Tapahtuma-alan opiskelijana pääsee luomaan unohtumattomia elämyksiä

Karita Kotivaara opiskelee matkailu- ja tapahtuma-alaa Porvoon kampuksella. Toiveiden mukainen koulutusala löytyi kuin sattumalta ja opintoja on saanut suunnitella joustavasti omien mielenkiinnon kohteiden ja aikataulujen mukaan.

Kuvituskuva
01.03.2024
Opiskelijatarina

Teksti: Karita Kotivaara

Muutaman mutkan kautta tapahtuma-alan restonomiopintoihin

Valmistuin lukiosta vuonna 2016, jonka jälkeen pidin kaksi välivuotta miettien, mitä oikein haluaisin tehdä isona. Haaveilin erilaisista projekteista, kivoista työkavereista sekä mahdollisuudesta toteuttaa itseään. Useamman kerran noiden välivuosien aikana totesin ääneen, että tapahtumat kiinnostaisivat kovasti. 

Hain kahdesti kulttuurituottajaksi, mutta kumpikaan kerta ei napannut, joten kesäkuussa 2019 päädyin ottamaan opiskelupaikan vastaan Laajasalon opiston medialinjalta. Opistovuoden jälkeen hain suoraan Stadin ammattiopistoon opiskelemaan media-alan perustutkintoa ajatuksena, että edes tätä kautta pääsen jotenkin työskentelemään tapahtumien parissa.

Kun valmistuin ammattikoulusta mediapalvelujen toteuttajaksi helmikuussa 2022, olin jo tehnyt erilaisia media-alan töitä huikeissa projekteissa. Kaikki nuo kuitenkin tuntuivat vain raapaisulta siitä, mitä oikeasti halusin tehdä. Halusin olla se, joka tulee tapahtumaan paikalle ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä. En kuitenkaan halunnut hakea kulttuurituottajaksi kolmatta kertaa, koska se ei tuntunut enää omalta.

Pohdin, pyörittelin ja ajattelin vaihtaa kokonaan alaa. Mietin, että tapahtuma-ala ei vaan ehkä ollutkaan minulle. Hain toukokuussa 2022 hierojakouluun ja pääsin sisään, aloitus olisi elokuussa 2022. Kesäkuussa selasin Instagramia ja stoorien välissä tuli mainos Haaga-Helian lisähausta matkailu- ja tapahtumapalveluiden restonomikoulutukseen. Silloin oli pakko hieraista silmiä. Oliko tosiaan mahdollista opiskella tapahtuma-alaa muutenkin kuin kulttuurituottajaksi hakeutumalla?

Selvitin, mistä oli kyse ja päätin parin päivän harkinnan jälkeen hakea. Peruin hierojakoulupaikkani ja toivoin parasta. Heinäkuussa sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että olin päässyt sisään todistusvalinnalla, lukion päättötodistuksen perusteella – aloitus elokuussa 2022. Nopeasti tavarat kasaan ja muutto Porvooseen, monen mutkan kautta olin vihdoin polulla, jota halusin todella kulkea.

Opinnot vastaavat hyvin työelämän tarpeisiin

Opintoni ovat olleet todella käytännönläheisiä ja ryhmä- ja projektityölähtöisiä sekä pääsääntöisesti lähiopetusta, muutamia etätunteja lukuun ottamatta. Toki Haaga-Heliassa on myös mahdollisuus valita halutessaan joitakin kursseja verkkokursseina, mutta minulle lähiopetus on aina toiminut paremmin.

Ensimmäisen vuoden perusopinnot koostuivat lähinnä ryhmätöistä ja muutamista itsenäisistä raporteista sekä pienemmistä tehtävistä. Alan huomioon ottaen, tämä oli hyvää harjoitusta tulevia työkenttiä ajatellen, koska sekä matkailu- että tapahtuma-alalla työskennellään vahvasti tiimilähtöisesti, joten hyvät tiimityöskentelytaidot ovat erittäin tärkeät oppia.

