Opintovalmentaja tukena opintojen solmukohdissa

Opintojen haasteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Yksi käytettävissä oleva uusi palvelu on opintovalmennus, jossa voidaan ottaa ensimmäisiä askeleita opintojen solmukohtien ratkaisemiseen. Opintovalmentajat Rosa ja Jenni kertovat työstään.

Kuvituskuva
Uutinen

Body

Opintovalmennus on tarkoitettu Haaga-Helian opiskelijoille, joiden opintojen imu on alkanut heikentyä. Opintovalmentaja tarjoaa ohjausta ja tukea opintojen edistämiseen ja opinnoissa jaksamiseen. Valmennuksessa voidaan käsitellä esimerkiksi opintojen ja arjen aikatauluttamista, kartoittaa omia vahvuuksia ja kehittää omia opiskelutekniikoita tai käydä läpi opintojen herättämiä tunteita. Opintovalmennus on luottamuksellista, lyhytaikaista ja tapaamiset räätälöidään aina opiskelijan kanssa yksilöllisesti.

– Haaga-Heliassa on monenlaisia opiskelijoita, erilaisia taustoja ja voimavaroja. Opiskelijoilla voi olla esimerkiksi vaikeita elämäntilanteita, keskittymisen hankaluutta tai kuluttavaksi koettua perfektionismia. Monilla opiskelijoilla on haasteita pitää yllä uskoa omiin kykyihin ja toivoa opiskeluun. Muun muassa tässä opintovalmennus voi auttaa. Aina on toivoa, sanoo opintovalmentaja Rosa Weckman

Opintovalmentaja Jenni Virtanen kertoo, että kun opinnot ei tunnu etenevän tai opintojen kanssa on haasteita, apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Erilaiset haasteet kuuluvat prosessiin ja uskomme, että meillä kaikilla on paljon vahvuuksia ja voimavaroja haasteiden ylittämiseen. Opintovalmentajan kanssa voi yhdessä löytää ja valjastaa käyttöön omat voimavarat.

Millaisia asioita opintovalmennuksessa käsitellään?

Opintovalmennukseen hakeudutaan monista eri syistä. Valmennuksessa voidaan käsitellä esimerkiksi aikatauluttamiseen, tunteiden käsittelyyn tai omiin vahvuuksiin liittyviä kysymyksiä.  Opintovalmennus voi olla juuri sinulle, joka kipuilet opinnäytetyösi tai huvenneen opiskelukyvyn kanssa. Opintovalmennuksen pääpainopiste on opiskelukyvyn vahvistamisessa. Jokainen opiskelija tulee kuitenkin valmennukseen kokonaisena, joten työskentelyn keskiöön voi nousta monenlaiset opiskelijaa koskettavat teemat.

– Opiskelija tulee usein ensimmäiseen tapaamiseen tilanteessa, missä opintojen eteneminen tuntuu pysähtyneen ja se aiheuttaa ahdistusta. Opinnäytetyö voi tuntua möröltä ja opinnot sekamelskalta. Opintovalmennukseen voi tulla juuri siinä tilanteessa missä on, eikä minkäänlaista valmista suunnitelmaa tavi tavoitetta tarvitse olla, Virtanen kertoo.

Mitä opintovalmentajan luona tehdään?

Opiskelija varaa usein ajan sähköpostitse, minkä jälkeen varataan aika ensimmäiseen tapaamiseen joko kampuksella tai etänä. Ensimmäisellä kerralla keskustellaan yhdessä opiskelijan tilanteesta, hahmotellaan opiskelijan tavoitteita ja pohditaan valmennuksen kokonaisuutta.

– Valmennuksessa lähdetään liikkeelle opiskelijan omista tavoitteista. Mitä opiskelija haluaa muuttaa omassa tilanteessaan ja mikä auttaa tässä tilanteessa eteenpäin? Itse näen valmentajana roolini niin, että autan opiskelijaa huomaamaan ja ottamaan käyttöön omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan. Tätä kautta usko omaan pystyvyyteen ja toiveikkuus tulevaisuuteen vahvistuu, Virtanen summaa.

– Tapaamisten tarkemmat sisällöt vaihtelevat, sillä jokaisen opiskelijan tilanne on ainutlaatuinen. Monista vaikeistakin solmukohdista voidaan päästä eteenpäin, kun ne tehdään näkyviksi. Meille ihmisillä on usein taipumus ankaruuteen, liialliseen itsekritiikkiin ja hankalina koettujen teemojen välttelyyn. Usein ensimmäinen askel on pysähtyä hankalan tilanteen äärelle ja tarkastella sitä yhdessä myötätunnon kautta, Weckman päättää.

Kaipaatko apua opintoihin? Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä opintovalmentajiin sähköpostilla opintovalmennus@haaga-helia.fi

Ota yhteyttä
Rosa
Weckman
opintovalmentaja
+358 294471458
rosa.weckman@haaga-helia.fi
Jenni
Virtanen
opintovalmentaja
jenni.virtanen@haaga-helia.fi