AMK-opinnot auttoivat Sandra Rinta-Panttilaa löytämään uransa todellisen intohimon

Sandra Rinta-Panttila on valmistunut Haaga-Heliasta restonomiksi vuonna 2015. Restonomiopintojen lisäksi hän suoritti erikoistumisopinnot tradenomikoulutuksen puolelta markkinoinnista ja myynnistä. Tänä keväänä Rinta-Panttila nähdään myös kisaamassa Korjaamon johtajan paikasta uusimmalla Diili-kaudella.

Kuvituskuva
05.02.2024
Alumnitarina

Sandra Rinta-Panttila aloitti restonomiopinnot Haaga-Heliassa vuonna 2011 heti lukion päätyttyä, joten työkokemusta tai aikaisempia opintoja ei ollut vielä ehtinyt juurikaan kertyä ennen opintojen aloittamista. Nykyisin Rinta-Panttilalla on kuuden vuoden kokemus markkinointialalta erilaisista toimenkuvista ja yrityksistä. Aikaisempaa työkokemusta hän on kerryttänyt ravintola-alalta ja retailistä.

Miksi hakeuduit opiskelemaan juuri restonomiksi?

Lukioaikoina en oikeastaan tiennyt mitä haluaisin tehdä myöhemmin työkseni tai mitä alaa lähteä opiskelemaan. Minulla oli herännyt kiinnostus niin hotelli- kuin tapahtuma-alaakin kohtaan. Restonomiopintoihin päädyin, koska ajattelin, että voin opiskella molempia aihealueita ja katsoa sitten opintojen edetessä mikä tuntuu eniten omalta jutulta. Juuri lukiosta valmistuneena en oikeastaan ajatellut alan työllisyysnäkymiä tai muita mahdollisuuksia, vaan ihan puhtaasti sitä, että mikä ala tuntuisi luonnollisimmalta itselleni.

Millaista opiskelu Haaga-Heliassa oli?

Haaga-Heliassa opiskeleminen oli todella yhteisöllistä etenkin Haagan kampuksella, sillä opiskelimme yhtenä luokkana. Lähes joka kurssilla oli jokin ryhmätyö, mikä sopi siihen hetkeen itselleni paremmin kuin täysin itsenäinen tai verkossa tehtävä opiskelu.

Lähes kaikki luokallamme oli työelämässä opintojen ohella, mikä ansiosta autoimme ja tsemppasimme tarvittaessa toisiamme. Joskus läsnäolopakko loi haasteita työelämän yhteensovittamiseen, mutta uskon, että nykyään sen suhteen ollaan joustavampia kun etätyö- ja verkko-opinnot ovat yleistyneet.

Mikä oli yllättävintä opinnoissa?

Aloitin opinnot Haaga-Heliassa suoraa lukion päätyttyä. Haaga-Helia oli ensisijainen vaihtoehtoni opiskelupaikaksi, mutta lukion heikkojen numeroiden vuoksi en saanut kutsua Haaga-Helian pääsykokeisiin. Halu opiskelemaan oli kova, kuten myös vanhemmilta tullut paine, joten aloin selvittämään vaihtoehtoisia tapoja päästä opiskelemaan. Selvitystyön tuloksena löysin Haaga-Helian avoimen väylän, jonka kautta pääsin sisään ja pääsin aloittamaan opinnot heti ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä syksynä.

Ennen opintojen alkua mietin, tuntisinko itseni ulkopuoliseksi, jos kaikki muut ovat virallisia tutkinto-opiskelijoita eikä avoimen väylän kautta tulleita. Meitä oli luokallamme yhteensä kolme, jotka tulivat avoimen kautta erinäisistä syistä, mutta opiskelimme yhtenä ryhmänä muiden kanssa. Avoimen kautta opiskelu näkyi oikeastaan vain siinä, että joissakin asioissa joutui olemaan itse aktiivisempi ja etsimään tietoa, mutta arkipäiväisessä tekemisessä sitä ei huomannut ollenkaan.

Noin kahden vuoden jälkeen siirryin tutkinto-opiskelijaksi rehtorin haastattelun jälkeen. Rehtorin haastattelu kuulostaa paljon pelottavammalta kuin mitä se todellisuudessa oli, juttelimme nimittäin lämpimässä hengessä motivaatiosta ja urahaaveista.

Minkälaista tukea opinnot Haaga-Heliassa antoivat tulevaisuutta ja työelämää varten?

Haaga-Helia toimi minulle polkuna, että löysin todellisen intohimoni uran suhteen. Aloitin restonomiopinnot ja siinä vaiheessa en ollut ajatellutkaan, että vielä jonain päivänä tekisin uraa markkinoinnin parissa. Opintojen aikana löysin oman kiinnostuksen kohteen, joka johdatti minut ensin maisteriopintojen pariin ja sen kautta erilaisiin työtehtäviin markkinoinnin saralla.

Sain Haaga-Heliasta myös ystäviä, joista on tullut minulle erittäin läheisiä ja joiden kanssa olen edelleen paljon tekemisissä. Ystävien lisäksi Haaga-Heliasta tarttui mukaan paljon kontakteja omalta alalta, joihin törmään satunnaisesti töiden kautta.

Terveisesi nykyisille tai tuleville opiskelijoille

Sinun ei tarvitse olla huippuopiskelija tai tietää heti mitä haluat myöhemmin urallasi tehdä, että voit menestyä. Ammattikorkeakouluopinnot ovat hyvä väylä siihen, että löytää sen mikä itseä kiinnostaa ja mitä mahdollisesti haluaisi jatkossa työelämässä tehdä. Haaga-Helia tarjoaa mahdollisuuden yhdistellä kursseja ja tehdä opintopolusta juuri sinun näköisesi!