Journalismin koulutus (medianomi, AMK), kevään 2023 yhteishaku, osallistumisohjeet valintakokeeseen 23.5.2023

Päivitetty viimeksi 28.2.2023. 

Tälle ohjesivulle on koottu journalismin koulutuksen (medianomi, AMK) kevään 2023 yhteishaun valintakokeen aikataulu, kulku sekä kokeessa käytettävän verkkotyökalu Webropolin käytön ohjeistus. Tarkat tiedot valintakokeen osioista ja pistemääristä on julkaistu Opintopolussa. Tiedot löytyvät myös tältä sivulta. Valintakokeen ennakkolukuaineisto on julkaistu ensimmäisen kerran 28.2.2023 etukäteisnäyttötehtävän yhteydessä, ja se on saatavilla myös tällä sivulla kappaleessa Ennakkolukuaineisto. Valintakokeessa käytetään samaa ennakkolukuaineistoa kuin etukäteisnäyttötehtävässä.  

Valintakokeeseen kutsutaan 140 hakijaa karsivan etukäteisnäyttötehtävän perusteella. Valintakokeeseen kutsutut saavat tiedon asiasta sähköpostitse aikaisintaan 11.5.2023 Opintopolun hakulomakkeella ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Myös hakijoille, joita ei kutsuta valintakokeeseen, ilmoitetaan sähköpostitse samana päivänä Opintopolun hakulomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen. Muistathan tarkistaa sähköpostisi roskapostikansion. Jos et saa kutsua tai ilmoitusta sähköpostitse 15.5.2023 mennessä, ole yhteydessä Hakijapalveluihin.  

Valintakokeessa yksi keskeinen arviointikriteeri on annettujen ohjeiden ja tehtävänannon noudattaminen. Perehdythän alla oleviin ohjeisiin perusteellisesti ja hyvissä ajoin ennen valintakoetilaisuutta. Huom. Ohjeet voivat täydentyä ennen valintakoetta. Päivitämme mahdolliset muutokset tälle sivulle ja ilmoitamme niistä myös sähköpostitse valintakokeeseen kutsutuille hakijoille Opintopolun hakulomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen. Seuraathan siis tätä sivua ja sähköpostiasi säännöllisesti ennen valintakoepäivää. 

Perustiedot valintakokeesta

Valintakoe järjestetään Haaga-Helian Pasilan kampuksella osoitteessa Ratapihantie 13, 00520 Helsinki tiistaina 23.5.2023 alkaen klo 8.00 ja päättyen n. klo 12.00. Ilmoittautuminen alkaa klo 8.00 ja kaikkien kokelaiden on oltava koetilassa klo 9.00. Koeaika on 2 tuntia 30 minuuttia. Koetilanne päättyy klo 12.15 mennessä. Valintakoe järjestetään ainoastaan edellä mainitussa paikassa kyseisenä ajankohtana eikä valintakokeen paikkaa tai ajankohtaa voi siten muuttaa. 

Valintakokeessa on kaksi osiota: yhteiskuntatietämyksen koe (40 pistettä) ja soveltava koe (60 pistettä). Valintakokeen maksimipisteet ovat 100 pistettä. Voidakseen tulla valituksi kokeesta on saatava vähintään 40 pistettä siten, että yhteiskuntatietämyksen kokeen minimipistemäärä on 15 pistettä ja soveltavan kokeen minimipistemäärä on 25 pistettä. Yhteiskuntatietämyksen kokeessa mitataan tietoa yhteiskunnan rakenteista ja toiminnasta. Soveltavassa kokeessa mitataan analyyttisen lukemisen taitoa, ymmärrystä journalististen tekstien ominaispiirteistä sekä ymmärrystä yhteiskunnan toimijoista ja heidän rooleistaan journalismissa. Lisäksi molemmissa kokeen osissa mitataan hakijan kykyä ilmaista ajatuksiaan selkeästi, johdonmukaisesti ja oikeakielisesti. Kokeessa menestyminen edellyttää ennakkoaineistoon tutustumisen lisäksi myös uutismedioiden monipuolista seuraamista.

