Opintopsykologi Anna Pakkanen: Voit vaikuttaa omaan mielialaasi

Haaga-Helian opintopsykologi Anna Pakkanen kirjoittaa helmikuun hyvinvointikolumnissa siitä, miten voi vaikuttaa omaan mielialaansa.

Opintopsykologi Anna Pakkanen
Uutinen

Body

Omaan mielialaan voi vaikuttaa itse. Tutkimusnäyttöä on loputtomasti sen puolesta, että liikkuminen tavalla tai toisella on superhyödyllistä meille kaikille. Fyysinen aktiivisuus nostaa mielialaa ollen siten helppo ja maksuton tapa vaikuttaa omaan hyvinvointiin hetkessä. Opiskelijan arjessa tulee helposti istuttua paljon. Liikkumisella ja liikunnalla on sekä lyhyen- että pitkän aikavälin vaikutuksia mielialaan, joten olisi hienoa, että kaikilla meistä olisi omannäköinen ja mieluisa tapa olla liikkeessä.

Stressiltä ei voi välttyä 

Jännittäviä, yllättäviä ja kuormittavia asioita tulee elämänpolun varrelle jokaiselle. Kaikilla on ajoittain stressiä. Voimme kuitenkin pitää itsestämme huolta, jotta jaksamme ottaa vastaan elämän tyrskyt, myrskyt ja kommervenkit. Liikkuminen tuottaa endorfiineja laskien sitä kautta stressitasoja ja nostaen mielialaa. Liikuntasuorituksen aikana moni kokee olevansa vähemmän stressaantuneempi. Lisäksi liikkumisen jälkeen saattaa olla helpompi rentoutua.

Uni ja palautuminen ovat tärkeitä

Uni ja palautuminen ovat edellytyksiä sille, että opiskelukyky pysyy yllä ja elämä maistuu. Liikkuminen vaikuttaa myös uneen ja nukahtamiseen sekä edistää palautumista. Unen laatu paranee ja levänneenä asiat näyttäytyvät hieman positiivisemmassa valossa. Unta tarvitaan myös oppimiseen. Aivot saavat levätä nukuttaessa ja muistijäljet pääsevät muodostumaan. Liikuntaa harrastavat kokevat olevansa päivällä virkeämpiä ja siten myös keskittyminen opittavaan asiaan on helpompaa. Palautuminen, eli rasituksesta elpyminen niin henkisesti kuin fyysisestikin, on muutakin kuin makaamista ja lepoa. Ihan muutaman minuutin minitauko opintojen lomassa keskellä päivää rauhoittaa elimistöä.

Liikkeelle lähtö ei aina ole helppoa

Osalle meistä liikkeelle lähtö on luontaista ja helppoa. Suurin osa kuitenkin kamppailee liikkeelle lähdön kanssa ja liikunnan ilo saattaa olla kadoksissa tai piilossa. Silloin on hyvä miettiä mikä on itselle mieluisa tapa liikkua. Olisiko kenties aika kokeilla jotain ihan uutta lajia tai tapaa liikkua? Toki kotonakin voi treenata monella tapaa. Uskallan kuitenkin väittää, että monen kohdalla kotitreeni jää tekemättä. Tulee lähdettyä liikkeelle helpommin, jos on sopinut toisen kanssa liikkuvansa yhdessä. Oma sohva houkuttelee raskaan päivän päätteeksi ja joskus sohva onkin juuri oikea paikka levätä ja rentoutua. Välillä lepäämisen sijaan kannattaa lähteä liikkeelle. Huomaa myös se mitä jo teet arjessa. Arkiliikunta aina siivoamisesta kaupassakäyntiin ja koiranulkoilutukseen lasketaan. Myös kampukselle saapuminen saa liikkeelle ihan eri tavalla kuin läppärin avaaminen kotona. On itsensä kunnioittamista pitää huolta omasta kehosta liikkumalla. Kaupan päälle mieliala kohoaa!

Päivät pitenevät ja kevätkin jo lähestyy. Miten juuri sinä voisit lisätä liikkumista omaan arkeesi? Nautitaan meidän ainutlaatuisesta luonnosta, raikkaasta ilmasta, hikipisaroista ja hengästymisestä sekä mikäli mahdollista, samalla vielä uusien tai vanhojen kavereiden seurasta. Toivotan sinulle opiskelun iloa sekä liikkumisen jälkeistä hyvää mieltä.

Anna Pakkanen, opintopsykologi

Ps. Opiskelijana sinulla on mahdollisuus käyttää edullisia korkeakouluopiskelijoille suunnattuja Zone-liikuntapalveluita. Jos tarvitset apua liikkeelle pääsemiseen, on olemassa myös opiskelijoiden terveydenhoitosäätiön palvelut. Jos opintoihin liittyvät asiat mietityttävät, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä myös Haaga-Helian omiin hyvinvointitoimijoihin eli opintopsykologeihin, opintovalmentajiin tai korkeakoulupappiin, niin pohditaan miten pääset liikkeelle opinnoissa sinulle sopivalla ja mielekkäällä tavalla.