Taitavaa ohjausta digitaalisen portfolion avulla
Haluaisitko oppia kehittämään inklusiivista toimintakulttuuria portfoliopedagogiikan avulla? Toivotko saavasi käyttöön uusia, innostavia tapoja opiskelijan opiskelumotivaation ja itseohjautuvuuden sekä kielellisten ja digitaalisten taitojen tehostamiseksi?
Haaga-Helia Ammatillisen opettajakorkeakoulun ja Careerian yhteistyössä toteuttama Taitavaa ohjausta digitaalisen portfolion avulla -koulutuskokonaisuus tarjoaa opetus- ja ohjaushenkilöstölle opiskelijan itseohjautuvuutta edistävää portfoliopedagogiikan ohjauskoulutusta. Koulutus tarjoaa toimintamalleja kuvaa hyödyntävän digitaalisen portfolion käytölle liitettynä vahvuuslähtöiseen ja dialogiseen ohjaukseen. Koulutus avaa portfolion pedagogisen rakenteen, menetelmän käytön käytännön esimerkein sekä vahvuuslähtöisen ohjauksen periaatteet.
Koulutuskokonaisuuteen kuuluu kolme eri koulutusosiota:
- Kuvasta se alkaa -portfoliopedagogiikanperiaatteet (laajuus 3 op): 8.1.–5.3.2025, ilmoittautuminen käynnissä.
- Portfolio opettajan työkaluna (laajuus 3 op): 19.3.–14.5.2025, ilmoittautuminen käynnissä.
- Vahvuudet osana portfoliota (laajuus 3 op): toteutus syksyn 2025 aikana.
Koulutusosiot muodostavat kokonaisuuden portfoliopedagogiikan perusteista käytännön sovelluksiin. Suosittelemme osallistumaan ensin koulutusosioon 1, jonka jälkeen voit syventää osaamistasi osioissa 2 ja 3. Koulutuksen osat ovat kuitenkin itsenäisiä kokonaisuuksia, joten voit osallistua myös vain yksittäisiin osioihin.
Tarkemmat tiedot toteutettavista koulutusosioista alla.
Toteutustapa
Koulutusten kontaktitapaamiset järjestetään verkossa/lähitapaamisina Helsingissä.
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu ammatillisen koulutuksen, perusopetuksen, lukion ja vapaan sivistystyön opetus- ja ohjaushenkilöstölle ja esihenkilöille.
Hinta
Koulutukset järjestää Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulu yhteistyössä Careerian kanssa. Koulutushanke on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja kohderyhmälle maksutonta.
Kuvasta se alkaa – portfoliopedagogiikan periaatteet (3 op)
Kuvasta se alkaa – portfoliopedagogiikan periaatteet -koulutuksen tavoitteena on oppia käyttämään digitaalista portfoliota opiskelijan ammattiin oppimisenohjauksessa portfoliopedagogiikkaa hyödyntäen. Koulutuksen suorittamisen jälkeen oppija ymmärtää, miten kuvaa käytetään välineenä opiskelijan ohjauksessa dialogisuuden parantamiseen, hajanaisten, tunnepitoisten ja abstraktien asioiden selkeyttämiseen, voimavarojen vahvistamiseen sekä osaamisen ja ammatti-identiteetin reflektoimiseen ja kehittämiseen. Koulutuksen jälkeen osallistuja omaksuu oppijan motivaatiota, itseohjautuvuutta ja oppimista vahvistavan ohjausotteen.
Koulutuksessa käsiteltäviä teemoja ovat:
- itseohjautuvuusteorian ja sosiaalisen oppimisen merkitys portfoliopedagogiikan perustana
- kuvan merkitys dialogisen ohjausprosessin rakentumisessa
- portfoliopedagogiikan rakenne ja menetelmällinen käyttöönotto
- oman portfoliopedagogisen ohjausorientaation työstäminen.
Koulutusosioon kuuluu tapaamisten lisäksi ennen opintojen alkamista suoritettava ennakkotehtävä sekä välitehtävät ja oppimistehtävä.
