”Jos joskus kyllästyn keittiöhommiin, minulla on nyt tutkinto ja puhelin täynnä yhteystietoja uusia haasteita varten”

Aleksi Lukalla oli takanaan viitisen vuotta töitä ravintola-alalla, kun hän päätti hakea Haaga-Helian restonomikoulutuksesta ”lihaa luiden ympärille.” Opetuksen taso ja verkostoitumismahdollisuudet ylittivät MasterChef Suomi Professionals -kisan voittajaksikin sittemmin valitun Lukan odotukset moninkertaisesti.

Kuvituskuva
30.01.2024
Alumnitarina

Aleksi Lukka ilmoitti jo 12-vuotiaana haluavansa isona kokiksi. Hyvin arvosanoin peruskoulusta valmistunut Lukka jätti menemättä lukioon – osin opettajiensa ja suvun kauhuksi.  

”Minulla on ehkä vähän epätyypillinen kapinatarina”, Lukka naurahtaa. ”Lapsuus oli tavallisen hyvä, eikä kokkailu pelastanut minua miltään. Halusin vaan tehdä ruokaa työkseni ja menin sitten melkein ysin keskiarvolla amikseen.”

16-vuotiaana Aleksi Lukka teki jo pitää päivää keittiössä opiskelun ohella. Pienen paikkakunnan kuppilat oli kuitenkin pian nähty ja haaveissa siinsivät pääkaupungin isommat kuviot ja fine dining -ravintolat.

”Haaga-Helian hyvä maine kiiri korviini sinne kehä kolmosen ulkoupuolelle asti. Löysin itselleni sopivan koulutuksen ja ajattelin, että koulu voisi toimia myös väylänä Helsingin työelämään.”

Lukan suunnitelmat kävivät toteen. Hän pääsi ensiyrittämällä Haaga-Helian restonomikoulutukseen, suuntautumisena Ruokatuotannon johtaminen, vuonna 2017. Seuraavana vuonna hän myös työskenteli maineikkaassa helsinkiläisravintolassa opintojen ohella.

Opettajat kaukana leipääntymisestä

Monimuotoisen restonomiopiskelun aloitti samaan aikaan Aleksi Lukan kanssa monenkirjava joukko. Osa uusista opiskelijoista ei ollut työskennellyt alalla vielä lainkaan.

”Nuorempi minä ei olisi ymmärtänyt sen jutun jujua ollenkaan”, Lukka sanoo. ”Nyt kuitenkin piti perustella asioita, joita oli alkanut jo pitää itsestäänselvyyksinä ja katsoa tilannetta ikään kuin asiakkaan näkökulmasta. Se toi substanssia tekemiseen.”

Kaiken kaikkiaan Lukka kehuu Haaga-Heliaa miellyttäväksi ja monipuoliseksi oppimisympäristöksi. ”Siisti campus, koekeittiö, jossa saattoi testata omia projektejaan ja saada niistä opintopisteitä”, hän luettelee.

Suurin kiitos menee kuitenkin oppilaitoksen opettajille ja lehtoreille. Lukka pitää jopa poikkeuksellisena sitä, miten hyvin nämä ovat kosketuksissa työelämään ja siihen, mitä ravintola-alan kentällä kulloinkin tapahtuu.

”Suhde opettajiin oli luottamuksellinen”, Aleksi Lukka kuvailee. ”Oli selvää, että he tietävät enemmän kuin me opiskelijat, mutta jäi vaikutelma, että he myös halusivat oppia meiltä.”

Tutkinto mahdollistaa monennäköiset tulevaisuudet

Haaga-Helian Ruokatuotannon johtaminen -koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijoille muodostuu selkeä käsitys ammattikeittiössä vaadittavasta asiakaskeskeisestä, laadukkaasta ja tuloksellisesta toiminnasta.

Aleksi Lukan koulutus ja elämä ovat vieneet takaisin synnyinseudulle Turkuun, jossa hän toimii tällä hetkellä ravintola Smörin keittiön vuoromestarina. Lisäksi hänellä on omia projekteja, joiden puitteissa hän tarjoaa esimerkiksi catering-, ruokakoulutus- ja reseptiikkapalveluita. TV:stä tuttu kasvo Lukasta kehkeytyi vuonna 2023 MasterChef Suomi Professionals -kisan voittamisen myötä.

Lapsuuden ammattiunelman mukaisesti Lukasta tuli kokki – ja paljon muuta. ”Restonomin tutkintotodistuksella ovet voivat aueta tosi moneen suuntaan”, hän sanoo. ”Plus opiskelu toi sellaiset kontaktit ja mahdollisti verkostoitumisen siihen malliin, että aina on joku jolle voi soittaa, jos työtilanne alkaa näyttää huonolta tai kyllästyttää.”

Alumnin terveiset uusille ja/tai tuleville Haaga-Helian opiskelijoille

Aleksi Lukka toteaa, että aikuisopinnoissa parasta on se, että niistä voi ottaa ja saada irti juuri sen mitä haluaa. Tarjolla on tietty opintokokonaisuus, jota voi rikastaa omien intressien mukaan. Vastuu on loppupeleissä omissa käsissä.

”Olkaa rohkeita ja aktiivisia”, Lukka kehottaa. ”Oppilaitos on täynnä vaikutusvaltaista henkilöitä, joihin kannattaa ottaa kontaktia hyvässä hengessä. Miellyttävän kuvan antaminen itsestä voi olla tulevaisuuden kannalta merkittävä asia.”