 Valintakoe on digitaalinen koe, jonka hakija suorittaa omalla kannettavalla tietokoneellaan: 

 • Valintakokeeseen ei voi osallistua esimerkiksi tabletilla tai älypuhelimella, vaan osallistumiseen vaaditaan kannettava tietokone. Kannettavan tietokoneen on tuettava nykyaikaisia WiFi-/WLAN-standardeja (kannettavalla on pystyttävä yhdistymään Haaga-Helian tarjoamaan langattomaan koeverkkoon). Kannettavan tietokoneen akku tulee ladata täyteen ennen valintakokeeseen saapumista. Ota mukaasi kannettavan tietokoneen virtajohto, jotta laitetta on mahdollista ladata tarvittaessa. 
 • Suosittelemme käyttämään Edge-, Chrome-, Firefox- tai Safari-verkkoselainten ajantasaisia versioita. Selaimessa on oltava JavaScript ja evästeet käytössä. Verkkoselainten lisäosat voivat estää kirjautumisen. Niiden poistamista tai kytkemistä pois päältä suositellaan ennen valintakokeeseen saapumista. Tarkemmat selainkohtaiset ohjeet lisäosien käytöstä poistamiseen löytyvät selainten valmistajien verkkosivuilta. Mahdolliset VPN-ohjelmistot tulee ottaa pois päältä ennen valintakokeeseen saapumista. 
 • Suositeltuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows 10, macOS 10.19 ja Ubuntu Linux 20.4 LTS tai näiden uudemmat versiot. Päivitäthän käyttöjärjestelmän tarvittaessa ajantasaiseen versioon ennen valintakoetta. Emme suosittele valintakokeen suorittamista Chromebook-tietokoneella Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmällä. 
 • Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa tuoda koetilaan. Matkapuhelin tulee sulkea koetilaan tullessa ja jättää valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle muiden tavaroidesi joukkoon. Tietokoneen ruudun suojakalvon käyttö ei myöskään ole sallittua. 
 • Koetilassa sinut ohjataan tietylle istumapaikalle. Saat ottaa istumapaikalle kannettavan tietokoneen virtajohtoineen, henkilöllisyystodistuksen, kynän mahdollisia muistiinpanoja varten, ilmoittautumisen yhteydessä paperisena annetun henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksen ja -salasanan sekä halutessasi vesipullon, erillisen langallisen hiiren ja hiirimaton. Saat ottaa muut henkilökohtaiset tavarasi mukaan koetilaan (pl. edellä mainitut langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntävät laitteet), mutta ne jätetään valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle.

Ennakkoilmoittautuminen

Journalismin koulutuksen valintakokeeseen ei tarvitse ennakkoilmoittautua. 

Ennakkolukuaineisto 

Pelkästään etukäteisnäyttötehtävään: 

Sekä etukäteisnäyttötehtävään että varsinaiseen valintakokeeseen: 

*Yllä mainittujen lukiokurssien sekä Sitran Megatrendit 2023 -raportin osalta edellytämme kokonaisuuden ja suurten päälinjojen hahmottamista. Lukion oppikirjoista emme edellytä luettavaksi mitään yksittäisiä kohtia. Hakijan on tärkeää hahmottaa keskeiset yhteiskunnalliset toimijat ja vaikuttajatahot sekä miten taloudelliset kysymykset vaikuttavat niihin. 

Valintakoetilaisuudessa osa ennakkolukuaineistosta annetaan hakijoiden käyttöön paperisena. Aineisto on käytettävissä varsinaisen valintakokeen ajan (klo 9.30 alkaen), ja se on jaettu valmiiksi koetilan istumapaikoille. 

Valintakokeen kulku ja aikataulu tiistaina 23.5.2023

Saapuminen valintakoepaikalle 

Haaga-Helian Pasilan kampus sijaitsee Helsingissä Itä-Pasilan alueella osoitteessa Ratapihantie 13. Pasilan kampukselle on hyvät kulkuyhteydet junalla, raitiovaunulla ja bussilla. Helsingin päärautatieasemalta on noin 10 minuutin junamatka Pasilaan. Kampus sijaitsee aivan Pasilan juna-aseman, Mall of Triplan ja Helsingin Messukeskuksen vieressä. Lisätietoa julkisen liikenteen aikatauluista ja reiteistä HSL:n sivuilta. Pasilan kampuksella ei ole asiakaspysäköintiä, mutta pysäköinti on mahdollista esimerkiksi Veturiparkissa, Resiinaparkissa, Messukeskuksen pysäköintitalossa ja Siiven pysäköintialueella. Huomioithan, että pysäköinti on omakustanteinen. 

