
Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään kuntien ja hyvinvointialueiden tietotyöntekijöiden ja johdon osaamista ja toimijuutta generatiivisen tekoälyn käytössä ja työn kehittämisessä. Hanke edistää työn tehokkuutta, tuottavuutta ja työhyvinvointia.
Hankkeessa on tarkoitus ymmärtää kokonaisvaltaisesti tekoälyn hyödyntämisen edellyttämän toimijuuden luonnetta ja koota tekoälytoimijuuden kokonaismalli.
Miksi?
Ihmisen toimijuuden määrittelylle tekoälyn hyödyntämisessä on tarvetta. Tekoälyn toimijuus täydentää ihmisen toimijuutta ihmisen ja koneen välisessä vuorovaikutuksessa. Tekoälyjärjestelmien kehittyessä proaktiivisiksi ja itsenäisiksi toimijoiksi tarvitaan syvällisempää ymmärrystä ihmisen kontrollin ja koneen autonomian välisestä tasapainosta.
GenAI:llä on ihmisen kognitiivisia kykyjä vastaavia taitoja, ja jokainen tekoälyä hyödyntävä työntekijä tarvitsee ihmis-koneviestinnän osaamista. Tutkimuksessa hyödynnetään COHUMAIN-viitekehystä tietotyöntekijöiden ja tekoälyn välisen yhteistyön ymmärtämiselle ja kehittämiselle. Viitekehys auttaa tunnistamaan, miten tekoälyn toimijuus ja ihmisten kognitiiviset kyvyt yhdistyvät.
Toteutus ja tulokset
Hankkeessa tehdään kyselyt toimialojen toimijoille ja kumppaneita osallistava, työpajoina toteutettava toimintatutkimus.
Tuloksena syntyy sekä yleistajuisia, ammatillisia että akateemisia julkaisuja, mutta ennen kaikkea tekoälyn hyödyntämistä ja työn kehittämistä tukeva tekoälytoimijuuden malli ja toimenpidesuosituksia mallin käyttöönotosta.
Tekoälytoimijuus – taitoa, tuottavuutta ja hyvinvointia tekoälyä hyödyntäen
Kesto: 5/2025–5/2026
Projektipäällikkö: Yliopettaja Merja Drake
Kumppanit:
- Heinolan kaupunki
- Lahden kaupunki
- Kuopion kaupunki
- Kärkölän kunta
- Porvoon kaupunki
- Siunsote
- Jyty Ry & KT
Rahoitus: Työsuojelurahasto ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu