Rosa Weckman: Puhuttaisiinko hetki kesälomasta?

Toukokuun kolumnissaan hyvinvoinnin asiantuntija Rosa Weckman pohtii kesälomaa, sen tarkoitusta ja merkitystä ihmiselle.

Haaga-Helian hyvinvointiasiantuntija Rosa Weckman - Voima ja Hali
Uutinen

Body

Kevään aikana olen pohtinut opiskelijoiden kanssa paljon kesän ja ennen kaikkea loman merkitystä ihmiselle. Ajatukset vievät kesään jo varhain toukokuussa. Vapun jälkeen kampuksilla onkin näkynyt paljon vähemmän ihmisiä, kun opiskelijoiden odotukset suuntautuvat kohti tulevaa kesää.

Vaikka media nostaakin ajoittain esille opiskelijoiden poikkeuksellisen pitkät lomat, niin tästä huolimatta kesä tarkoittaa vain harvalle opiskelijalle lepokautta. Pelkästään jo taloudelliset syyt pakottavat monet opiskelijat työskentelemään kesälomansa aikana.

Ei myöskään ole täysin ennenkuulumatonta, että opiskelijat paikkailisivat opintojaan kesäkursseilla, tai että opintojensa loppusuoralla oleva opiskelija uurastaisi opinnäytetyönsä parissa tai etsisi vakituista työpaikkaa kesän aikana.

Usein niilläkin, joilla ainakin teoriassa olisi mahdollisuus kesälomaan, on odottamassa jotain muuta suorittamista – mitä kaikkea sitä nyt yleensä pitääkin ehtiä loman aikana tekemään.

Tee lomasta itsesi näköinen

Moni pohtii itsekseen, miten kesälomaan, siihen kohdistuviin odotuksiin ja sen merkitykseen tulisi suhtautua. Yksi tapa lähestyä lomakautta on luopua hetkeksi koko loman käsitteestä, ja pohtia laajemmin omaa palautumista ja hyvinvointia.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta päästä lepäämään unelmiesi lomakohteeseen, niin voisit kysyä itseltäsi, mitkä muut asiat auttavat sinua palautumaan. Ehkä keksit joitakin pieniä askelia tai arjen tapoja, joita voisit tehdä kesän aikana tehdä oman hyvinvointisi eteen?

Tai ehkä mieleesi tulee aamuherätyksen kaltaisia tapoja, jotka tekevät elämästäsi täyttä kärsimystä, ja joista voisit luopua kesän ajaksi?  Kenties voisit ulkoilla enemmän tai nauttia taukojäätelöitä parvekkeellasi, ja nauttia kesän suomasta lämmöstä kasvoillasi.

Jokainen meistä on yksilöllinen palautuja, joten omiin tottumuksiin on hyvä perehtyä ja pohtia niitä oman henkilöhistorian kautta. Faktaa kuitenkin on vain se, että pelkästään sinä voit tietää, mitkä asiat tai teot ovat auttaneet sinua aikaisemmin, kun olet ollut vastaavassa tilanteessa.

Voisiko loma esimerkiksi tarkoittaa sinulle sitä, että painostaisit arjessasi palautumiseen sekä miellyttäviin työskentelytapoihin ja -ympäristöihin? Tai viettäisit vaikka muutaman miniloman arkesi keskellä?

Täyttä hölynpölyä!

Ihmisten puheissa lomiin liitetään usein ansaintaan liittyvä diskurssi tai logiikka, jossa loma nähdään jonkinlaisena palkkiona saavutuksista. Samaan hengenvetoon myös kerrotaan, kuinka kesäloman tarkoitus on auttaa opiskelijoita jaksamaan opinnoissa tulevana syksynä. Täyttä hölynpölyä, sanon minä.

Loman tarkoitus on antaa meille aikaa toteuttaa itseämme, eikä oikeutta siihen tarvitse ansaita keneltäkään. Riippumatta täysin siitä, miten paljon opintosuorituksia sinulla on takanasi, myös sinulla on oikeus pitää lomaa. Lomasi voi olla lyhyt tai pitkä – kunhan se on sinun näköisesi.

Lomalla ei myöskään ole päämäärää itsensä ulkopuolella. Loma on lomailua, eikä suinkaan väline jaksamiseen, sillä kukaan meistä ei ole akuilla toimiva robotti.  Siksi haluankin painottaa, että mitä ikinä palautuminen ja loma sinulle merkitseekään, tai mihin vuodenaikaan sitä sitten pidätkin,  niin toivon sinun antavan itsellesi oikeuden hengähtää.

Toivon, että teet tästä kesästä sinun itsesi näköisen.

Ja koska aurinkoa ja voimavaroja ei voi pullottaa pahan päivän varalle, niin haluaisin sinun myös käyttävän hetken sen pohtimiseen, miten voisit tuoda loman ja palautumisen elementtejä myös arkesi keskelle helpottamaan elämääsi.

Ihanaa kesää teille kaikille!

Terveisin,

Rosa Weckman
Hyvinvoinnin asiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu