Haaga-Helia uusi koulutussopimuksen Guangzhoun liikuntakorkeakoulun kanssa

Haaga-Helia uusi kolmannen kerran liikunta-alan koulutussopimuksensa kiinalaisen Guangzhoun liikuntakorkeakoulun kanssa. Sopimus on voimassa vuoteen 2027 saakka.

Guangzhoun liikuntakorkeakoulun valmistuneita
Uutinen

Body

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on uusinut liikunta-alan koulutussopimuksen kiinalaisen Guangzhoun liikuntakorkeakoulun kanssa. Uusi sopimuskausi kestää vuoteen 2027 asti, jonka aikana koulutukseen otetaan yhteensä noin 75 opiskelijaa.

Guangzhoun liikuntakorkeakoulun kanssa toteutettu 90 opintopisteen Sport management -moduuli pitää sisällään opetusta mm. markkinoinnista, urheilujohtamisesta sekä yrittäjyydestä.

Moduulin kaksi ensimmäistä vuotta opiskellaan Kiinassa ja kolmas Suomessa, jonka jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus hakea englanninkieliseen tutkintoon, jossa huomioidaan sekä Kiinassa että Suomessa suoritetut opinnot.

Degree Programme in Sports Coaching and Management –tutkinnon on tähän mennessä suorittanut jopa 53 kiinalaista opiskelijaa.

Sinnikkään työn tulos

Haaga-Helian ja Guangzhoun välinen yhteistyö pohjautuu yliopettaja Kari Puronahon ja tohtori Junjie Fengin pitkäaikaiseen ja sinnikkääseen työhön. Puronahon mukaan idea korkeakoulujen välisestä yhteistyöstä sai alkunsa Fengin yhteydenotosta vuonna 2011.

— Suomessa aikaisemmin pitkään asunut ja täällä tohtoriksikin väitellyt entinen oppilaani Feng kutsui minut tuolloin Guangzhouhun luennoimaan. Hänellä oli alusta lähtien ajatuksissa mahdollinen koulutusyhteistyö Haaga-Helian kanssa, hän kertoo

Korkeakoulujen välinen yhteistyö syveni pikkuhiljaa.

Prosessin aikana molemmille osapuolille on tullut yhä selvemmäksi, mitä yhteistyöltä halutaan sekä miten sitä voidaan kehittää ja laajentaa myös muille koulutusaloille.

Koulutuksen ohella korkeakoulut ovat järjestäneet yhteistyössä kansainvälisiä seminaareja. Toiminnan toivotaan lähivuosina laajenevan myös tutkimusyhteistyöksi.

Puronahon mukaan Kiinassa arvostetaan Haaga-Helian tapaa yhdistää käytännön työ ja opiskelu. Myös asiantuntijoiden itse tuottamaa aineistoa pidetään siellä suuressa arvossa, koska ne yhdistävät uuden tutkimuksen aitoihin työelämän esimerkkeihin.

—  Suomalaisen koulutuksen hyvä maine, maamme turvallisuus sekä englanninkielinen opetus ja opettajien ammattitaito ovat myös vaikuttaneet yhteistyön onnistumiseen ja päätökseen jatkosopimuksen allekirjoittamisesta, hän toteaa.

Kapula siirtyy eteenpäin

Pitkään yhteistyön eteen töitä tehnyt Puronaho on lupautunut jatkamaan Sport management -moduulin tuntiopettajana vielä vuoden 2022 loppuun, jotta ohjelman koordinoinnin siirto Vierumäellä toimivalle lehtori Heidi Freundlichille tapahtuisi mahdollisimman sujuvasti.

Ohjelmasta kopin ottava Freundlich on toiminut ohjelmassa tuntiopettajan roolissa vuodesta 2016 saakka, joten koordinoinnin siirto tuskin tuottaa ongelmia.

Freundlichin mukaan hänen toiveensa on päästä mahdollisimman pian opettamaan Kiinaan.

Vuoden 2020 alussa moduuli jouduttiin siirtämään verkko-opetukseen ja -ohjaukseen Kiinassa toteutettavien intensiiviviikkojen sijaan. Terveysturvallisuuteen liittyvistä syistä opiskelijoilla ei myöskään ole ollut mahdollisuutta tulla Suomeen opiskelemaan.

— Tästä syystä opiskelijat ovat jääneet hieman normaalia etäisemmiksi, mikä hankaloittaa verkko-opetusta vieraalla kielellä. Uskon kuitenkin vahvasti, että olemme menossa jo parempaan suuntaan, hän sanoo.

Kiina on yksi suomalaisen koulutusviennin keskeisistä markkinoista. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoiman Education Finland -koulutusvientiohjelman jäsenyritysten ja organisaatioiden yhteenlaskettu liikevaihto ylsi vuonna 2020 yhteensä 498 miljoonaan euroon.

Haaga-Helia edistää kansainvälistä koulutusvientiä  koulutusvientiyritys EduExcellence Oy:n kautta, jossa ovat Haaga-Helian lisäksi mukana Metropolian ja Laurean ammattikorkeakoulut. EduExcellence Oy toimii Suomen ammattikorkeakoulusektorin suurimpana koulutusviennin keskittymänä, jonka tavoitteena on lisätä ja skaalata koulutusvientiä merkittävästi.