Kolme vihjettä parempaan ja tasapainoisempaan ajankäyttöön

Itsensä johtamisen ja uraohjauksen asiantuntija Timo Lampikoski antaa konkreettisia vinkkejä ajankäyttöön ja stressinhallintaan.

Timo Lampikoski
Uutinen

Body

Haluatko

 • arvioida kulunutta vuotta ajankäyttösi näkökulmasta?
 • saada lisää aikaa olennaisille asioille ja tehtäville?
 • palautua paremmin?

Syksyn aikana olen keskustellut opiskelijoiden kanssa paljon ajankäytöstä ja stressin hallinnasta. Monella on ollut tiivis aikataulu ja haasteita tasapainon, aikataulujen ja olennaiseen keskittymisen kanssa. Monella on tunne siitä, että on liian paljon tekemistä.

Joulukuun aikana on hyvä satsata palautumiseen, vuoden 2022 arviointiin ja orientoitumiseen vuoteen 2023. Seuraavassa annan sinulle näihin liittyviä käytännön vihjeitä.

1. Tee yhteenveto tästä vuodesta

Olet tehnyt varmasti monenlaisia asioita tämän vuoden aikana ja ollut monessa mukana. Vuoden loppupuolella on hyvä tehdä yhteenvetoa kirjallisesti siitä, mitä olet saanut aikaiseksi ja mitä on vielä tekemättä. Tekemättömät työt kuormittavat kummasti mieltä. Voit myös pohtia sitä, oletko kahminut liikaa tekemisiä ja onko aika luopua joistakin vastuista ja velvoitteista.

Pohdi seuraavia asioita:

 • Mitkä ovat parhaimmat aikaansaannokseni vuonna 2022?
   
 • Mitä olennaisia asioita on jäänyt tekemättä? Tee näistä 1–3 asian rästilista ja merkkaa kalenteriisi, milloin hoidat nämä asiat.
   
 • Mitä asioita haluan saattaa loppuun vielä ennen vuodenvaihdetta?
   
 • Onko joitain asioita, joista voin luopua heti tai 1–3 kuukauden sisällä?

2. Aseta 1–3 tavoitetta vuodelle 2023 tai aseta 1–2 teemaa

Jotta voit kohdistaa tekemisiäsi entistä paremmin olennaiseen, sinun kannattaa asettaa konkreettisia ja innostavia tavoitteita. Mitä asioita haluat saada aikaiseksi ensi vuonna, erityisesti alkuvuonna ennen kesää?

Jos et pidä konkreettisten tavoitteiden asettamisesta, voit vaihtoehtoisesti asettaa tulevalle vuodelle teeman tai teemoja, esim. oiva työharjoittelu tai opinnäytetyön tekeminen tai muutto toiselle paikkakunnalle.

3. Jätä aikaa palautumiselle

Vaikka työstäisit projektitöitä tai opinnäytetyötäsi tai tekisit töitä, jätä aikaa rentoutumisella ja palautumiselle syyskaudesta. Voitko kenties aktivoida vanhan liikuntaharrastuksesi tai aloittaa uuden harrastuksen? Nukutko riittävästi? Ota univelkoja takaisin loppuvuodesta, esim. menemällä 1–2 arki-iltana viikossa ennen klo 22 nukkumaan. Jokainen meistä tarvitsee freshiä starttia vuodelle 2023.

Lisää vihjeitä hyvään ajankäyttöön ja itsensä johtamiseen löydät JobTeaseristä Videot ja Podcastit -sivuilta. Tee tarvittaessa ensin oma profiilisi JobTeaseriin.

Rentoa rullausta joulunalusaikaasi,

Timo Lampikoski
Uraohjauksen ja itsensä johtamisen asiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Ota yhteyttä
Timo
Lampikoski
suhdepäällikkö
+358505178665
Timo.Lampikoski@haaga-helia.fi