Haaveita toteuttamassa – restonomiopinnot rohkaisivat Essi Matikaista tähtäämään korkealle

Ura lasten parissa vaihtui vieraanvaraisuusalan haasteisiin, kun Essi Matikainen aloitti syksyllä 2018 opinnot Haagan kampuksella. Englanninkielinen Degree Program in Hospitality Tourism and Experience Management (HOTEM) on tarjonnut tilaisuuksia hypätä ulos omalta mukavuusalueelta ja kirkastanut tulevaisuuden uranäkymiä.

Essi Matikainen
04.01.2021
Opiskelijatarina

Essi Matikainen on alanvaihtaja: ennen Haaga-Helian opintoja hän työskenteli kymmenen vuotta varhaiskasvatuksessa lähihoitajan koulutuksella.

- Pidin työstäni kovasti, mutta kaipasin haasteita ja muutosta elämääni, Matikainen kertoo.

Hänelle oli selvää, että haluaa jatkossakin työskennellä ihmisten parissa. Omiin mielenkiinnon kohteisiin kuuluivat kulttuurit, vuorovaikutus, johtaminen, tapahtumat, hyvä ruoka ja viinit, joten restonomikoulutus tuntui houkuttelevalta vaihtoehdolta.

- Hakuprosessi oli selkeä ja suoraviivainen. Sain aineiston, jota opiskelin Turussa koko kesän. Halusin varmistaa sisäänpääsyni, joten valmistauduin hyvin.

Matikainen pääsi suomenkieliselle linjalle, mutta vaihtoi neljän viikon opiskelun jälkeen englanninkieliseen Hospitality Tourism and Experience Management -toteutukseen. Matikaisen vuosikurssilla on hyvä tiimihenki. Luokassa vallitsee kova opiskelumotivaatio, ja jokainen tähtää korkealle urallaan. Kilpailua ei kuitenkaan ole, vaan kaikki auttavat ja tukevat toinen toisiaan.

- Covid tekee viimeisestä yhteisestä vuodestamme vähän surullisen, sillä emme tapaa enää kampuksella. Tulemme kuitenkin varmasti juhlimaan yhdessä, kun tämä kaikki on ohi, Matikainen sanoo.

Aina askeleen edellä

Jo hakuvaiheessa Matikainen sai kuvan, että Haaga-Helian monet suuntausvaihtoehdot takaavat monipuolisen tutkinnon. Koulutus on lunastanut odotukset. Opinnot Haagan kampuksella ovat tähän mennessä sisältäneet muun muassa projektien hallintaa, kirjapitoa, konseptointia, trendien tutkimista, kokemussuunnittelua, tapahtumien järjestämistä, robotiikkaa, viininmaistelua ja hyvää ruokaa.

- Kuvittele aloittavasi kouluaamusi viininmaistelulla tai Lego-palikoilla rakentelulla, Matikainen naurahtaa.

Matikainen on yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka työelämäläheistä ja projektipainotteista opiskelu Haaga-Heliassa on. Luennoilla istumisen sijaan opinnot edellyttävät oma-aloitteisuutta ja tahtotilaa ottaa asioista itsenäisesti selvää.

- Tämä lähestymistapa haastaa paitsi alalle suuntaavia, myös siellä jo työskenteleviä oppilaita, Matikainen uskoo.

Hänen mukaansa opiskelu on paljon muutakin kuin raporttien kirjoittamista ja ryhmätyötä. Se kehittää suunnitelmallisuutta, vastuunkantoa ja kriittistä ajattelua. Haaga-Heliassa tiimityöskentelytaidot, esiintymistaidot ja itseluottamus kehittyvät Matikaisen mukaan väkisinkin. Myös taito ajatella itsenäisesti ja innovatiivisesti kasvaa. Yrittäjyyteen kannustetaan ja omia ideoita tuetaan hyvällä tietopohjalla ja laajalla ammattilaisverkostolla. Haaga-Heliasta valmistuu itsevarmoja, mutta nöyriä ja uteliaita tulevaisuuden ammattilaisia, jotka uskaltavat yrittää ja luottavat omiin taitoihinsa.

- Opintojen ajan meille on kerrottu, kuinka haagahelialaisilla on erityinen maine työelämässä, ja olen opintojeni loppuvaiheissa alkanut ymmärtää mitä opettajat tarkoittavat.

Haagan kampuksen opettajat ovatkin tehneet merkittäviä uria vieraanvaraisuuden aloilla, mikä näkyy opetuksen laadussa.

- Opetus on paitsi käytännönläheistä, myös nykyaikaista, ja tässä hetkessä.

