"Opin vaihdossa paljon uutta, mutta erilaisia asioita mitä olin ajatellut", kertoo Aliisa Mäkinen

Liikunta-alan opiskelija Aliisa Mäkinen vietti syyslukukauden 2022 vaihto-opiskelijana University of Granadassa, Espanjassa.

Kuvituskuva
28.02.2023
Opiskelijatarina

Teksti: Aliisa Mäkinen, liikunnanohjaajaopiskelija

Ensimmäinen vaihtoni peruuntui koronapandemian vuoksi, mutta myöhemmin Meksikon lomamatkan innoittamana päätin hakea vaihtoon vielä uudelleen. Olin onnellinen, kun minut hyväksyttiin ensimmäiseen hakukohteeseeni, Granadan liikuntatieteelliseen yliopistoon. Kyseinen yliopisto ja sen liikuntatieteellinen tiedekunta on Espanjassa erittäin arvostettu, ja omat akateemiset odotukseni olivatkin hyvin korkealla. Olin vakuuttunut siitä, että tulen Espanjassa oppimaan paljon uutta. Loppujen lopuksi opinkin uutta, mutta erilaisia asioita mitä olin alun perin ajatellut.

Suomeen verrattuna opetus on Espanjassa opettajakeskeisempää ja luennot ovat välillä myös pidempiä kuin Suomessa. Koska opin itse kaikista parhaiten aktiivisemmilla oppimismenetelmillä enkä ollut tottunut andalusialaiseen aksenttiin, luentoja oli välillä haastavaa seurata. Onneksi kahdella kurssillani arvosanoissa painotettiin enemmän ryhmätöitä ja yhdellä kurssilla tehtiin itsenäinen työ ja esitelmä. Tämä itsenäinen työ oli yksi opiskeluaikojeni mielenkiintoisimmista projekteista. Tehtäväni oli luoda nettisivut urheiluun liittyvästä teknologiasta, ja pitää aiheesta lyhyt esitys luokalleni. Sain onneksi pitää tämän esitelmän englanniksi, vaikka ymmärränkin espanjaa hyvin. Sain tehtävästä täydet pisteet ja professorilta erinomaista palautetta, mikä oli mahtavaa.

Mieleeni on jäänyt myös hyvin erään matkailua ja esiintymistaitoja opettaneen luennoitsijan loistavat opit tulevaisuuteen, jotka kiteytettynä kuuluivat näin: “Usko sataprosenttisesti siihen mistä puhut, ole yleisölle esiintyessäsi läsnä ja hymyile heille koko sielullasi.”

Kurssien lisäksi opin paljon myös yliopiston ulkopuolella. Esimerkiksi kimppakämpässä asuminen oli minulle uusi kokemus. Jaoin asunnon italialaisen, puolalaisen, chileläisen ja kolumbialaisen naisten kanssa. Asunnon jakaminen uusien tuttavien kanssa ei aina ollut helppoa, mutta opettavaista se kyllä oli. Koska vaihdossa ollaan tekemisissä niin monien uusien ihmisten ja uuden kulttuurin kanssa, kokemus kehittää väistämättä vuorovaikutustaitoja. Vaihdon aikana kiinnostuin myös politiikasta uudella tavalla, koska tutustuin Granadassa vaihto-opiskelijoihin, jotka tulevat monilta puolilta maailmaa.

Opin totta kai myös arvostamaan monia asioita Suomessa, kuten lämmintä suihkuvettä ja lämpimiä asuntoja, julkista liikennettä (Granadassa bussiin ei aina mahtunut sisään), infrastruktuuria ja väljempää byrokratiaa. Sen sijaan Espanjan parhaita puolia oli esimerkiksi se, että Granadassa aurinko paistoi lähes jokaisena päivänä muutamia marras-joulukuun puolella koettuja sadepäiviä lukuun ottamatta. Ruoka on Espanjassa erittäin herkullista ja ulkona syöminen huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa, samoin kuten ostoksilla käyminen. Koska Espanjaan on suhteellisen lyhyt lentomatka ja lentoja saa edullisin hinnoin, niin perheenjäsenten ja kavereiden oli helppo tulla vierailemaan. Lisäksi Granadassa on tosi upeat vuoristomaisemat.

Suosittelen Espanjaa vaihto-opiskelukohteeksi kaikille ulospäinsuuntautuneille, seikkailunhaluisille ja espanjan kielitaidon omaaville opiskelijoille! 

Kuvituskuva