Kansainvälisille vesille laajentanut Bluet Floating Solutions hakee lisävoimia opiskelijoista ja toivoo alalle yhteisiä pelisääntöjä
Kansainvälisille vesille laajentanut Bluet Floating Solutions hakee lisävoimia 3AMK:n IMIB-verkostosta. Toimitusjohtaja Tytti Sirolan mukaan verkostoon osallistuminen on luontevaa jatkoa yhteistyölle, jota yritys on tehnyt Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa.
Body
Rakennusalan matalasuhdanteesta huolimatta Suomessa on yhä yrityksiä, jotka katsovat luottavaisesti tulevaisuuteen. Yksi näistä on kelluvaan rakentamiseen erikoistunut kotimainen Bluet Floating Solutions (Bluet), joka mahdollistaa sen, mitä vielä pari vuosikymmentä sitten pidettiin täysin mahdottomana.
Haaga-Helian kanssa usein yhteistyötä tehnyt Bluet ei ole missään vaiheessa pyrkinyt kilpailemaan vakiintuneiden rakennusyritysten kanssa, vaan toimimaan yhteistyössä luomalla uusia ja innovatiivisia kelluvia rakenteita. Bluetin toimitusjohtaja Tytti Sirolan mukaan karsittu ja rajattu portfolio on auttanut yritystä navigoimaan rakennusalaan kohdistuneiden haasteiden keskellä.
– Jos ihan totta puhutaan, niin urbaani rakentaminen on lisääntynyt tasaisesti, minkä vuoksi meitä tarvitaan yhä enemmän. Tälläkin hetkellä meillä on Suomessa ja maailmalla työn alla parikymmentä erityyppistä projektia eri työvaiheissa, esimerkiksi Helsingissä ja Mikkelissä, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa. Lisäksi toimintamme on laajentumassa Yhdysvaltoihin, hän kertoo.
Yritys kaipaa alalle yhtenäisiä standardeja
Bluet on penännyt alalle jo pitkään yhtenäisiä standardeja ja sääntelyä kelluvaan rakentamiseen. Sirolan mukaan toisinaan rakennuslupien saaminen voi kestää jopa vuosia, koska jokaisessa maassa on omat käytäntönsä, eikä valmiita EU-tason standardeja ole tarjolla.
– Usein rakentamiseen ja laatuun liittyvät lupahakemukset lankeavat meidän tehtäväksemme, jolloin joudumme sovittamaan erilaisia standardeja toisiinsa ja rakentamaan niistä palapelin, joka täyttää asiakkaan ja viranomaisen vaatimukset. Lisäksi rakentamiemme asioiden tulee kestää myös aikaa, hän pohtii.
Sirolan mukaan kelluvan rakentamisen standardeille on muuallakin kysyntää. Bluet on saanut jopa tiedusteluita maakohtaisten standardien luomisesta, mutta neuvottelut ovat vasta käynnistymässä. Tällä hetkellä yrityksellä on käytössään oma laatujärjestelmä, jota se on parhaillaan päivittämässä maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden avustuksella.
– Olemme mukana kolmen ammattikorkeakoulun toteuttamassa ja EU:n osarahoittamassa ja 3AMK:n toteuttamassa IMIB-verkostossa (Immigrants as Mentors for Internationalizing Businesses), jossa ulkomaalaistaustaiset opiskelijat hakevat meille taustatietoa laatujärjestelmämme päivittämistä varten, hän kertoo.
Lisävoimia kansainvälisistä opiskelijoista
Sirolan mukaan opiskelijoiden antama tuki on ollut arvokasta. Tarvittava tieto on levällään eri paikoissa, ja sen kokoaminen vie aikaa. IMIB-verkostossa opiskelijat ovat luoneet standardeista koostuvan rungon, jota Bluet päivittää omalla laatujärjestelmällään. Yhteistyö on sujunut hyvin, ja onnistuneen pilotoinnin jälkeen Bluet on jatkanut toimintaa IMIB-verkostossa kuluvan syksyn ajan.
Bluetin apuna ovat olleet ammattikorkeakoulun opiskelijat Pankaj Kumar ja Shivani Shree. Intiasta lähtöisin oleva Kumar opiskelee Haaga-Heliassa liiketaloutta ja hänellä on tutkinto koneenrakennuksesta Intiassa. Nepalilainen Shree taas suorittaa rakennusalan tietotekniikan opintoja Metropoliassa.
Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulujen (3AMK) toteuttamassa IMIB-verkostossa opiskelijat pääsevät osoittamaan osaamisensa työelämässä ammattikorkeakoulujen valmentajien ja yritysten opastuksella. Samalla yritykset voivat tutustua potentiaalisiin uusiin työntekijöihin.
– Opiskelija tarvitsee hyvä ohjausta ja tukea työyhteisöltä. Sen vuoksi opiskelijat työskentelevät Bluetissa pääsääntöisesti toimistolla etätöiden sijaan. Kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen merkitys korostuu, mitä vieraammasta kulttuurista opiskelija tulee. Kyse on oppimatkasta, jossa meillä on mahdollisuus oppia kulttuurieroista positiivisella tavalla puolin ja toisin, hän pohtii.
Sirola kertoo verkostoon osallistumisen olevan luontevaa jatkoa yhteistyölle, jota Bluet on tehnyt aiemminkin Haaga-Helian kanssa. Yrityksessä on ollut esimerkiksi opiskelijoita tekemässä lopputöitään. Hän myös pitää työpaikan löytämistä Suomesta maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille erittäin hyvänä tavoitteena, jota jokaisen tulisi edistää omalta osaltaan.
Mikä ihmeen IMIB-verkosto?
Tammikuussa 2024 käynnistynyt Maahanmuuttajat yritysten mentorina -hanke (IMIB) edistää maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden ja SIMHE-asiakkaiden työllistymistä tarjoamalla valmennusta sekä kohtauttamalla opiskelijoita suomalaisyritysten kanssa.
Yhdessä valmentajat, opiskelijat ja kotimaiset yritykset muodostavat niin kutsutun IMIB-verkoston, jonka alla opiskelijat pääsevät osoittamaan osaamisensa työelämälähtöisten ja liiketoimintaan liittyvien pulmien parissa. Yritysten kohdalla IMIB-verkoston tarjoama matalan kynnyksen kohtauttaminen auttaa tutustumaan potentiaalisiin työntekijöihin.
Maahanmuuttajat yritysten mentorina on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoima hanke, joka toteutetaan 1.1.2024-31.5.2026 välisenä aikana. Hankkeen osatoteuttajina ovat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (ESR+) ja toteuttajakorkeakoulut.
Mikäli kiinnostuit, niin lisää tietoa IMIB-verkostosta löydät alla olevasta osoitteesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/kansainvalisten-opiskelijoiden-valmiuksia-tyollistya-suomessa-vahvistetaan
Jos taas haluat tietää lisää Haaga-Helian partneriyhteistyöstä, niin kannattaa vierailla osoitteessa: https://www.haaga-helia.fi/fi/yritykselle/partneriyhteistyo