Klo 8.00–9.00: Ilmoittautuminen 

Ilmoittaudu valintakokeeseen henkilökohtaisesti Pasilan kampuksen sisääntuloaulassa. Saavuthan ilmoittautumiseen klo 8.00 ja klo 8.45 välillä. 

 • Sinun on todennettava henkilöllisyytesi ilmoittautuessasi valintakokeeseen sekä poistuessasi valintakokeesta. Todenna henkilöllisyytesi virallisella, kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.
 • Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat voimassa olevat henkilöllisyystodistukset: 
  • passi
  • poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti
  • suomalainen ajokortti
  • kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti. 
  • Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Vuoden aikaraja lasketaan siitä päivästä, kun osallistut valintakokeeseen (23.5.2023). Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa henkilöllisyystodistuksessa olevasta kuvasta.
  • Mikäli turvapaikan- tai oleskeluluvan hakijan passi on tilapäisesti viranomaisen hallussa, voidaan todistus passin luovuttamisesta viranomaiselle ja kopio passista hyväksyä henkilöllisyystodistukseksi. 
  • Jos et pysty todentamaan henkilöllisyyttäsi nimenomaan yllä lueteltuja vaihtoehtoja käyttäen, et voi osallistua valintakokeeseen. 
 • Valintakoe tehdään sähköisesti verkkotyökalu Webropolissa. Saat ilmoittautumisen yhteydessä paperille tulostettuina henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi, joilla pääset kirjautumaan Webropoliin alkaen klo 9.00.
 • Valintakokeeseen alkuohjeineen on varattu noin 3 tuntia 15 minuuttia (klo 9.00–12.15). Valintakokeen tekemiseen on aikaa 2 tuntia 30 minuuttia. Huolehdithan mahdollisen vesipullon täytön ja wc-käynnin ennen klo 9.00. Koetilanteesta voi poistua aikaisintaan kaksi tuntia varsinaisen koeajan alkamisen jälkeen eli klo 11.30. 
 • Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa tuoda koetilaan. Matkapuhelin tulee sulkea koetilaan tullessa ja jättää valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle hakijan muiden tavaroiden joukkoon. Tietokoneen ruudun suojakalvon käyttö ei myöskään ole sallittua.
 • Koetilassa sinut ohjataan tietylle istumapaikalle. Saat ottaa istumapaikalle kannettavan tietokoneen virtajohtoineen, henkilöllisyystodistuksen, kynän mahdollisia muistiinpanoja varten, ilmoittautumisen yhteydessä paperisena annetun henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksen ja -salasanan sekä halutessasi vesipullon, erillisen langallisen hiiren ja hiirimaton. Saat ottaa muut henkilökohtaiset tavarasi mukaan koetilaan (pl. edellä mainitut langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntävät laitteet), mutta ne jätetään valintakokeen ajaksi koetilan seinustalle.  