Koulutus toteutetaan verkossa seuraavan aikataulun mukaisesti:
- 8.1.2025 klo 12.30–16
- 29.1.2025 klo 12.30–16
- 12.2.2025 klo 12.30–16
- 5.3.2025 klo 12.30–16.
Ilmoittaudu koulutukseen tämän linkin kautta 3.1.2025 mennessä.
Portfolio opettajan työkaluna (3 op)
Portfolio opettajan työkaluna -koulutuksen tavoitteena on ymmärtää portfolion mahdollisuudet opiskelijan ja opettajan pedagogisena työvälineenä sekä perehtyä portfoliopedagogiikkaan menetelmänä. Opintojen jälkeen oppijan käsitys portfoliotyöskentelystä selkeytyy ja osallistuja saa tietoa erilaisista tavoista käyttää ja rakentaa portfoliota. Koulutus avaa portfoliopedagogiikan hyötyjä ja haasteita opiskelijalle ja opettajalle ja antaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia portfoliotyöskentelystä ja tavoista toteuttaa portfoliota.
Koulutuksessa käsiteltäviä teemoja ovat:
- Portfoliopedagogiikka: merkitys opiskelijalle, erilaiset portfoliotyypit, tavoitteet, opiskelijanitsearviointi, vertaisarviointi ja reflektio
- Portfoliopedagogiikka opettajan työvälineenä: ohjaus, ohjauksen merkitys, palaute
- Kokemuksia portfoliotyöskentelystä ja esimerkkejä toteutuksista: eportfolio, PowerApps.
Koulutusosioon kuuluu tapaamisten lisäksi ennen opintojen alkamista suoritettava ennakkotehtävä sekä välitehtävät ja oppimistehtävä.
Koulutus toteutetaan verkossa seuraavan aikataulun mukaisesti:
- 19.3.2025 klo 12.30–16
- 9.4.2025 klo 12.30–16
- 23.4.2025 klo 12.30–16
- 14.5.2025 klo 12.30–16.
Ilmoittaudu koulutukseen tämän linkin kautta 12.3.2025 mennessä.
Vahvuudet osana portfoliota (3 op)
Vahvuudet osana portfoliota –koulutuksen tavoitteena on oppia tunnistamaan vahvuuksia laaja-alaisesti sekä ymmärtämään vahvuuksien hyödyntäminen osana portfoliota. Tuloksena osallistujan positiivinen psykologinen pääoma kasvaa, joka tuottaa hyvinvointia ja voimavaroja.
Koulutuksessa käsiteltäviä teemoja ovat:
- Vahvuuksien tunnistamisen merkitys osana portfoliota
- Vahvuuksien tunnistaminen laaja-alaisesti: Luonteenvahvuudet, arvot, kyvykkyydet, osaamiset,resurssit ja kiinnostuksen kohteet
- Opiskelijan yksilöllisen vahvuusprofiilin hyödyntäminen hyvinvointia tukevana tekijänä
- Opiskelijan vahvuusprofiilin jalostaminen ja kuvaaminen portfoliossa
- Henkilökohtaisen kehityspotentiaalin / kasvupotentiaalin löytäminen.
Koulutusosioon kuuluu tapaamisten lisäksi ennen opintojen alkamista suoritettava ennakkotehtävä sekä välitehtävät ja oppimistehtävä.
Vahvuudet osana portfoliota-koulutus toteutetaan syksyllä 2025 ja lisätietoja siitä julkaistaan tällä sivulla kevään 2025 aikana.
TIETOA KOULUTUKSESTA
Kohderyhmä: ammatillisen koulutuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä esihenkilöt.
Toteutustapa: Lähi- ja verkko-opetus
Koulutukset on mahdollisuus järjestää myös ryhmille räätälöitynä sopimuksen mukaan. Jos olet kiinnostunut räätälöidystä koulutuksesta, ota yhteyttä myyntipäällikkö Jutta Paukkoseen (yhteystiedot alla).
Hinta: koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja kohderyhmälle maksutonta.
Milloin: vuoden 2025 aikana.
Ilmoittautuminen: ilmoittutuminen koulutuskokonaisuuden ensimmäiseen ja toiseen osioon on käynnissä. Lisätietoja tällä sivulla.