Myös opiskelijat tarvitsevat irtiottoja ja lomaa

Loma on tärkeä myös opiskelijoille, vaikka paine toimeentulosta painaisikin niskassa.

Kesäloma on tärkeä myös opiskelijalle - kesäinen järven ranta ja kaksi venettä
News article

Body

Tutkimusten mukaan opiskelijat kuuluvat Suomessa kaikista pienituloisimpaan väestöryhmään. Useat heistä joutuvatkin aina lukuvuoden päätyttyä suuntaamaan kesätöihin. Lomasta on tullut luksusta, johon monella ei yksinkertaisesti ole varaa.

Tämä käy ilmi THL:n tuoreimmasta korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), jonka mukaan jopa 39,1 % opiskelijoista katsoo, ettei heillä olisi varaa opiskella ilman ansiotyötä.

Saman tutkimuksen mukaan reilu kolmannes opiskelijoista koki työnteon myös haittaavan heidän opintojensa edistymistä. Ei siis ihmekään, jos opiskelijoiden stressitasot hälyttävät punaista, ja joka kolmannella korkeakouluopiskelijalla on todettu psyykkisiä vaikeuksia.

Lomaan kannattaa panostaa

Loma on tärkeä myös opiskelijoille, vaikka paine toimeentulosta painaisikin niskassa. Sen pääasiallinen tarkoitus on palautua opintojen ja työn aiheuttamasta stressistä, jonka vuoksi sillä on terveyttä ylläpitävä ja sairauksia ehkäisevä vaikutus.

Jokainen tarvitsee akkujen latausta. Jos usean viikon palauttavaan kesälomaan ei ole mahdollisuutta, niin kannatta pohtia vaihtoehtoisia keinoja rentoutumiseen. Olisiko viikonloppuna aikaa lähteä esimerkiksi mökille tai luonnon helmaan vaeltamaan?

Tai ehkä joku kaverisi lähtisi mielellään piknikille tai saunomaan? Pienet arjen hemmotteluhetket ja tauot ovat tärkeitä, ja niille kannattaa varata kalenterista aikaa. Kukaan ei pysty loputtoman pitkään työ- ja/tai opiskeluputkeen.

Opiskelu on vaikea irrottaa vapaa-ajasta

Minilomia ja irtiottoja ei kannata jättää vain loma-aikoihin. Toisinaan opiskelun irrottaminen vapaa-ajasta voi olla haastavaa, joka on omiaan lisäämään opiskelun aiheuttamaa kuormitusta. Korkeakoulusta annetut kotitehtävät ja ryhmätyöt sekä tentteihin pänttääminen ujuttautuu helposti ”työaikojen” ulkopuolelle.

Koulupäivän päätyttyä opiskelijat pohtivat usein opiskeluun liittyviä asioita pitkälle iltaan saakka. Edes viikonloppuja ei voi varata itselleen, vaan aikaa uhrautuu kotitehtävien tekemiseen – ja jos nyt kerrankin sattuu pyhittämään viikonloppunsa palautumiselle, niin takaraivossa kummittelee syyllisyys ja koulutehtävien tikittävät deadlinet.

Henkinen palautuminen vaatii irrottautumista. Ei riitä, että poistuu kampukselta tai työpaikalta, vaan on myös pystyttävä olemaan ajattelematta opintoja tai työtä. Ilman irtiottoa opiskelija voi pahimmassa lamaantua, jonka myötä opiskelut voivat vaikeutua.  

Älä polta itseäsi loppuun

Loppuun palaminen ja uupumuksen oireet ovat monelle opiskelijalle valitettavan tuttua. Siksi onkin tärkeä oppia tunnistamaan ne ajoissa. Liian usein uupumus kehittyy loppuun palamiseksi vaivihkaa ja täysin huomaamatta. Välillä on hyvä muistuttaa itseään, ettei elämä ole sprintti, vaan maraton.

Jaksamisen kannalta on keskeistä kuunnella itseään ja omaa vointiaan, sillä kukaan ei tunne sinua niin kuin sinä tunnet itsesi. Toisinaan voi myös olla hyödyllistä puhua voinnista ja tuntemuksista muille, sillä muilla voi olla samanlaisia kokemuksia ja tuntemuksia. Muilta voit saada myös vinkkejä ja työkaluja opinnoista irtautumiseen vapaa-ajalla.

Ennen kaikkea on tärkeää suhtautua itseensä armollisesti. Kuten vanha sanontakin kertoo, niin hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ihmisiä, jotka eivät uurtaessaan kelloon katsoneet. Jos koet, että olet väsynyt, niin on hyvä myös muistaa, että Haaga-Helian hyvinvointipalvelut ovat sinua varten olemassa.

Lisää tietoa aiheesta

Ota yhteyttä
Anna
Pakkanen
opintopsykologi
+358 294471680
anna.pakkanen@haaga-helia.fi