Loikka ulos mukavuusalueelta

Opintojen alussa Matikainen oli aikeissa jättää opinnot kesken, sillä jo ääneen puhuminen muiden edessä tuntui hyvin ahdistavalta. Esiintymispelon takia hän väisteli parhaansa mukaan tehtäviä, joissa joutui olemaan esillä. Lopulta projektipäällikön rooli eri yhteyksissä rohkaisi Matikaisen ihmisten eteen, kun hän ei enää voinut vierittää vastuuta esiintymisestä toisille.

- Nyt pitelen mikrofonia 400 kuulijan edessä, käsi edelleen täristen, mutta itseeni luottaen, Matikainen kertoo.

Eräs ikimuistoinen opiskeluaikainen kokemus oli juuri projektipäällikön rooli RESTO-tietotaitokilpailussa. Isossa projektissa kaikki koulutusohjelman opiskelijat toimivat yhdessä yli satapäisenä tiiminä. Osallistujia ja asiakkaita kilpailuun saapui 12 eri ammattikorkeakoulusta ympäri Suomen.

Opinnot ovat haastaneet Matikaista muutenkin ottamaan riskejä ja poistumaan omalta mukavuusalueeltaan. Haaga-Helian ja Suomen Linnan yhteistyössä toteuttamassa Kekri-tapahtumassa hän kaavaili itselleen tuttua ja turvallista tehtävää, kunnes opettaja Violeta Salonen kysyi merkitsevän kysymyksen: ”Haluatko pysyä ikuisesti mukavuusalueellasi vai haluatko oppia?”. Siitä alkoi tie kohti uusi haasteita. Kun Matikaisen Kekri-tiimi menestyi hyvin vaativissakin tehtävissä, hän oivalsi opettajan sanojen merkityksen.

- Siitä Haagan kampus onkin erityinen paikka, että opettajat auttavat oppilaita kehittymään ja haastamaan itseään.

RESTOn ja Kekrin lisäksi Matikaisella on jäänyt hyviä muistoja Nordic Business Forumin tapahtumista, joissa toimi itse myös Team Leaderin roolissa. Yritys asetti korean riman tulevaisuuden työpaikalle, koska sen toimintakulttuuri oli vertaansa vailla.

- Opin elinikäisiä taitoja johtajuudesta, asiakaspalvelusta sekä erityisesti tiimityöstä. Yritys palkkasi minut osa-aikaiseksi vielä tapahtuman jälkeen, mikä oli merkityksellistä uuden urani alkumetreillä, Matikainen kiittelee.

Suuntaviivoja tulevaan

Ensimmäiset kaksi opiskeluvuotta Matikainen keskittyi aikuiskoulutustuen avulla pelkästään opintoihin, ja on mahdollisuudesta kiitollinen. Joustavat aikataulut helpottivat omistautumista opinnoille ja etenkin ryhmätöille.

Nykyisessä työssään Reguksella hän aloitti opintojen ohella elokuussa 2020, ja pitää yhdistelmää yllättävän haastavana, mutta ei mahdottomana. Regus tarjoaa työtiloja ja niihin liittyviä palveluita maailmanlaajuisesti. Matikaisen Community Associaten tehtävään kuuluu asiakaspalvelutyötä, laskutusta, postin käsittelyä, puhelinvastaajan hallinnointia, tapatumajärjestelyjä ja toimistotilojen laaja-alaista hallinnointia.

Matikainen suunnittelee parhaillaan seuraavaa liikettään tulevaisuutensa suhteen. Hän uskoo ikuisen oppimisen voimaan ja tähtää urallaan rohkeasti vastuullisiin ja vaativiin työtehtäviin.

- Viiden vuoden kuluttua olen maisteritason vieraanvaraisuuden ammattilainen. Tähtään myös työtehtäviin ulkomaille, hän kertoo.

Haaga-Helia ja korkeakoulututkinto ovat antaneet avaimet Matikaisen tulevaisuuteen, ja hän kehottaa myös muita hakeutumaan osaksi Haagan taikaa, jossa opettajat, keittiöhenkilökohta, Haagan kampuksen myymälä Matsku, kirjasto ja oppilaat luovat erityisen ympäristön monipuolisille opinnoille. Opintojen räätälöinnin mahdollisuus ja paikallisjärjestö Poreen aktiviteetit muovaavat jokaisen osaamisalueesta yksilöllisen.

- Kaikki alkaa hyvästä koulutuksesta, sillä saavutat päämääräsi ja unelmasi.

Matikainen uskoo, että kohtaamisen ja palvelun voima on vahva, vaikka globaali pandemia on koetellut alaa. Myös digitaalisuus ottaa jalansijaa alalla, mutta tarve emotionaaliseen kokemukseen säilyy. Hän näkee, että restonomien kysyntä jopa kasvaa lähivuosina, kun ihmiset enenevissä määrin hakeutuvat ikimuistoisten elämysten pariin.

- Hospitality does not go out of fashion, Matikainen toteaa.