Rosa Weckman: Kaksi opiskelun unohdettua helmeä – Sattumat ja oppimisen ilo

Haaga-Heliassa koko korkeakouluyhteisön hyvinvointi on ykkösasia ja me toimijat olemme täällä teitä opiskelijoita varten.

Rosa Weckman
Uutinen

Body

Monesti opinnoista puhuttaessa korostuu tavoitekeskeisyys ja suunnitelmallisuus. Ne ovat tärkeitä elementtejä opintojen etenemisen kannalta, mutta tilaa on hyvä jättää myös muulle. Suunnittelussa on hyvä ottaa aina huomioon sattuman mahdollisuus. Esimerkiksi tulemalla kampukselle annat mahdollisuuden satunnaiselle kohtaamiselle, joka voi synnyttää sinussa uuden ajatuksen tai johdattaa sinut kokonaan uusille poluille.

Satunnainen hymy voi piristää muutoin yksinäistä päivää. Sattuma voi avata tien uuteen työpaikkaan tai parisuhteeseen. Sattumien mahdollistamiseen riittää, että astuu ajoittain pois kotoaan tai mukavuusalueeltaan ja on avoin uudelle.

Sattumien mahdollistamisen lisäksi opiskeluimun säilyttämiseksi kannattaa vaalia oppimisen iloa – iloa siitä, että tajuaa jotain uutta, ymmärtää enemmän. Oppimisen ilon merkitystä itsellesi voit vaikka avata itsellesi, vaikka kysymällä milloin olet viimeksi oppinut jotain uutta?  Milloin olet viimeksi iloinnut saavutuksestasi?

Joskus sattumista ja oppimisen ilosta puhuminen voi tuntua liian kepeältä. Me kaikki tiedämme, että elämässä tulee vastaan erilaisia haasteita ja vaiheita. Meidän suureen korkeakouluyhteisöön mahtuu monenlaista oppijaa ja mitä erilaisempia vahvuuksia ja henkilökohtaisia haasteita.

Monet meistä kaipaavat myös tukea haasteista selviämiseen: Tuli tuki sitten läheisiltä, opiskelutovereilta tai ammattilaiselta. Haluan kuitenkin vakuuttaa teille, että riippumatta kantamistamme taakoista ja diagnooseista, voimme kaikki itse vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Tällöin puhutaan usein koetusta hyvinvoinnista tai positiivisesta mielenterveydestä.

Sattumien mahdollistaminen ja oppimisen ilon etsiminen ovat konkreettisia työkaluja oman koetun hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ne muistuttavat meitä siitä, kuinka suuri lahja oman alan tai suunnan löytyminen ihmiselle voi olla ja kuinka opiskelun kuuluu olla aina erityisesti myös hauskaa!

Oppimisen iloa ja hassuja sattumia toivottaen,

Rosa Weckman

opintovalmentaja, opiskeluhyvinvointi