Klo 9.00–9.30: Tekniset valmistelut ja alkuohjeet koetilassa 

 • Kaikkien hakijoiden on oltava koetilassa viimeistään klo 9.00. Huomaathan, että emme voi ottaa koetilaan/kokeeseen myöhässä eli klo 9.00 jälkeen saapuneita. 
 • HUOM. Saat käyttää kannettavaa tietokonetta ainoastaan tässä ohjeessa kuvatuilla tavoilla. Et siis saa hyödyntää mitään muita ohjeessa mainitsemattomia järjestelmiä, ohjelmistoja, tiedostoja, sovelluksia, sivustoja jne. Älä myöskään avaa/selaa istumapaikalle valmiiksi jaettua koeainestoa ennen klo 9.30 – ainoastaan henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi käyttö on sallittua ennen klo 9.30.
 • Avaa ja käynnistä kannettava tietokoneesi valvojan annettua luvan klo 9.00.
 • Kannettavan tietokoneesi käynnistyttyä liity koneellasi WiFi-/WLAN-yhteydellä Haaga-Helian tarjoamaan langattomaan valintakoeverkkoon. Valintakoeverkon nimi ja salasana ovat saatavilla istumapaikallasi paperille tulostettuina.
 • Valintakoeverkkoon liittymisen jälkeen avaa verkkoselain (suosittelemme käyttämään Edge-, Chrome-, Firefox- tai Safari-verkkoselainten ajantasaisia versioita), kirjoita selaimen osoiteriville www.webropolsurveys.com ja siirry sivustolle.
 • Kirjoita Webropolin etusivulle kenttiin User name ja Password ilmoittautumisen yhteydessä saamasi henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana, ja kirjaudu sisään Webropoliin valintakoealustalle Login-painikkeesta.
 • Sisäänkirjauduttuasi ÄLÄ jatka eteenpäin Webropol-lomakkeella ennen klo 9.30 vaan odota, että valvoja antaa luvan valintakokeen aloittamiseen ja paperisena jaetun koeaineiston käyttöön klo 9.30.
 • Jos tarvitset teknistä apua klo 9.00–9.30 (esim. liittyäksesi langattomaan valintakoeverkkoon), nosta kätesi ja odota kokeen valvojan/IT-tukihenkilön saapumista luoksesi. 

Klo 9.30: Valintakoe alkaa  

 • Valvojan annettua luvan valintakokeen aloittamiseen ja paperisena jaetun koeaineiston käyttöön klo 9.30 saat aloittaa valintakokeen teon Webropol-lomakkeella. Valintakokeen kesto on 2 tuntia 30 minuuttia. Saat käyttää kokeen aikana ainoastaan Webropolia, tietokoneen muu käyttö ei ole sallittua. Kokeen valvoja kirjaa muistiin havaitut epäillyt vilppitapaukset, tapaukset tutkitaan ja ne voivat johtaa valintakoesuorituksen hylkäämiseen. 
 • HUOM. Webropoliin rakennetussa valintakokeessa on useita sivuja. Älä käytä Webropol-lomakkeella liikkumiseen verkkoselaimesi taakse- ja eteenpäin-painikkeita (nuolia), vaan ainoastaan Webropol-lomakkeen omia Edellinen- ja Seuraava-painikkeita (löytyvät lomakkeen alalaidasta). Näiden painikkeiden käyttö myös tallentaa siihenastiset vastauksesi. Jos verkkoyhteys katkeaa Webropolin täytön aikana, päivitä verkkoselain tai tarvittaessa avaa verkkoselain uudelleen, siirry osoitteeseen www.webropolsurveys.com, kirjaudu Webropoliin uudelleen henkilökohtaisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja jatka valintakokeen tekoa.
 • Paperisena jaettu koeaineisto on käytettävissäsi koko varsinaisen valintakokeen ajan alkaen klo 9.30. Saat halutessasi tehdä kokeen aikana sekä aineistoon että luonnostelukonseptipaperiin omia merkintöjä.
 • Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, nosta kätesi ja odota kokeen valvojan saapumista luoksesi. 

Klo 12.15 mennessä: Valintakoe päättyy 

 • Palauta journalismin valintakokeen vastauksesi Webropol-lomakkeella viimeistään koeajan, 2 tuntia 30 minuuttia, päättyessä. Valvoja merkitsee koeajan päättymisen valkotaululle koetilan etuosassa. Myöhästyneitä tai muuta kautta palautettuja vastauksia ei oteta huomioon. 
 • Kun olet palauttanut valintakokeen vastauksesi Webropol-lomakkeella, voit kerätä tavarasi, nousta istumapaikaltasi ja mennä palauttamaan paperille tulostetun henkilökohtaisen Webropol-käyttäjätunnuksesi ja -salasanasi, paperisen koeaineiston sekä luonnostelukonseptipaperin sinua lähimpänä olevalle valintakokeen valvojalle. Paperisiin koemateriaaleihin ei tarvitse kirjoittaa nimeään. Valvoja tarkistaa henkilöllisyytesi ennen poistumistasi valintakoetilasta. Kokeesta voi poistua aikaisintaan kaksi tuntia varsinaisen koeajan alkamisen jälkeen eli klo 11.30.  

