
Opinnäytetyön teko alkaa aiheen valinnalla. Opiskelija tekee aihe-ehdotuksen joko ennen Tutkimuksellinen kehittäminen -opintojaksoa tai sen alussa. Kun opiskelija on määritellyt aiheen, hän laatii ja käsittelee aihe-ehdotuksen suuntautumisessa sovitulla tavalla. Suuntautumisesta vastaava opettaja hyväksyy aihe-ehdotuksen, ja tämän jälkeen opiskelija tallentaa sen Wihiin. Kun teet aihe-ehdotuksen Wihissä, valitse tyypiksi Master-opinnäytetyö. Opinnäytetyön ohjaus voi olla yksilö- tai ryhmäohjausta. Tämän jälkeen suuntautumisesta vastaava opettaja nimeää ohjaajan. (Poikkeus: YJO-opiskelijoiden yhteisö on Moodle-ympäristössä ja aihe-ehdotus toimitetaan suoraan omalle opinnäytetyöohjaajalle.)
Tutkimuksellinen kehittäminen -opintojaksolla opiskelija laatii opinnäytetyösuunnitelman aihe-ehdotuksen pohjalta. Opiskelija tallentaa opinnäytetyösuunnitelman Wihiin, jonka jälkeen ohjausprosessi käynnistyy ohjaajan kanssa. Ohjausprosessin alkaessa opiskelija ja ohjaaja käyvät yhdessä läpi ohjaussopimuksen.
Huolellisesti tehty suunnitelma on hyvä lähtökohta opinnäytetyön toteuttamiselle. Pääpiirteissään suunnitelma sisältää seuraavat kohdat:
- Johdanto: Työn aihe eli ongelma tai tarve sekä kohdeorganisaation tiivis esittely.
- Tavoitteet: Työn odotetut tulokset kohdeorganisaatiolle.
- Tutkimuskysymykset: Mihin kysymyksiin työ vastaa?
- Teoreettinen viitekehys: Mitkä ovat työn kannalta keskeiset aiemmat tutkimukset, teoriat, käsitteet, kirjallisuus ja muu mahdollinen aineisto?
- Menetelmät: Aineistot ja työkalut, joilla tutkimus ja kehittäminen tehdään.
- Organisaatio: Kohdeorganisaation yksikkö, funktio tai hanke, johon opiskelijan tutkimus ja kehittäminen kohdistuu (mikäli opinnäytetyö on toimeksianto jollekin organisaatiolle)
- Aikataulu: Työvaiheistus ja vaiheiden aikatauluttaminen.
- Riskikartoitus: Ennakointi ja varautuminen ongelmatilanteisiin.
Tavoitteiden ja aikataulun määrittelyssä suunnitelman laatimista tukevat myös keskustelut kohdeorganisaation edustajan eli toimeksiantajan kanssa. Toimeksiantaja voi auttaa erityisesti opinnäytetyön tavoitteiden ja aikataulun määrittelyssä.
Jos mahdollista, opiskelija tekee opinnäytetyöstä toimeksiantosopimuksen kohdeorganisaation edustajan kanssa. Sopimuksen teko on suositeltavaa erityisesti silloin, kun kohdeorganisaatio on muu kuin opiskelijan työnantaja. Toimeksiantosopimusta tehdessä pitää muistaa, että korkeakouluissa ei saa tehdä salaisia opinnäytetöitä, mutta opinnäytetyössä voi olla luottamuksellista tausta-aineistoa, joka jää vain ohjaajien/tarkastajien tietoon. Luottamuksellista tausta-aineistoa ei arvioida. Tämän lisäksi pitää sopia mahdollisesta tutkimusluvasta organisaatiossa. Haaga-Helia ei arkistoi toimeksiantosopimuksia.
Silloin kun opiskelijan toimeksiantajana on Haaga-Helia, toimeksiantosopimus tehdään aina. Jos Haaga-Helia on opinnäytetyössä tutkimuskohteena tai tutkimus tehdään Haaga-Helian opiskelijoille, henkilökunnalle tai alumneille, tulee tutkimus hyväksyttää oheisen tutkimuslupaohjeen mukaisesti.Tutkimuslupahakemus lähetetään asiantuntijalle pekka.lahti@haaga-helia.fi
Suunnitelmaa tehdessään opiskelija perehtyy myös tutkimusetiikkaan (ks. 5. Tutkimusetiikka).
Lomakkeet:
Opinnäytetyön aihe-ehdotus, Master
Opinnäytetyösuunnitelma, Master
Toimeksiantosopimus Master-opinnäytetyö
Ohjeet:
Ohje liikesalaisuuksien ja luottamuksellisen aineiston käsittelyyn Master-opinnäytetöissä