”Nyt jos koskaan on aika uudistua ja murtaa alan negatiivisia myyttejä!” – Dani Hänninen on jo suunnannut katseensa pandemian jälkeiseen aikaan ja uskoo tulevaisuuden tuovan paljon hyvää itselleen sekä muille ravintola-alan yrittäjille ja työntekijöille

Ravintola-alan – kuten minkään muunkaan alan – ahdinkoa ei koronan keskellä sovi väheksyä. Haaga-Helian alumni, keittiömestari ja yrittäjä Dani Hänninen on kuitenkin murehtimisen sijaan keskittynyt etsimään uusia työskentelemisen ja itsensä toteuttamisen tapoja. Ja rohkaisee muitakin tekemään niin.

Dani Hänninen
16.03.2021
Alumnitarina

Dani Hännisen matka kokiksi, Michelin-tähden omaavan ravintolan keittiömestariksi, yrittäjäksi ja muun muassa Master Chef -kilpailun finalistiksi on ja ei ole ollut tavallinen. Omien sanojensa mukaan kehnosti koulussa menestyneellä nuorella miehellä ei ollut hirveästi vaihtoehtoja.

- Ylä-asteen jälkeen vanhemmat sanoivat, että välivuosi ei tule kuuloonkaan, Hänninen naurahtaa.

- Kokkikoulu oli ainoa paikka, johon minun papereillani pääsi sisään.

Opinnot kokkikoulussakaan eivät heti napanneet ja kurssit olivat Hänniselle tylsää puurtamista. Mutta sitten tapahtui jotain.

- Heti ensimmäisessä työharjoittelussa rakastuin alaan. Se intohimoinen, hektinen ja aivan omanlaisensa tunnelma, joka ravintolan keittiössä vallitsee, tempaisi minut mukaansa!

Koulun penkille palasi muuttunut mies, joka halusi oppia ”kaiken”. Niinpä Hänninen jatkoi opiskelua vielä kokkikoulun jälkeenkin, tällä kertaa Haaga-Heliassa, ja valmistui restonomiksi Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelmasta vuonna 2019. Nyt opinnot tarjosivat Hänniselle juuri sitä lisätietoa, mitä hän janosi, sillä koulutusohjelmassa yhdistyvät vahva ammatillinen identiteetti ja liikkeenjohdollinen ajattelutapa.

Kokkaamista – ja paljon muuta

Valmistuminen restonomiksi kesti pidempään kuin mitä Dani Hänninen oli alun perin suunnitellut. Mutta siihen on monta hyvää syytä.

- Haaga-Heliassa rohkaistaan kokeilemaan siipiään ja innovoimaan, Hänninen kiittää.

- Kohdalleni osui todella mielenkiintoisia työtilaisuuksia. Työskentelin esimerkiksi pitkän siivun Elo-säätiön Vuoden kokki -kilpailun taustavoimissa.

Mainitsemisen arvoista on ilman muuta myös toimiminen keittiömestarina Michelin-tähden vuonna 2018 saaneessa Grön-ravintolassa. Tämän lisäksi Hännisellä on ollut nimeään kantavia pop-up -projekteja.

Korona-kriisin iskiessä ja ravintoloiden sulkiessa oviaan mies ei silloinkaan jäänyt tuleen makaamaan. Hän sai idean hakea mukaan kauden 2020 Master Chef Suomi -ohjelmaan. Hiljaisen kevään myötä oli aikaa valmistautua, ja se kannatti – Hänninen sijoittui kesällä kuvatussa ja syksyllä TV:ssä nähdyssä kilpailussa toiseksi.

- Tämä työ on niin paljon muutakin kuin kokkaamista, Dani Hänninen sanoo.

- Itse teen esimerkiksi mainosyhteistöitä, lehtijuttuja, pop-up -ravintoloita ja Instagram-sisältöjä. Master Chef -ohjelma toi julkisuutta, joka auttaa viemään muita projektejani eteenpäin.

Innovoiden kohti uutta

Dani Hännisen nettisivuja tutkiessa maallikkokin kiinnittää huomiota juuri monipuoliseen palvelutarjoomaan. On ruokakuvauksia, reseptejä, catering-palveluja, brändiyhteistyötä jne. Perinteinen ravintola-alalle sijoittuva menestystarina on sellainen, jossa keittiömestari tekee 16-tuntisia työpäiviä 6 päivänä viikossa eikä muuta elämää ole. Raataako Hänninen samaan tahtiin, mutta ravintolakeittiön ulkopuolella?

- Tuo on yksi sellainen menneen maailman juttu, jonka haluaisin muuttaa, Hänninen sanoo.

- En edes muista koska viimeksi olisin tehnyt yli 10-tuntisen työpäivän. Normityötä 8 tuntia ja siihen pari tuntia lisää yrittäjän omia some- ja muita hommia.

Hänninen korostaa, että muutakin elämää kuin ruokatyötä on hyvä olla. Muuten ei pääse kehittymään, eivätkä uudet innovaatiot synny. Ja uudet ideat ovat juuri sitä, mitä menestykseen – tai ylipäätään toimeen tulemiseen – nyt tarvitaan. Hänninen toivottaakin kaikki innokkaat ja idearikkaat tulijat tervetulleeksi alalle.

- Ravintola-ala elää taitekohdassa. Vanhat, ehkä turhankin hierarkkiset tekemisen tavat ovat jäämässä historiaan ja alalle kaivataan uutta verta! Pysyvää on sen sijaan se, että tämä on edelleen ala, jossa tehdään töitä ihmisten kanssa ja ala, joka myös antaa paljon.

Mitä tulee koronan jälkeiseen aikaan, Hänninen uskoo, että ihmiset palaavat ravintoloihin entistä innokkaammin.

- Ihmisten elämysten nälkä ei ole kadonnut mihinkään. Nyt voi esimerkiksi keskittyä hiomaan taitojaan ja innovoimaan palvelukonsepteja, jotka tulevat lyhyellä ja pidemmällä tähtäimellä vastaamaan tuohon nälkään.