Valintakokeen maksut 

Valintakoe on maksuton. Haaga-Helia ei korvaa valintakokeesta aiheutuvia matka- tai tarvikekustannuksia. 

Yhteistyö muiden ammattikorkeakoulujen kanssa

Haaga-Helian journalismin koulutus ei tee valtakunnallista valintakoeyhteistyötä. Valintakoetulos on voimassa kyseisen haun ajan. 

Yksilölliset järjestelyt

Yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen tulee hakea 6.4.2023 klo 15.00 mennessä. Ilmoitamme määräaikaan mennessä yksilöllisiä järjestelyjä hakeneille päätöksestä. Akuutissa tilanteessa hakija voi olla yhteydessä Haaga-Helian Hakijapalveluihin. Ks. tarkemmat ohjeet yksilöllisistä järjestelyistä. 

Osallistumistodistus

Mikäli tarvitset todistuksen osallistumisestasi Haaga-Helian journalismin koulutuksen valintakokeeseen, ilmoitathan toiveestasi valintakokeen valvojalle poistuessasi valintakoetilasta. 

Valinnan tulokset 

Valintojen tulokset julkaistaan Opintopolun Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään 7.7.2023. Lopullisen valinnan tulokset saattavat valmistua jo aiemminkin. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 14.7.2023 klo 15.00 mennessä. Voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköisesti Opintopolun Oma Opintopolku -palvelussa vahvasti tunnistautuneena esim. pankkitunnuksin tai toimittamalla paperisen opiskelupaikan vastaanottamisilmoituksen Haaga-Helian Hakijapalveluihin määräaikaan mennessä. 

Huom. 7.7.2023 jälkeen hyväksytyille ilmoitetaan erikseen opiskelupaikan viimeinen vastaanottopäivä (ks. Varasijavalinnat Opintopolusta). 

Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes todistukset on tarkistettu ja todistuskopioita verrattu alkuperäisiin todistuksiin. Ammattikorkeakoulu purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija on antanut haussa virheellisiä tietoja eikä oikein tiedoin olisi oikeutettu saamaansa opiskelupaikkaan. Älä tuo todistuksia vielä valintakokeeseen, sillä todistukset tarkistetaan vasta valintapäätöksen jälkeen. 

Voit tulla valituksi korkeintaan yhteen kevään toisen yhteishaun hakukohteeseen ja vastaanottaa vain yhden korkeakoulupaikan samana lukukautena alkavasta korkeakoulukoulutuksesta (1.8.–31.12.2023). Hakujärjestelmä tarjoaa sinulle opiskelupaikkaa ylimmästä mahdollisesta hakutoiveestasi, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat. Huomaathan, että yhden korkeakoulupaikan sääntö koskee sekä yhteis- että erillishakuja. 

Opiskelun aloitus 

Journalismin koulutuksen opiskelu käynnistyy orientointipäivillä 15.–18.8.2023 klo 9.00–16.00. Haaga-Helian opintopalvelut vie Haaga-Helian verkkosivulle uuden opiskelijan aloitusmateriaalin ennen orientointipäiviä. 

Lisätietoja 

Mikäli sinulla on kysyttävää valintakoeprosessista, otathan yhteyttä Hakijapalveluihin sähköpostitse hakijapalvelut(at)haaga-helia.fi tai puhelimella 0400 230 409. Kaikissa muissa valintakokeeseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä journalismin koulutuksen tutkintojohtaja Anne Leppäjärveen sähköpostitse anne.leppajarvi(at)haaga-helia.fi tai puhelimella 040 488 7525. 

Menestystä valintakokeeseen! 


Ystävällisin terveisin  

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 
Hakijapalvelut 
Ratapihantie 13, 00520 Helsinki 
Puh. 0400 230 409 
hakijapalvelut(at)haaga-helia.fi 
https://www.haaga-helia.fi