Journalismin master-tutkinto toi uusia työkaluja radio-ohjelmien konseptointiin

Satu Kivelä työskentelee Yle Radio 1:ssä, jossa toimittaa ja käsikirjoittaa Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjaa. Hän valmistui journalismin ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta joulukuussa 2017.

Kivela Satu master-opiskelijan uratarina
16.11.2020
Opiskelijatarina

Opinnoistaan Kivelä sai työkaluja uusien ohjelmasarjojen konseptointiin:

– Kaksikymppisenä rakastuin radioon, ja se rakkaus on kestänyt. Radiossa kuulet äänensävyt ja sen, onko ihminen läsnä. Audiolla myös menee todella hyvin, kaikista median murroksista huolimatta. On terveellistä välillä keskittyä ilman näyttöpäätettä, ja radiota voi kuunnella missä vain.

Kivelä on valmistunut aiemmin medianomiksi. Opintojen pääpaino oli journalismissa. Hän on opiskellut avoimessa yliopistossa ja töiden ohella suorittanut tiedottajan tutkinnon (MTi). Kivelä on työskennellyt aiemmin Ylen radion ajankohtaisten toimituksessa, Ajantasa-ohjelman, toimittajana ja juontajana. YleX:llä Kivelä toimitti 2000-luvun alkupuolella asia- ja ajankohtaisohjelmia ja toimi muutaman vuoden myös tuottajana.

– Halusin syventää osaamistani master-tutkinnolla. On ihan mahtava tunne huomata, mitä kaikkea onkaan oppinut. Se lisää työn imua, että on mahdollisuus kehittää ja kehittyä. Innostuin erityisesti tulevaisuuden journalismin muodoista kuten James-journalismista, jossa journalismin avulla voidaan vastata ihmisten erilaisiin tarpeisiin, ja  digitaalisesta argonautista, jossa journalistit ovat uuden tiedon tutkimusmatkailijoita.

Haaga-Helia on Kivelän mukaan innostava, ajan hermolla ja hyvällä tavalla haastava: Opiskelijat laitetaan ajattelemaan itse. Esimiehen, Yle Radio 1:n vastaavan tuottajan Anna Simojoen kannustava suhtautuminen opiskeluun oli Kivelästä todella tärkeää. Samoin opinnäytetyönohjaajalta saatu tuki.

– Olen luvannut perheelleni ja itselleni pitää hieman taukoa opiskelusta, mutta jotain haluan vielä opiskella. Nytkin Haaga-Heliassa olisi uusia kiinnostavia kursseja tarjolla.

Ihmisyyden mysteerejä avataan radiossa ja podcastissa tarinallisuuden keinoin

Opinnäytetyössään Kivelä teki Löytöretki suomalaiseen toivoon -ohjelmasarjan konseptoinnin Yle Radio 1 -kanavalle, jossa vietettiin Toivon heinäkuuta vuonna 2017. Samoja työkaluja hän on käyttänyt myös uudessa Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjassa, joka alkoi helmikuussa 2018.

Sarjaa varten Kivelä teki tiiminsä kanssa taustatutkimusta kansainvälisistä podcasteista. He myös tyypittelivät Yle Areenassa menestyneitä ohjelmia. Samalla he kehittivät uuden termin, broadpodcast, kuvaamaan sellaista ohjelmaa, joka toimii sekä radiossa että podcastina.

Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin aitojen kokemusten ja tutkimustiedon avulla.

– Teemat löytyvät, koska minulla on aina niin paljon ideoita. Seuraan tiedejulkaisuja, uusia tutkimuksia ja kerään aihearkistoa. Meillä on yhteistyökumppanina esimerkiksi AntroBlogi, Suomalainen tiedeakatemia on myös mukana, ja sieltä saan vinkkejä sopivista haastateltavista. Helsinki Mission kanssa teimme yhteistyötä ohjelman alussa yksinäisyys-teemoihin liittyen.

Ohjelmassaan Kivelä hyödyntää tarinallisuutta. Mukana on tutkijoiden haastatteluja ja kuuntelijoiden kokemuksia. Ohjelman teemoja ovat olleet esimerkiksi yksinäisyys, resilienssi, raha ja ympäristöahdistus. Jaksot ovat tarjolla myös Spotifyn kautta.  Dialogisuus on Kivelälle tärkeää, ja ohjelman teemoista on ollut talven aikana keskusteluiltoja Twitterissä. Ohjelma on myös muuttunut matkan varrella.

– On inspiroivaa tehdä erilaisella muodolla ja kehittää työtapoja. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa moninäkökulma on minulle tärkeä elementti ja osa konseptia. Haaveenani oli nuorena psykologin, kirjailijan ja toimittajan työ. Tässä ehkä nykyään yhdistyvät ne kaikki.