Lisäajan hakeminen

Kuvituskuva-yhdessä

Lead paragraph

Tältä sivulta löydät tutkinto-opiskelijoille suunnatut ohjeet lisäajan hakemiseen.

Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijoita koskevat ohjeet: AOKK: lisäajan hakeminen >>

Lisäaikaa haetaan opiskeluoikeuden voimassaoloaikana, kun enimmäisopiskeluajan viimeinen läsnäolokausi on meneillään. Enimmäisopiskeluaika on tavoiteaika + yksi lukuvuosi.

Lisäajan myöntämisen perusteet

 • Opintojen viivästymiselle on perusteltu syy.
 • Opiskeluajan jatkoa on haettu opiskeluoikeuden vielä ollessa voimassa.
 • Tutkintojohtaja määrittää lisäajan, jonka kesto määräytyy suorittamatta olevien opintojen ja tarkan, aikataulutetun ja toteuttamiskelpoisen opintosuunnitelman mukaan.
 • Lisäaikaa myönnetään pääsääntöisesti yksi lukukausi. Tämän jälkeen voit hakea ja saada toisen lisäajan vain, jos opinnot ovat tuon lisäajan aikana edenneet suunnitelman mukaisesti. Lisäajan saaminen ei ole automaattista.
 • Opiskelija ei voi ilmoittautua opiskeluoikeuden lisäajalla poissa olevaksi.

HAKUAJAT JA KÄSITTELYMAKSU

HAKUAJAT

 • Kevätlukukaudella lisäaikahakemus avataan maaliskuun ensimmäisenä arkipäivänä ja se tulee jättää viimeistään 17.5.
 • Syyslukukaudella lisäaikahakemus avataan lokakuun ensimmäisenä arkipäivänä ja se tulee jättää viimeistään 3.11.

Lisäaikaa myönnetään pääsääntöisesti yksi lukukausi. Tämän jälkeen on mahdollista saada toinen lisäaika vain, jos opinnot ovat ensimmäisen lisäajan aikana edenneet suunnitelman mukaisesti. Lisäajan saaminen ei ole automaattista. Tarkista jäljellä oleva opiskeluaikasi Pepistä, ettet hae lisäaikaa turhaan.

Hakemuksen käsittelyaika on korkeintaan neljä viikkoa (kuitenkin yleiset loma-ajat huomioiden). Neljän viikon käsittelyaika alkaa siitä, kun opintopalvelut on vastaanottanut hakemuksen. Päätöksen tekee tutkintojohtaja.

KÄSITTELYMAKSU

Opiskelija, jonka opiskeluoikeus on päättymässä, voi hakea opiskeluun lisäaikaa tutkintojohtajalta. Opiskelijan tulee hakea lisäaikaa hakemuksella, jonka käsittelymaksu on 50 euroa. Valtioneuvoston asetuksen (1440/2014) mukaisesti hakemuksesta peritään 50 euron käsittelymaksu. Hakemustasi ei käsitellä, mikäli maksusuoritus puuttuu. Käsittelymaksua ei palauteta.

Näin haet lisäaikaa ja hakulomake

 1. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa ennen hakemuksen täyttämistä, jos et ole varma mitä sinun tulee vielä suorittaa. Huom. Käy läpi kriteerit, jotka edellytetään lisäajan saamiseen. Kysy tarvittaessa apua opinto-ohjaajalta. Päätöksen tekee tutkintojohtaja.
 2. Lomakkeessa on aikakatkaisu, joten on tärkeää, että sinulla on kaikki hakemukseen liittyvää valmiina, kun kirjaudut lomakkeelle.
 3. Sinulta tullaan kysymään syytä opintojen viivästymiselle. Jos sinulla on jokin dokumentti, jolla osoitat opintojen viivästymisen, tallenna se itsellesi valmiiksi ennen lomakkeelle siirtymistä. Jos opintosi ovat viivästyneet esim. sairauden vuoksi, liitä hakemukseen lääkärintodistus.
 4. Tee tarkka suunnitelma opintojen loppuun saattamiseen ennen lisäaikahakemuksen lomakkeelle kirjautumista. Huom. Mikäli hakemuksessasi ei ole aikataulutettua opintosuunnitelmaa, se on lähtökohtaisesti peruste hakemuksen hylkäämiselle. 

  Kohdassa "Opintosuunnitelma opintojen loppuun saattamiseksi" kysytään muun muassa opintojakson tunnus (= kurssikoodi), nimi ja laajuus sekä suoritusajankohta ja opettajan nimi. Voit esimerkiksi tarkistaa tarjolla olevia opintojaksoja lukkarikoneesta ja Opinto-oppaasta löydät mm. opintojaksoluettelot ja -kuvaukset tarvittaessa.

 5. Alla olevan linkin kautta ohjaudut ensin Peppiin, jossa tarkistat opiskelijanumerosi (esim. 2345678) ja jäljellä oleva opiskeluaikasi, ettet hae lisäaikaa turhaan.
 6. Klikkaa tämän jälkeen eteenpäin lisäaikahakemukseen (linkki Pepissä).
 7. Ennen hakemuksen jättämistä tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Suomi.fi-palvelussa. Tunnistautumisen jälkeen jatkat hakemukseen.
 8. Täytät hakemuksen ja liität siihen mahdolliset liitteet.
 9. Lomakkeen täyttämisen jälkeen siirryt automaattisesti maksamaan käsittelymaksun Suomi.fi-palveluun. Lomakkeessa on aikakatkaisu, joten siirry heti hakemuksen täyttämisen jälkeen maksamaan vaadittava käsittelymaksu kirjautumalla Suomi.fi-palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi. Huom. Suomi.fi-palvelussa käsittelymaksun maksamisen jälkeen palaat vielä automaattisesti takaisin E-lomakkeelle, joten älä sulje selainta liian aikaisin. Jos paluu ei tapahdu automaattisesti, klikkaa "Palaa palveluntarjoajan sivulle" -linkkiä. Mikäli paluu E-lomakkeelle ei tapahdu, jää maksu keskeneräiseksi.
 10. Saat automaattiviestin sähköpostiisi, kun lomake on tallentunut loppuun asti.
 11. Lomakkeen tallentumisen jälkeen voit halutessasi antaa nimetöntä palautetta E-lomakkeen käytöstä.

HAKULOMAKE:

 Opiskelun lisäaikahakemukseen pääset Pepistä >>

Lomake aukeaa pe 1.3.2024 klo 8.00.

Mikäli tunnistautuminen Suomi.fi-palvelun kautta ei ole mahdollista, luethan lisätietoja täältä miten toimia: Apply for Extension of Study Time, kohdasta: Apply without Finnish online banking codes

Opiskelija voi hakea ammattikorkeakoulun kollegiolta kirjallisesti oikaisua opiskeluoikeuden menettämistä koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan. (Ammattikorkeakoululaki 932/2014)

Jos sinulla on kysymyksiä prosessista tai ongelmia lomakkeen kanssa, otathan yhteyttä opintopalveluihin.

Yhteystiedot
Opintopalvelut Haaga (restonomikampus)
+358400230401
opintopalvelut@haaga-helia.fi
Opintopalvelut Malmi
+358400230402
opintopalvelut@haaga-helia.fi
Opintopalvelut Pasila
+358400230403
opintopalvelut@haaga-helia.fi
Opintopalvelut Porvoo
+358400230405
opintopalvelut@haaga-helia.fi
Opintopalvelut Vierumäki
+358400230407
opintopalvelut@haaga-helia.fi