Maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d’Or lähestyy – Haaga-Helia jälleen tukijoukoissa
Ravintola-ala sopii kaikille, jotka nauttivat yhdessä tekemisestä ja onnistumisesta, sanoo Suomen Bocuse d'Or-kilpailun edustaja Johan Kurkela.
Body
Euroopan parhaat kokit ottavat jälleen mittaa toisistaan, kun maailman arvostetuimpiin ja vaativimpiin kuuluvan kokkikilpailun Bocuse d'Orin Euroopan-karsinta järjestetään Budapestissa 23.–24. maaliskuuta 2022. Kymmenen parasta pääsee edustamaan maataan Lyonissa tammikuussa 2023 järjestettävään loppukilpailuun.
Suomea kilpailussa edustaa kolmihenkinen joukkue, jonka pääedustajana on Johan Kurkela, assistenttina Aino Kasanen ja valmentajana Kalle Tanner. Suomalaista ruoka- ja ravintola-osaamista maailmalle vievä joukkue on harjoitellut tulevaa koitosta varten Haaga-Heliassa. Itse kilpailussa Budapestissa valmistettavien ruokien pääraaka-aineina ovat unkarilainen metsäkauris ja peruna.
– Haluan tuoda kilpailussa esiin perinteistä suomalaista ruoanvalmistusta ja makumaailmaa yhdistellen klassista ranskalaista keittotaitoa ja modernimpaa lähestymistä. Odotan kilpailulta myös itse kilpailutilannetta, kun adrenaliini iskee ja koko ympäröivä maailma katoaa viideksi ja puoleksi tunniksi, kertoo Johan Kurkela, joka on valmistautunut kilpailuun yhdessä Aino Kasasen kanssa Haagan opetuskeittiöllä.
Reseptit kuntoon yhteistyössä
Aivan noviisi Suomen edustaja ei ole, sillä Kurkelalla on kokemusta Bocuse d’Orista jo aiemmin. Kaudella 2018–2019 hän toimi Suomen -joukkueen assistenttina. Silloin Suomen joukkue edustajanaan Ismo Sipeläinen sijoittui kilpailussa hienosti neljänneksi.
Yhteistyöllä on iso rooli joukkueen onnistumisessa. Haaga-Helia Suomen johtavana restonomien kouluttajana on tarjonnut tänäkin vuonna oivalliset ja modernit puitteet harjoittelulle.
– Aikaisempina vuosina olemme tehneet liikkuvan harjoituksen Haaga-Helian tiloissa. Tällä kaudella harjoituskeittiö on kasattu pysyvästi Haagan opetuskeittiöön, kertoo Kurkela.
Vaikka Kurkela kertoo päätyneensä ravintola-alalle puolivahingossa, ala on vienyt mukanaan. Työkokemusta on karttunut niin kilpailuista, tähtiravintoloista, festivaalikojuista, laivakeittiöstä, pitopalvelusta kuin pop-up-tapahtumistakin. Oppia ja tietoa on tarttunut mukaan monenlaista. Nyt viimeiset niksit on hiottu yhdessä kuntoon Haagan opetuskeittiöllä.
– Tämä on hauskaa ja opettavaa hommaa. Oppiminen on vain omasta tiedonjanosta kiinni. Ravintola-ala sopii kaikille, jotka nauttivat yhdessä tekemisestä ja onnistumisesta. Ravintolatarjonta varmasti laajenee ja erikoistuu tulevaisuudessa, ehkäpä jostain pomppaa jopa täysin kasvispohjainen fine dining -ravintola, Kurkela pohtii.
Bocuse d'Orin Euroopan kilpailua voi seurata suorana lähetyksenä 23.–24.3.2022 tästä.
Suomi osallistui Bocuse d’Oriin ensimmäistä kertaa vuonna 1991. Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta kansainväliseen ja arvostettuun kilpailuun. Kaksivuotisen kilpailukauden aikana yhdistys järjestää Suomen edustajakarsinnat, kokoaa Suomen Bocuse d’Or -kilpailujoukkueen, ja järjestää kilpailuihin valmistautumiseen tarvittavat harjoitustilat ja -välineet sekä muut resurssit.
Kuvat: Saila Soininen