Varainhankinnan lahjoituksilla saatiin lisää tulostimia 3D-laboratorioon ja kuvaustekniikkaa AV-studioon

OP Yrityspankki teki lahjoituksen Haaga-Helialle varainhankintakampanjassa vuonna 2019. Rahat kohdennettiin muun muassa 3D-laboratorioon ja AV-studioon.

Kuvituskuva 3D-tulostin
Uutinen

Body

3D-laboratoriossa opiskellaan 3D-tulostusta käytännönläheisesti. Laboratoriossa voi tulostaa melkein mitä vain kodinkoneen osista erilaisiin pienoismalleihin.

— Varainhankintakampanjasta saadun rahoituksen avulla laboratorioon on hankittu uusia tulostimia, virtuaalilaseja sekä pienempiä työkaluja, lehtori Heikki Hietala kertoo.

Hietala näyttää aluksi vedenkeittimen näköistä laitetta. Se on lahjoitusrahoilla hankittu Artec Eva -merkkinen 3D-käsiskanneri. Sillä voi skannata kaikkea tulitikkulaatikkoa isompaa, jopa kokonaisen huoneen. Laite pystyy skannaamaan esineen pintaa paljon hienovaraisemmin kuin halvempi skanneri.

Kaikilla laboratorion 3D-tulostimilla on kutsumanimi. Jo aikaisemmin huoneessa olivat Tupu, Hupu ja Lupu sekä Aku Ankka ja Iines Ankka -nimiset tulostimet.

Uusimmat tulostimet ovat nimeltään Scrooge eli Roope Ankka ja Gladstone eli Hannu Hanhi. Ehkä jo nimistä voi päätellä, että nyt puhutaan huippuluokan laitteista. Ne on hankittu lahjoitetulla rahalla.

Hannu Hanhi on hartsitulostin. Hartsissa on parempi resoluutio kuin muovissa. Tulostimeen kuuluu myös hartsiallas. Roopea kannattaa käyttää, jos halutaan suurta tulostustarkkuutta. 

Hankinnat ovat muovanneet opetusta niin, että nyt opetus on paljon luovempaa. Kun tulostimia on paljon, voidaan kursseille myös ottaa enemmän opiskelijoita kuin ennen. Hietala puhuukin ”unelmien laboratoriosta”.

AV-studion valaistus ja sisustus uusittiin

Av-asiantuntija Heikki Yli-Ketola esittelee, mitä kaikkea OP Yrityspankin lahjoituksella on hankittu Pasilan kampuksella sijaitsevaan AV-studioon.

Studiossa tehtävien kuvausten ilme on parantunut huomattavasti, sillä rahoilla on hankittu iso määrä kuvausvaloja ja värivaloja (niin sanottuja valopesureita), valopöytä ja kaksi moving head -valoa. Jälkimmäiset ovat kääntyviä valoja, joilla voi ”ampua” valoa esimerkiksi erilaisina kuvioina. 

Uutena laitteena studiossa on myös in air -korvamonitorointijärjestelmä. Uudet mikrofonit puolestaan takaavat paremman äänen laadun. Studiota on myös sisustettu uusiksi. Sinne on hankittu tyylikkäät sohvat, pöydät ja tuolit.

— Studio on nyt ammattimaisempi. Kuvausjälki on kauniimpaa, Yli-Ketola sanoo.

Studioon voi nyt esimerkiksi luoda haluamansa värimaailman valopesureilla. Yksi nurkka voi olla vaikka vaaleanpunainen ja toinen vihreä. 

Haaga-Helian henkilökunta on löytänyt hyvin uusitun studion. Sitä hyödyntävät kaikki kampukset. Myös opiskelijat voivat käyttää studiota av-henkilöstön avustuksella. 

— Harvalla koululla on näin hienot puitteet, kehuu Yli-Ketola.

Varainhankinnasta Haaga-Heliassa vastaa kaupallinen johtaja, vararehtori Jouni Ahonen.  

Haaga-Helian uusi varainhankintalupa (RA/2020/1395) on voimassa 6.11.2020 alkaen ja kerätyt varat käytetään ammattikorkeakoululain 4 §:ssä tarkoitettujen tehtävien hoitamiseen. 
Ammattikorkeakoululain 4 §:n mukaan ammattikorkeakoulun tehtävänä on antaa työelämän ja sen kehittämisen vaatimuksiin sekä tutkimukseen, taiteellisiin ja sivistyksellisiin lähtökohtiin perustuvaa korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin ja tukea opiskelijan ammatillista kasvua. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on lisäksi harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä taiteellista toimintaa. Tehtäviään hoitaessaan ammattikorkeakoulun tulee tarjota mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen.

 

Ota yhteyttä
Jouni
Ahonen
projektijohtaja, AMK Kiina-verkosto
+358 294471771
jouni.ahonen@haaga-helia.fi