Tiia Strömberg: ”Opintojen pohjalta on hyvä lähteä tavoittelemaan uusia unelmia”

Tiia Strömberg teki jatko-opintohaaveista totta, ja valmistui liiketalouden tradenomiksi pitkän työuran jälkeen.

Tiia Strömberg
28.12.2023
Opiskelijatarina

Kuka olet?

Olen Tiia Strömberg, 46-vuotias, ja juuri joulukuussa 2023 valmistunut liiketalouden tradenomi. Olen ollut työelämässä jo noin 30 vuotta ja työskennellyt muun muassa johdon sihteerinä, asiantuntijana ja asiakaspalvelijana. Helsingin kaupungilla olen työskennellyt 11 vuotta, joista lähes kuusi vuotta asiantuntijana kaupunkiympäristön toimialan lakipalveluissa.

Nuorena koulunkäynti ei juurikaan kiinnostanut minua. Suoritin peruskoulun jälkeen Malmin kauppaoppilaitoksessa myyntilinjan merkantin tutkinnon pitkin hampain, jonka jälkeen siirryin innoissani työelämään. Perustin perheen 25-vuotiaana, joten vaikka huomasinkin jossain vaiheessa ennen kolmekymppisiäni, että lisäkoulutus kiinnostaisi, en kokenut siihen olevan mahdollisuutta.

Kun eräässä aikaisemmassa työpaikassani kerroin Haaga-Heliassa opiskelleelle kollegalleni jatko-opintohaaveistani, sain häneltä kannustusta siihen, että pärjäisin varmasti opinnoissa työkokemukseni avulla, vaikka epäilin itseäni koulutustaustani takia. Päätin silloin, että sitten kun lapseni ovat lukioikäisiä, on minun aikani jatkaa opiskeluja.

Miten ja miksi hakeuduit opiskelemaan juuri liiketaloutta?

Keräsin rohkeuteni ja ilmoittauduin pääsykokeisiin, mutta edessä oli melko suuri pettymys. Pääsykokeet menivät huonosti, eikä minulla ollut toivoakaan päästä niiden avulla sisään Haaga-Heliaan. Kokosin itseni kuitenkin parissa päivässä ja päätin antaa itselleni vielä mahdollisuuden polkuopintojen kautta. Ja hyvä niin, sillä tulin valituksi avoimen puolelle polkuopiskelijaksi ja sitä kautta myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi.

Koska olen aina työskennellyt tavalla tai toisella asiakaspalvelun ja liiketoiminnan parissa, liiketalouden opinnot olivat itselleni selvä valinta, kuten myös palveluliiketoiminta ja asiakkuudet -suuntautuminen. Asiakaskokemuksen kehittäminen palvelumuotoilun keinoin on mielestäni valtavan mielenkiintoista ja inspiroivaa. Olen luonteeltani ratkaisu- ja kehittämissuuntautunut, ja nämä piirteet ovat hyödyksi asiakaskokemuksen kehittämisessä. Suurin syy opiskeluille olikin se, että haaveeni on päästä työskentelemään kehittämistehtävissä, joissa asiakas on keskiössä.

Millaista opiskelu Haaga-Heliassa on ollut?

Opinnot sujuivat alusta alkaen erittäin hyvin, mitä edesauttoi se, että löysin ihanan opiskelukaverin polkuopiskelijoista. Tämä kohtaaminen oli sinänsä sattuman kauppaa, koska korona-aikana olimme täysin etäopiskelujen varassa. 20 vuoden ikäerosta huolimatta tunnistimme samankaltaisuutemme ryhmätyötä tehdessä. Meitä yhdisti erityisesti halu tehdä koulutehtävät huolellisesti. Oli mahtavaa löytää henkilö, kenen kanssa pystyi pohtimaan tehtävänantoja ja niihin ratkaisuja.

Monimuoto-opiskelut työn ohella ovat kieltämättä melko raskaita. Onnistuin opiskeluissa mielestäni siksi, että minulla on vahva itseni johtamisen taito ja olen sinnikäs. Nautin myös todella paljon uuden oppimisesta ja itseni haastamisesta. Kuinka hieno fiilis tuleekaan, kun onnistuu jossain, mikä aluksi tuntui vaikealta!  

Onko jokin asia yllättänyt erityisesti opintojen aikana?  

Olin yllättynyt siitä, kuinka paljon asioita piti opiskella itsenäisesti. Opetusta on tietenkin ollut, mutta monimuodossa opiskelijalla on suuri vastuu itsellään.

Onko jokin muisto jäänyt erityisesti mieleen opiskeluajoilta?

Parhaimpia muistoja ovat varmasti edellä mainitun opiskelukaverin kanssa vietetyt hetket. Opintojen loppuvaiheessa sain myös toisen mahtavan opiskelukaverin, jonka kanssa teimme yhdessä opinnäytetyönkin. Hänen kanssaan ylsimme upeaan suoritukseen, kun teimme opinnäytetyön nopealla aikataululla ja saimme arvosanaksi 5, joten tämän on syytäkin jäädä mieleen!

Monelta kurssilta on jäänyt mieleen paljon hauskoja muistoja ja opiskelutovereita. On harmillista, että näimme toisiamme todella vähän, mutta olen silti todella kiitollinen etäopiskelun mahdollisuudesta.

Eräs opettaja laittoi minulle henkilökohtaisen viestin erään kurssin päättymisen jälkeen. Hänen kannustavat sanansa ja kehunsa antoivat minulle paljon voimia opiskeluihin. Muistan häntä lämmöllä usein.

Minkälaista tukea opinnot Haaga-Heliassa antavat tulevaisuutta ja työelämää varten?  

Opinnot ovat antaneet minulle itsevarmuutta tulevaa työnhakua varten. Minulla on hyvä työpaikka nytkin, mutta opintojen pohjalta on hyvä lähteä tavoittelemaan uusia unelmia. Aion myös jatkaa opintoja YAMKiin.

Terveiset nykyisille tai tuleville opiskelijoille?

Tärkein terveiseni on se, että vaikka pääsykokeet menisivät pieleen, se ei määritä tulevaisuuden mahdollisuuksia. Ajattelin pääsykokeiden jälkeen hetken, ettei minusta ole opiskelijaksi, mutta nyt valmistuin 4,78 keskiarvolla. Minusta todellakin oli tähän ja niin on sinustakin!