Haaga-Helian opiskelijat veivät suomalaisen syksyn maut EuroCHRIE-konferenssiin Tanskan Aalborgiin

Tämän vuoden EuroCHRIE-konferenssin Culinary Experience -haasteessa kokkien tuli luoda tulevaisuutta rakentava ruokaelämys. Haaga-Helialaiset Miikka Inkinen ja Nico Koskela tarttuivat haasteeseen ja menestyivät erinomaisesti luomallaan syksyisellä jälkiruoalla.

Haaga-Helian opiskelijat Miikka Inkinen ja Nico Koskela seisovat kokin-asuissa jälkiruokien lähellä.
Uutinen

Body

Haaga-Helialaiset Miikka Inkinen ja Nico Koskela osallistuivat EuroCHRIE-konferenssissa järjestettyyn Food Experience Symposium -työpajan Culinary Experience -haasteeseen Tanskan Aalborgissa. Haaga-Helia on yksi Food Experience Symposiumin järjestäjistä.

Culinary Experiencen idea on haastaa kokit rakentamaan tulevaisuutta.

Tehtävänantona olikin luoda tulevaisuutta rakentava ruokaelämys. Valittavana oli kolme kategoriaa: hyperpaikallinen (hyper-local), nollahävikki (zero waste) ja lihankorvikkeet (meat substitutes).

Haasteeseen piti valmistautua nopeasti. Miehet saivat kuulla osallistumismahdollisuudesta yllättäen, alle kaksi viikkoa ennen kuin Tanskaan oli tarkoitus lähteä. Lopulta he suunnittelivat, valmistelivat ja loivat jälkiruokansa 11 päivässä.

Suomalaisen syksyn maut lautasella

Inkinen ja Koskela päätyivät kategoriaan hyperpaikallinen, ja tekivät jälkiruoan sesongin mukaisista tuoreista aineksista. He loivat annoksen, jossa yhdistyivät tyrnillä ja kauralla maustettu financier, piimäjäätelö, tyrnigeeli ja -marenki, lakritsisiirappikuutio, lacto-fermentoitu punainen karviainen, lakritsiyrtti sekä orvokki. Kriteeri paikallisuudesta täyttyi täysin, sillä kaikki raaka-aineet olivat peräisin Uudeltamaalta.

Jälkiruoka. Tyrninen ja kaurainen financier, piimäjäätelöä, marenkia ja lakritsikuutioita. Koristeltu orvokilla.

Annos oli makupaletiltaan vivahteikas ja monipuolinen, mutta silti lempeän tasapainoinen. Piimä ja tyrni sitoivat maut yhteen ja lacto-fermentoitujen karviaisten hapokkuus, happamuus, makeus ja suolaisuus raikastivat suutuntuman.

Tärkeä osa tehtävänantoa oli tuottaa ruokaelämys, joten Inkinen ja Koskela kehittelivät annokselleen tarinan. He halusivat osoittaa, miltä syksy maistuu Suomessa, ja tuoda lautaselle perinteisiä suomalaisia makuja.

Annos suunniteltiin tarkasti myös ulkonäöllisesti: siitä löytyy paljon erilaisia muotoja ja ruskan värejä.

– Annoksesta tuli esteettisesti kaunis, Inkinen kuvailee.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Ennen lähtöä jälkiruoka valmistettiin ja tarjoiltiin Haaga-Helian Haagan kampuksella. Kaikki valmistusprosessista tarjoiluun meni hyvin, ja annos sai loistavan vastaanoton maistelijoilta. Erityisesti tyrnin ja lakritsin yhdistelmästä pidettiin. Karviaista kuvailtiin yllättäväksi.

Inkinen ja Koskela lähtivät Tanskaan motivoitunein ja inspiroitunein mielin. He olivat luottavaisia annokseensa ja valmistautuneet niin hyvin, että aikaa jäi paljon huolelliseen työhön paikan päällä.

Tapahtumapäivänä he pääsivät esittelemään aikaansaannoksensa Food Experience Symposiumin kansainvälisille vieraille tarinalla ja kuvilla höystettynä.

­– Valitsimme nämä ainesosat heijastamaan maamme ainutlaatuisuutta. Esimerkiksi piimä on osa suurta hapanmaitotuoteperhettä, joka on hyvin tunnettu ja käytetty Suomessa. Lisäksi Suomi on kuuluisa lakritsistaan, joten haluamme tuoda sen esille annoksessamme. Tyrni on myös kausimarja, jonka makuprofiili sopii hyvin lautasen muiden komponenttien kanssa, Inkinen ja Koskela kertoivat vieraille.

Lisäksi annos todella oli hyperpaikallinen: osa ainesosista poimittiin omin käsin.

– Tyrniä ja karviaista kasvaa vanhempiemme takapihalla, ja lakritsiyrtti tulee opettajamme puutarhasta, Inkinen toteaa.

Esitys menestyi erinomaisesti ja makumaailma yllätti monet positiivisesti – Inkinen ja Koskela onnistuivat tuomaan suomalaisia makuja ulkomaiseen suuhun sopivaksi, ja annos sai todella hyvän vastaanoton kansainvälisiltä vierailta.

Myös alan kokeneet ammattilaiset antoivat tunnustusta miehille: instituutti Paul Bocusen, Bredan ja Aalborgin ammattilaiset kehuivat Inkisen ja Koskelan valmistustekniikoita ja tarkkuutta.

Katse tulevaisuudessa

Culinary Experience -haasteessa saavutetun menestyksen perusteella Inkisestä ja Koskelasta tullaan varmasti kuulemaan jatkossakin.

– Konferenssi oli niin inspiroiva ja voimaannuttava, että aion jatkossakin pyrkiä osallistumaan siihen jotakin kautta. Siellä mainittiin, että ensi vuonna tapahtuma järjestetään Apeldoornissa Alankomaissa. Sinne sitten, Inkinen toteaa.

Koskela taas kaipaa uusia haasteita.

– Kokemus oli hyvä, mutta pidän enemmän vaihtelevista haasteista ja haluan kokemusta uusista asioista, hän kertoo.