Virtuaalinen yrittäjyysleiri kokosi yhteen yli 80 erityistukea tarvitsevaa opiskelijaa Virosta, Latviasta ja Suomesta

Yli 80 opiskelijaa Virosta, Latviasta ja Suomesta kokoontui verkostoitumaan ja löytämään omia vahvuuksiaan SENsationalSTEM-yrittäjyyshankkeen virtuaaliselle START Camp -leirille maanantaina 15.2. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on vastuussa opettajien ja opiskelijoiden koulutuksesta hankkeessa.

Kuvituskuva opiskelijat Porvoon kampuksella
Uutinen

Body

Koronapandemia on tuonut omat haasteensa toisen asteen opiskelijoille, kun lähiopetusta on jouduttu karsimaan ja erityistukea on ollut hankalampi tarjota. Myös kansainvälisyys on kärsinyt matkustamisen rajoittamisen ja opiskelijavaihtojen perumisen myötä. Maanantaina 15.2. kuitenkin erityistukea tarvitsevat toisen asteen opiskelijat tapasivat ensimmäistä kertaa verkossa kansainvälisissä tiimeissä SENsationalSTEM-hankkeessa.
 
– Digitaalisten alustojen käyttäminen kansainvälisessä projektissa on haaste, mutta samalla se mahdollistaa yhteistyön muiden opiskelijoiden kanssa ilman matkustamista”, sanoo Meelis Joost, hankkeen projektipäällikkö EPIKodasta, Viron vammaisliitosta. –Toivon, että tästä tulee erinomainen kokemus kaikille.
 
Maanantaina 15.2. järjestetyssä START Campissa virolaiset, latvialaiset ja suomalaiset opiskelijat sopivat alustavasta liiketoimintaideasta, jota he kehittävät vuoden kestävässä koulutuksessa omien opettajiensa, projektihenkilökunnan sekä mentoreiden tukemina. Hankkeessa sovelletaan Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa erityistä tukea tarvitseville nuorille.
 
– Hankkeen tavoitteena on kannustaa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan ja lisätä heidän pystyvyyden tunnettaan. Yrittäjyys on hyvä väline siihen, kertovat yliopettajat Pirjo Saaranen ja Tarja Römer-Paakkanen Haaga-Helialta. – Liian usein keskitytään siihen, mihin erityistukea tarvitsevat opiskelijat eivät pysty. Pahimmassa tapauksessa osaavien, älykkäiden ihmisten potentiaali valuu hukkaan myöhemmin työmarkkinoilla, täsmentää SENsationalSTEM-hankkeen projektikoordinaattori Nella Kelkka Haaga-Helialta.
 
START Campin jälkeen suurin osa opiskelijoista vastasi kyselyssä olleensa innostuneina mukana hankkeessa, vaikka yli puolet kertoivat olleensa väsyneitä intensiivisen ja pitkän päivän jälkeen. Opiskelijat myös tunsivat kuuluvansa kansainvälisiin tiimeihinsä ja kokivat muiden tiimiläisten kunnioittavan heitä. –  Viestintä oli hiukan haastavaa kielimuurin vuoksi, mutta toivottavasti ensi kerralla sujuu paremmin, kommentoi yksi osallistujista.
 
SENsationalSTEM-hankkeessa erityisen tuen piiriin kuuluvat toisen asteen opiskelijat oppivat yrittäjyydestä teknistieteellisillä aloilla. Kaksivuotinen hanke tähtää saamaan mukaan 80 latvialaista, virolaista ja suomalaista opiskelijaa, sekä kouluttamaan 20 opettajaa ja 20 mentoria. Tavoitteena on viiden kansainvälisen opiskelijayrityksen muodostuminen sekä seitsemän liiketoimintaidean syntyminen. SENsationalSTEM-hanketta rahoittaa EU:n Interreg Central-Baltic -ohjelma.
 
 
Lisätietoja:
 
Pirjo Saaranen, yliopettaja, SENsationalSTEM-hankkeen projektivastaava Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta
050-3100788
pirjo.saaranen@haaga-helia.fi