Tradenomiopintojen kautta yrittäjäksi – opiskelijat Troa NY:n takana

Pyry Juutilainen, Kasper Väisänen ja Aaro Mielonen päätyivät Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla yrittää -kilpailun voittoon

Troa NY
28.11.2022
Opiskelijatarina

Haaga-Helian tradenomiopiskelijat perustivat yhdessä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa oman yrityksen ja kertovat tässä opiskelijatarinassa tarkemmin opinnoistaan ja tiestään yrittäjyyden pariin.

Pyry Juutilainen

Pyry Juutilainen opiskelee tradenomiksi Haaga-Heliassa ja on suuntautunut opinnoissaan markkinointiin, palvelumuotoiluun ja yrittäjyyteen.

Juutilainen aloitti opintonsa Haaga-Heliassa vuonna 2019 avoimen ammattikorkeakoulun puolella, ja tutkinto-opiskelijana syksyllä 2020. Hän on aina ollut yrittäjyysorientoitunut ja jo merkonomiopinnoissaan Lappeenrannassa hän suuntautui yrittäjyyteen ja visuaaliseen myyntityöhön. Tämän lisäksi hän teki samaan aikaan Saimian avoimen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden, tapahtumatuotannon ja verkkokauppojen bisnestoimintamallien opintoja.

Ensimmäisen yrityksensä Juutilainen perusti jo vuonna 2018.

–  Ensimmäinen yritykseni Merkuvani NY, joka nykyisin toimii nimellä Merkuvani, tarjoaa yrityksille muun muassa markkinointiin tarvittavaa valo- ja videokuvauksen, sosiaalisen median postausten ja graafisen ilmeen sisältöjä, Juutilainen kertoo.

Haaga-Heliaan Juutilainen hakeutui laajan markkinoinnin ja yrittäjyyden opintotarjonnan perässä.

– Kaupallinen ala on kiinnostanut jo pienestä pitäen, vaikka en ole sitä vielä silloin tiedostanut. Olen myynyt jo pienenä esimerkiksi vanhoja Playstation pelejä ja ensimmäinen oikea työkokemus alalta teki myös hyvän vaikutuksen. Merkonomitutkinnon aikana kiinnostus kaupan alaa kohti lisääntyi ja halusin jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, Juutilainen kertoo.
 
Tradenomiopinnoissaan Juutilainen on pärjännyt hyvin, ja monipuolinen kokemus ammattikorkeakouluopinnoista on ollut hyödyksi. Yrittäjyys näkyy Haaga-Heliassa erilaisina mahdollisuuksina osallistua yrittäjyyteen liittyviin projekteihin ja myös mahdollisuutena räätälöidä opintoja omannäköisiksi. Haaga-Heliassa toimii myös StartUp School, jossa opiskelijat pystyvät osallistumaan laajempiin yrittäjyysprojekteihin, sekä saamaan apua yrittäjyyden alkuun, tai myös jo olemassa olevaan yritystoimintaan.

– Haluaisin tulevaisuudessa työllistää itse itseni oman yritykseni kautta. Haluan kuitenkin tehdä sellaista työtä, josta itse pidän ja sillä olisi toivottavasti myös jotain positiivista vaikutusta yhteiskuntaan.


Yrittäjyys osana opintoja ja Troa NY

Juutilainen on käynyt Vuosi Yrittäjänä -kurssin jo ensimmäistä kertaa 2018-2019.

– Silloin pärjäsin yksin suhteellisen hyvin. Silloin myöskin sain paikan toisen-asteen sarjassa finaaleihin, mutta en päässyt osallistumaan tapahtumaan. Tästä jäi kipinä osallistua kurssille myös korkeammalla asteella ja voittaa finaalit, Juutilainen kertaa.

Troa NY:n tiimi osallistui Uskalla yrittää -kilpailuun, ja yhdessä he voittivat parhaan NY-yrityksen palkinnon Suomen finaalissa.

– Ilman mahtavaa tiimiämme ja älytöntä yhteistä panostusta Troa NY:n eteen ei olisi voitto ollut mahdollinen. Kuten arvoissammekin lukee; yhdessä onnistumme. Lyhyesti voittoon vaikutti ajankohtainen idea, oikeasti kokeiltu palvelu sekä aito panostus kaikkeen tekemiseemme, Juutilainen iloitsee.

Troan tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä, kun määrätietoiset ja suunnitelmalliset nuoret yrittäjät panostavat toiminnan kehitykseen. Seuraavana ajankohtaisena aiheena ja keskusteluna on ollut sijoittajien kanssa tehtävän yhteistyön kehittäminen.

Kasper Väisänen

Väisänen aloitti elokuussa 2021 Haaga-Heliassa Liiketalouden koulutusohjelmassa, ja on valinnut itselleen suuntautumiseksi HR:n ja johtamisen opintosuunnan.

Ennen Haaga-Heliaan tuloaan Väisänen on valmistunut käytöntuen datanomiksi Helsinki Business Collegesta keväällä 2020.

– Sain opiskelupaikan suoraan todistuksella valmistuttuani Helsinki Business Collegesta ja ennen opintojen aloittamista elokuussa 2021 Haaga-Heliassa suoritin varusmiespalveluksen, Väisänen taustoittaa.

Väisänen päätyi opiskelemaan liiketaloutta hieman yllättäen. Vielä Väisäsen opiskellessa datanomiksi, uusien kyberturvallisuuden opintojen tarjoamat työmahdollisuudet IT:n parissa tuntuivat varmalta valinnalta. Aikaa kuitenkin kului, ja liiketalouden opinnot alkoivat kiinnostamaan etenkin yrittäjyyden näkökulmasta.

