vertaisoppiminen muilta ryhmän jäseniltä sekä ammattitaitoisilta opettajilta.

- Opettajilla on ollut monipuolisesti omakohtaista kokemusta työelämästä opettamaltaan osa-alueelta, lisäksi opiskeluryhmä on ollut aktiivinen ja laittanut itsensä peliin, Toivonen kertoo.

Seuraava askel uralla

Toivosella oli selkeä suunnitelma opintojen etenemisestä. Viime keväänä puhjennut koronapandemia heitti kuitenkin kapuloita rattaisiin ja pysäytti pohtimaan tulevaisuudensuunnitelmia.

- Matkan varrella omat ajatukset tulevaisuudesta selkiytyivät ja hain ensimmäistä kertaa johtajan paikkaa. Sain paikan ja nyt olen päässyt uusien haasteiden pariin Raision liikunta- ja nuorisotoimenjohtajana, Toivonen kertoo.

Hän näkee, että tulevaisuudessa liikunta-alan ammattilaisilta vaaditaan monipuolisia taitoja, joissa yhdistyvät talousosaaminen ja toiminnan tuottaminen.

- Liikunta- ja hyvinvointi nähdään yhä vahvemmin ennaltaehkäisevänä kokonaisuutena, mutta sitä pitää pystyä osoittamaan myös euroissa. Onnistuakseen liikunnan ammattilaisten tuleekin pystyä tekemään vahvasti poikkihallinnollista yhteistyötä ja saada muut mukaan liikkumisen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tulevaisuudessa tarvitaan myös viestintä- ja markkinointiosaamista sekä kykyä tuotekehittelyyn. Liikunta-alan Master-koulutus antaa edellä mainittuihin osa-alueisiin ehdottomasti syvempää osaamista, Toivonen summaa.