Syventävät opinnot alkoivat toisen vuoden lokakuussa eli minun kohdallani aloitin tapahtumatuotannon opinnot. Pääsimme tuottamaan erilaisia projekteja ja kokemaan mitä tapahtuman tuottaminen oikeasti tarkoittaa. Itse olin tiiminvetäjänä Duunitehdas-tapahtumaprojektissa, jossa me opiskelijat olimme osana tuottamassa ja toteuttamassa Duunitehdas-rekrytointitapahtumaan Duunipolkua sekä Haaga-Helian omaa ständiä. Duunipolkuun me suunnittelimme osallistavia pisteitä työtä hakeville, kuten vahvuuspistettä ja CV-kuvausta.

Mieleenpainuvia elämyksiä ja projekteja

Haaga-Helia on tarjonnut minulle monia upeita kokemuksia, joita muistelen lämmöllä pitkään valmistumisen jälkeenkin. Totta kai opiskelutoverit ovat olleet suuri osa opintojani, mutta heidän lisäkseen on pakko nostaa esille Sari-opo, joka on ollut aivan loistava tuki aina opintojen alusta lähtien! Olen pystynyt opon avustuksella suunnittelemaan opintojeni sisällön itselle mieluisaksi sekä sopivaksi. Olen esimerkiksi pystynyt ottamaan kursseja muilta kampuksilta, jos ne ovat sopineet paremmin aikatauluihini tai tekemään opintoja kesällä, mikä on helpottanut opintojen keston suunnittelua.

Meleenpainuvista tapahtumista täytyy mainita kansainvälinen hotelli- ja ravintola-alan EMCup-kisa, johon pääsin edustamaan Haaga-Heliaa vuonna 2024. Kisat järjestettiin Maastrichtissa Alankomaissa. Kisoihin osallistui 26 eri koulua Euroopasta ja koulujen tiimit kisasivat keskenään parhaimmista kehitysideoista tekoälyn ja ihmisälyn yhdistämiseksi hotelli- ja ravintola-alalla. Ehdottomasti unohtumaton kokemus!

Olen päässyt myös osallistumaan eri tapahtumiin avustajana, esimerkiksi Matkamessut, Finnish Travel Gala ja Studia-messut. Kaikki hyvin erilaisia tapahtumia, joista sain CV- ja LinkedIn-maininnan arvoisia kokemuksia.

Kaikista näistä tapahtumista ja ihmisistä huolimatta uskon, että paras muistoni on vielä edessä. Lähden nimittäin syyskuussa suorittamaan Double Degree -vaihtoa Englantiin, enkä voisi olla enempää innoissani! Sitä kokemusta tuskin maltan odottaa!

Matala kynnys siirtyä opinnoista työelämään

Opinnot Haaga-Heliassa antavat ehdottomasti hyvät lähtökohdat ja mahdollisuudet kansainväliseen uraan. Haaga-Helia itsessään on jo hyvin kansainvälinen, mutta esimerkiksi vaihtokoulujen laaja valikoima avaa mahdollisuuksia kokea ja nähdä eri kulttuureja ja tapoja toimia eri työkentillä. Myös työharjoittelun tekeminen ulkomailla on mahdollista.

Käytännönläheisen opiskelun ansiosta Haaga-Helia toden totta valmistaa työelämään heti alusta lähtien. Siirtymä koulunpenkiltä työelämään sujuu vaivattomasti, kun työn tekeminen tulee tutuksi jo opiskellessa. Myös harjoittelupaikat kannattaa valita huolella, koska sieltä voi hyvinkin löytyä tulevaisuuden työpaikka jo ennen valmistumista.

Etsi rohkeasti oma polkusi

Kannustan kaikkia rohkeasti tavoittelemaan omia unelmiaan! Valitse sinua kiinnostava opintopolku, äläkä kuuntele muiden mielipiteitä. On ihan okei ottaa aikaa oman tulevaisuutensa pohtimiseen ja hakea sellaisiin opintoihin, jotka oikeasti kiinnostavat. Jos jokin ala on jo pidemmän aikaa ollut mielessä, mutta jostain syystä epäröit, älä epäröi! Kannattaa mennä sitä kohti, mikä tuntuu oikealta, vaikka se vaatisikin muutaman mutkan ennen oikean polun löytämistä. Itsellänikin kesti melkein 10 vuotta ennen kuin vihdoin löysin itseni opiskelemasta minulle oikeaa alaa.