Korkeakouluopiskelija, suorititko tarpeeksi opintopisteitä? Kela seuraa opintojen edistymistä

Kela seuraa vuosittain korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymistä. Jos opintopisteitä ei ole riittävästi, Kela lähettää selvityspyynnön. Opintotukea voi palauttaa 10.9.2022 asti.

Kela opintotuki
Uutinen

Body

Opintotukea saavan korkeakouluopiskelijan täytyy suorittaa vähintään 20 opintopistettä jokaisen lukuvuoden aikana. Lisäksi opiskelijan on pitänyt suorittaa keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti joko viime lukuvuonna tai koko opiskeluaikana.

Jos opiskelija on nostanut lukuvuonna 2021−2022 opintotukea 9 kuukauden ajan, opintopisteitä täytyy olla suoritettuna vähintään 45. Jos opintopisteitä on vähemmän kuin 45, niitä täytyy olla koko opiskeluajalta keskimäärin vähintään 5 jokaista tukikuukautta kohti.

Tukikuukausi on kuukausi, jolta opiskelija on saanut opintorahaa, opintotuen asumislisää tai molempia. Opintojen edistymisen seuranta ei koske yleistä asumistukea.

Jos opintopisteitä ei ole riittävästi, Kela lähettää selvityspyynnön

Jos opintopisteitä ei kertynyt lukuvuoden aikana riittävästi, opiskelija saa lokakuun alussa Kelalta selvityspyynnön. Edistymisen seuranta koskee viime lukuvuotta (1.8.2021−31.7.2022) ja tarvittaessa koko opiskeluaikaa. Seurannassa tarkastellaan lukuvuotta kokonaisuutena, ei yksittäisten kuukausien opintoja.

Kela ottaa opintojen edistymisen seurannassa huomioon kaikki korkeakouluista kertyneet opintosuoritukset ja kaikki käytetyt tukikuukaudet. Jos opiskelija valmistuu tai suorittaa korkeakoulututkinnon seurantalukuvuoden aikana tai syksyllä ennen kuin seuranta tehdään, hän on edistynyt opinnoissa riittävästi.

Jos opintojen hidastuminen on johtunut sairaudesta tai muusta hyväksyttävästä syystä, se voidaan ottaa huomioon edistymisen seurannassa. Opiskelijan täytyy vastata selvityspyyntöön ja kertoa, miten sairaus tai muu syy on vaikuttanut hänen opintojensa suorittamiseen.

Jos opiskelija ei ole edistynyt opinnoissaan riittävästi eikä hän esitä hyväksyttävää syytä, opintotuki lakkautetaan. Kela harkitsee opintotuen takaisinperintää vain, jos opintosuorituksia on edeltävänä lukuvuotena kertynyt keskimäärin alle 1 opintopiste tukikuukautta kohden.

Seurannassa huomioitavien tukikuukausien määrää voi pienentää palauttamalla alkuvuoden opintotukia

Jos opintosuorituksia on vaadittua vähemmän, opiskelija voi palauttaa alkuvuoden opintotukea. Palautuksen voi tehdä OmaKelassa, ja viimeinen palautuspäivä on 10.9.2022.

Jos opiskelija on viime lukuvuonna suorittanut alle 20 opintopistettä, Kela lähettää selvityspyynnön, vaikka opiskelija palauttaisi kevään 2022 tuet. Tämä johtuu siitä, että syksyn 2021 tukea ei voi enää palauttaa. Vaatimus 20 opintopisteestä ei koske opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet opintonsa kevätlukukaudella 2022. Heidänkin on kuitenkin pitänyt suorittaa vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Lukuvuonna 2020–2021 opintotukea maksettiin 173 000 korkeakouluopiskelijalle. Syksyllä 2021 tehdyssä edistymisen seurannassa heistä 13 800 sai Kelasta selvityspyynnön opintojen edistymisestä.

Lisätietoja asiakkaille