Futiskentiltä kiertotalouteen – Tia Jaakonsaaren haaveena on luoda kestäviä ratkaisuja levän viljelyyn

Haaga-Helia koordinoi jo kolmatta kertaa kansainvälisen ClimateLaunchpadin Suomen osuutta. Kestäviä ratkaisuja levän viljelyyn kehittävä restonomiopiskelija Tia Jaakonsaari on yksi kilpailun lukuisista alumneista.

Pia Jaakonsaari
Uutinen

Body

Haaga-Helia isännöi jo kolmatta kertaa kansainvälisen ClimateLaunchpad -kilpailun Suomen osuutta, joka järjestetään tällä kertaa yhteistyössä 3AMK:n Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulujen kanssa. ClimateLaunchpad on matalan kynnyksen startup- ja innovaatiokilpailu, johon osallistuminen ei vaadi yrittäjätaustaa.

Tämän tietää myös kilpailuun viime vuonna osallistunut Haaga-Helian restonomiopiskelija ja huippujalkapalloilija Tia Jaakonsaari, jolle ClimateLauncpad toimi hyvänä ponnahduslautana kiertotalouden ja tuotekehittelyn maailmaan.

– Näin kilpailussa pelkästään positiivista. Siellä pääsee parantelemaan omaa ideaa asiantuntijoiden palautteen avulla ja samalla verkostoitumaan muiden kiertotaloudesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

JAAKONSAAREN mukaan kilpailua ei kannata aliarvioida, vaikka mukaan saattaakin päästä pelkän idean perusteella. Taso on kova ja monet osallistuvat valmiilla tiimillä, jossa on jo täysi kehitystyökäynnissä.

Hän uskookin olleensa ainoa, joka osallistui kilpailuun täysin yksin – ja vieläpä opiskelijana. Muut olivat hänen mukaansa maistereita ja tohtoreita.

– Se voi ehkä latistaa hieman fiilistä, mutta kannattaa muistaa, että olet kilpailussa itseäsi varten. Ei kannata miettiä muiden saavutuksia tai tekemisiä, kun on itse vasta aloittamassa sitä, mitä he ovat tehneet jo pitkään.

Pelko epäonnistumisesta tai ”huonosta ideasta” on kuitenkin turhaa, koska osallistujille on tarjolla alan parhaiden ammattilaisten mentorointia, jossa opastetaan idean jatkokehittelyssä, pitchauksessa sekä startup-yrityksen käynnistämisessä.

TÄTÄ NYKYÄ kiertotalous on Jaakonsaaren sydämenasia. Ravintolakokiksi alun perin opiskellut ja sittemmin korkeakouluun päätynyt ammattilaisjalkapalloilija tutustui kiertotalouteen Haaga-Helian restonomiopintoihin kuuluvalla kurssilla, joka sai hänen mukaansa palaset loksahtamaan paikoilleen.

– Kiertotalous vei minut täysin mukanaan. Tuntui kuin olisin lopultakin löytänyt kadoksissa olleen puuttuvan palasen.

Siksi ei lienekään yllätys, että myös hänen kilpailuideansa Nocturne liittyi läheisesti kiertotalouteen. Jaakonsaaren mukaan Nocturne pyrkii tuottamaan ratkaisuja merilevän kestävään viljelyyn sekä tarjoamaan samalla keinoja sopeutua vesistöjen happamoitumiseen.

– Idea sai alkunsa vaihdossa Etelä-Koreassa ja matkustaessani Azoreille, joissa molemmissa hyödynnetään merilevää monipuolisesti.

Idean nimi puolestaan tulee kansallisrunoilija Eino Leinon runosta, joka korostaa luonnon kauneutta ja sen arvoa. Jaakonsaaren mukaan runo kuvastaa hyvin hänen omaa ajatusmaailmaansa.

VAIKKA NOCTURNE ei tuonutkaan kansainvälisen ClimateLauncpadin voittoa, niin Jaakonsaari ei silti ole hylännyt ideaansa. Päinvastoin, hän sai siitä lisäpontta opiskella enemmän ja hankkia samalla tarpeellista tietoa ja taitoa, jotta idean jatkokehittämisen voisi toteuttaa turvallisesti.

Jaakonsaari kertoo osallistuneensa idealla myös valtakunnalliseen Food Business Challenge -kilpailuun, jossa Nocturne ylsi toiselle sijalle.

Tästä on hänen mukaansa kiittäminen paitsi Haaga-Heliaa myös ClimateLaunchpadia sekä sieltä saatuja oppeja, jotka auttoivat häntä idean pitchauksessa.

– Minusta olisi upeaa saada Nocturne pyörimään neljän vuoden sisällä, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Seuraavaksi ideanikkarilla on vuorossa työharjoittelu Helsingin Tislaamossa, jonka kanssa hän on puhunut myös ideoiden testaamisesta. Tämän jälkeen edessä on opinnäytetyön kirjoittaminen, joka tulee käsittelemään suomalaisen levän käyttömahdollisuuksia.

 

Finnish ClimateLaunchpadin ilmoittautuminen on auki 30. toukokuuta saakka. Ilmoittautuminen onnistuu täällä.

Lisää tietoa aiheesta