Space Tourism Forum Porvoo kokosi yhteen alan asiantuntijoita

Haaga-Helian järjestämä Space Tourism Forum Porvoo -tapahtuma toi yhteen yli 80 avaruusturismista kiinnostunutta eri puolilta maailmaa. Ensimmäisten turisteille suunnattujen avaruuslentojen uskotaan alkavan jo lähivuosina.

Space Tourism Forum Porvoon virtuaalinen paneelikeskustelu. Taustalla Stephanie Vasileiva ja Darren Trofimczuk. Etualalla kuva ruudusta, jossa muut panelistit.
Uutinen

Body

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu järjesti marraskuussa maailman ensimmäisen avaruusturismia käsittelevän tapahtuman. Space Tourism Forum Porvoo järjestettiin poikkeuksellisesti virtuaalisena ja se keräsi yhteen valtavan määrän avaruusmatkailusta kiinnostuneita ja sille vihkiytyneitä tahoja eri puolilta maailmaa.

Toukokuulle alun perin kaavailluissa tapahtumassa esiteltiin avaruusturismin viimeisimpiä megatrendejä sekä alan tutkimusta. Pääpuhujina olivat Haaga-Helian lehtori Annette ​Toivonen sekä Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva.

Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös asiantuntijapaneeli, johon osallistuivat avaruusfyysikko ja ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen, työ- ja elinkeinoministeriön avaruuspolitiikan pääasiantuntija Maija Lönnqvist ja puhujanakin toiminut Toivonen.

Paneelin moderoi Haaga-Helian tietotekniikan lehtori Darren Trofimczuk.

Haaga-Helia eettisen matkailun puolesta​

Space Tourism Forum Porvoo oli tervetullutta vaihtelua haastavan pandemiavuoden keskellä ja samalla se ohjasi myös katseet kohti tulevaisuutta. Lehtori Darren Trofimczukin mukaan myös tapahtuman järjestelyt onnistuivat toukokuun vastoinkäymisistä huolimatta erinomaisesti.

Suuri kiitos tästä kuuluu Haaga-Helian tapahtuma-alan opiskelijoille sekä heitä ohjanneelle lehtori Monika Birklelle, joiden työpanos oli elintärkeää tapahtuman onnistumisen kannalta.

Trofimczuk uskoo, että avaruusmatkailuun liittyy yhä paljon erilaisia näkökulmia, jotka kaipaavat vastauksia. Hänen mielestään kyse ei voi olla pelkästään siitä, että hyppäisimme rakettiin ja pamauttaisimme kohti avaruutta. 

— Avaruusmatkailu tulee tarjoamaan tulevina vuosikymmeninä lukemattomia uusia työmahdollisuuksia, joka on tietystikin erinomaista meidän opiskelijoidemme kannalta, mutta samalla tulisi pohtia myös toiminnan ja ennen kaikkea turismin eettisyyttä, hän sanoo.​

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu onkin yksi avaruusturismiin liittyvän koulutuksen uranuurtajista. Porvoon kampuksella on vuodesta 2019 lähtien järjestetty maailman ensimmäistä korkeakoulukurssia, joka kietoo yhteen kestävän kehityksen megatrendin ja avaruusmatkailun.

Trofimczuk vastaa kurssin toteutuksesta yhdessä tapahtuman pääpuhujanakin toimineen lehtori Toivosen kanssa.

Nouseva teema matkailun ja ilmailun aloilla

Myös kestävän avaruusmatkailun väitöskirjatutkija ja lehtori Annette Toivonen kertoo olevansa tyytyväinen tapahtuman järjestelyihin. Toukokuun peruuntumiset toivat luonnollisestikin omat haasteensa, mutta lopulta kaikki meni parhain päin.

Toivonen arvostaa, että on saanut Haaga-Heliassa mahdollisuuden jakaa akateemista asiantuntemustaan opiskelijoiden hyväksi. Etenkin korona-aikana on tärkeää luoda nuorille uskoa matkailualan tulevaisuuden tuomiin mahdollisuuksiin.

—  Oikeastaan odotan jo innolla, että pääsemme järjestämään ensi vuoden tapahtumaa ja kehittämään avaruusturismiin liittyvää opetussisältöä entisestään, hän sanoo.

Avaruusturismi on nouseva teema matkailun ja ilmailun aloilla. 

Space Tourism Forum Porvoossa esikoisteoksensa Sustainable Space Tourism: An Introduction (Channel View Publications, UK 2020) julkistanut Toivonen uskookin kiinnostuksen kestävää avaruusmatkailua kohtaan lisääntyvän räjähdysmäisesti lähitulevaisuudessa.​

Viime vuosikymmenien teknologisten läpimurtojen vuoksi ensimmäisten turisteille suunnattujen avaruuslentojen odotetaan alkavan jo aivan lähivuosina.

Lehtori Darren Trofimczuk ja tilaisuuden juontanut Haaga-Helian opiskelija Stephanie Vasileva.
Ota yhteyttä
Annette
Toivonen
lehtori
+358 294471443
Annette.Toivonen@haaga-helia.fi
Darren
Trofimczuk
opettaja
Darren.Trofimczuk@haaga-helia.fi