AMK-opinnot sopivat hyvin opiskelijalle, joka haluaa päästä tekemään ja harjoittelemaan asioita käytännössä.

–  Haaga-Helia oli tässä ykkösvaihtoehtoni, sillä koen vain sen yksimielisesti olevan Suomen paras ammattikorkeakoulu suorittaa tradenomitutkinto, Väisänen kertoo.

Opiskelu Haaga-Heliassa on sujunut hyvin, vaikka opintojen aloitus keskellä koronapandemiaa toikin omat haasteensa opiskelijoiden arkeen. Väisänen on ollut tyytyväinen erityisesti Haaga-Helian laajaan kurssitarjontaan.

Hän haluaakin muistuttaa Haaga-Helian tulevia opiskelijoita monipuolisista mahdollisuuksista, joita Haaga-Heliassa opiskelu tarjoaa.

– Ensimmäisen vuoden aikana löysin opintojaksoilta samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa yrittäjyyttä lähdettiin kokeilemaan. Opinnot ovat rakennettu mielestäni hyvin, jotta aikaa jää yrityksen pyörittämiseen ja töissä käymiseen. Kaikki ei aika ei ole mennyt kirjojen ääressä lukiessa, vaan teorian ohella on päästy tosissaan myös tekemään, Väisänen kertoo.

Yrittäjyys osana opintoja ja Troa NY

Kasper Väisänen on opintojensa aikana päässyt edistämään myös yrittäjyyshaaveitaan.

– Tapasimme Pyryn kanssa sattumalta saman opintojakson aikana, jolloin hän toi esille Vuosi Yrittäjänä -kurssin sekä sen tuomia mahdollisuuksia yrittäjyyden saralla. Hänen kova tahtonsa ja esittämänsä liikeidea kilpailujen voittamiseksi teki minuun vaikutuksen. Aaro tuli hetkeä myöhemmin mukaan ja meillä on ollut porukkana todella hyvä draivi asian edistämiseksi, myös konkretian tasolla.

Yhdessä tiimin kanssa he perustivat Troa NY -yrityksen, joka tarjoaa ruokakaupoille yhteisen alustan, jonne kaupat voivat lisätä omat alennustuotteensa asiakkaille nähtäväksi ennakkoon.

– Kauppojen ei tarvitse kehittää omaa palveluaan, sillä aletuotteiden löytäminen yhdestä paikasta auttaa asiakasta katsomaan koko saatavuuden keskitetysti. Suomessa kaupat antavat myymättömät punalapputuotteet ruoka-apuun, jolloin ruokahävikkiä ei juurikaan näiden osalta synny, mutta illalla jäljelle jääneet paistopiste- ja lihatiskituotteet joutuvat toistaiseksi suoraan roskiin, Väisänen kertoo.

Väisänen vastaa Troan myynnistä, ja Haaga-Helian syventävä liiketalouden perusosaaminen on vahvistanut tekemistä ja auttanut hankkimaan asiakkaita, sponsoreita sekä myyntiä yritystoiminnan kehittämiseksi.

Aaro Mielonen

Yrittäjyys on kiinnostanut myös Aaro Mielosta jo lukiosta saakka, ja Haaga-Heliassa yrittäjyysprojektiin osallistuminen on mahdollistanut monipuolisen omien taitojen kehittämisen myös koulun ja opiskelun ulkopuolella.

Mielonen opiskelee Haaga-Heliassa liiketalouden tradenomiksi toista vuotta. Ennen Haaga-Heliaan tuloaan hän kävi lukion kotikaupungissaan Lahdessa.

Mielonen suosittelee Haaga-Heliassa opiskelua laajan opintotarjonnan ja valinnanvapauden vuoksi. Haaga-Heliassa on mahdollista valita opintoja monipuolisesti eri aloilta, ja luoda omannäköinen kokonaisuus omien mielenkiinnonkohteiden mukaan. Tradenomiopintojen jälkeen Mielosen tavoitteena on jatkaa uraa yrittäjyyden parissa.

Yrittäjyys osana opintoja ja Uskalla yrittää -kilpailu

Mielonen on osallistunut Uskalla yrittää -ohjelmaan ensimmäisen kerran jo lukiossa, mutta projekti jäi silloin vielä kesken. Kun uusi mahdollisuus lähteä mukaan yrittäjyysprojektiin tarjoutui Haaga-Heliassa, lähti Mielonen mielellään mukaan.

– Kasper Väisänen kysyi minua mukaan jo vireillä olleeseen yritykseen. Idea oli mielestäni hyvä ja tiimi vielä parempi. Lisäksi yritysidea sisälsi elementtejä, jotka suuresti kiinnostavat minua, Mielonen kertoo.

Oman yrityksen pyörittämisessä vaaditaan monipuolista osaamista ja jatkuvaa uuden opettelua. Haaga-Helian opinnoista Mielonen kertoo saaneensa valmiuksia data-analytiikan puolelle ja omista harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista muita hyödyllisiä taitoja.

– Lisäksi itse nettisivujen kehitys ei ole itselle se suurin osaamisen ala, jolloin joutui perehtymään asiaan paljon omalla ajalla, Mielonen lisää.

Tulevaisuuden tavoitteena Mielosella ja yrityskumppaneilla on kehittää ideaa eteenpäin myös uusien itse opittujen taitojen ja tiedon kautta.