”AMK-opintojen myötä urasuunnitelmat kirkastuivat, Master-tutkinto puolestaan vahvisti työelämässä tarvittavaa osaamistani.”

Iida Karhulla ei lukiosta valmistuttuaan ollut selkeää visiota tulevaisuudesta. Vajaat kymmenen vuotta ja kaksi ammattikorkeakoulututkintoa myöhemmin hän kokee kuitenkin olevansa juuri siellä missä pitääkin.

Kuvituskuva
21.02.2024
Alumnitarina

Kuvaaja: Carl Bergman

”En ole niitä, joilla jo lapsena oli selkeä unelma-ammatti”, Iida Karhu toteaa. ”Lukion jälkeen muutin kotikaupungistani Mikkelistä Helsinkiin, tein sekalaisia töitä ja matkustelin.”

Karhu ehti asua puolisen vuotta Ruotsissakin ennen jatko-opintojen aloittamista. Hän pitää hyvänä asiana sitä, että katseli maailmaa ja elämää hetken rauhassa ennen sitovien urasuunnitelmien tekemistä. Oma juttu löytyi vähitellen.

”Kun sitten selailin opinto-oppaita, Haaga-Helian liiketalouden tradenomiopinnot vaikuttivat yksinkertaisesti kiinnostavilta ja yleishyödylisiltä”, Karhu kertoo. ”Minua inspiroivat erityisesti johdon assistenttityö, kielet ja juridiikka.”

Iida Karhu suoritti AMK-opinnot kolmessa vuodessa 2016–2019. Opiskelun ohella hän oli aktiivisesti mukana esimerkiksi Haaga-Helian tuutori- ja ainejärjestötoiminnassa.

Nopeasti työelämään

Jo AMK-opintojen päätteeksi Iida Karhu työllistyi yritykseen, jossa oli suorittanut harjoittelujaksonsa. Palkkaukseen johtava harjoittelu onkin Haaga-Helian opiskelijoille varsin tyypillinen alku urapolulla.

Seuraavassa työpaikassaan Karhu kiinnostui HR-alasta. ”Juuri kun alkoi tuntua, ettei työ haasta minua tarpeeksi, työnkuvaani ilmestyi HR-liitännäisiä tehtäviä”, hän kertoo. ”Henkilöstöhallinto alkoi alana vetää puoleensa ja päätin hankkia sen puitteissa lisäkoulutusta.”

Haaga-Helia oli Iida Karhulle luonteva valinta suorittaa myös Master-tutkinto. Hän valmistui Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutuksesta tradenomiksi (YAMK) kahdessa vuodessa jouluna 2023. Monimuoto-opiskelu työn ohessa oli usealla tapaa erilaista kuin nuorempana.

”Aikaa oli rajoitetusti. Piti pitää pää kylmänä ja työ mielessä, valita sellaisia kursseja, jotka tukevat työtä arjessa”, Karhu kertoo. ”Onneksi opintoja saattoi suunnitella joustavasti omien prioriteettien ja resurssien mukaan.”

Haastavanakin hetkenä apu oli lähellä

Kysyttäessä Master-opintojen kohokohdista Iida Karhu purskahtaa nauruun.

”Se, että sain opinnäytetyön tehtyä ja valmistuin! No vitsi vitsinä, mutta koen kyllä ylittäneeni itseni, kun tein täyttä päivää töissä ja puristin silti opinnäytetyön ja tutkinnon kasaan määräajassa.”

Karhu suositteleekin opintovapaan ottamista, mikäli se suinkin on mahdollista, esimerkiksi juuri opinnäytetyön kirjoittamista varten. Oman opinnäytetyönsä hän teki toimeksiantona yritykselle, ja sen aihe liittyi palautteen antamiseen.  

”Vaikeanakaan hetkenä ei tullut oloa, että jään yksin haasteideni kanssa”, Iida Karhu sanoo. ”Opinnäytetyön ohjaaja oli tärkeä tuki, jonka puoleen saattoi kääntyä kun usko omaan tekemiseen horjui.”

Iida Karhu kehuu Haaga-Helian opetuksen ja opinto-ohjauksen tasoa yleisestikin. Mieleen on jäänyt erityisesti johtamisen kurssi opintojen alkuvaiheessa. Vaikutuksen teki paitsi kurssin sisältö, myös opettajan ammattitaitoinen, inspiroiva ote opetukseen.

Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutuksesta valmistuneiden on tarkoitus pystyä esimerkiksi toteuttamaan muutoshankkeita, sekä kehittämään organisaation toimintaa ja kilpailukykyä eri osa-alueilla ja erilaisissa toimintaympäristöissä. Iida Karhu sanoo päivittäin hyödyntävänsä koulutuksessa oppimaansa nykyisessä pestissään HR-specialistina ja assistenttitiimin esihenkilönä.

Alumnin terveiset Haaga-Helian opiskelijoille

Iida Karhu uskoo, että avoin, mutta määrätietoinen asenne on paras edellytys opiskella menestyksekkäästi.

”Ja kannattaa aloittaa opinnäytetyön tekeminen jo opintojen alussa, niin kuin opettajatkin suosittelevat. Vaikka se tuntuisi järjettömältä”, Karhu huomauttaa. ”Ei nimittäin haittaa, jos työn suunta tai aihe matkan varrella muuttuu ja muokkautuu. Siinä tulee kuitenkin tehtyä koko ajan ajatus- ja pohjatyötä, jonka myötä välttyy turhalta paineelta siellä opintojen loppupäässä.”