Kansainvälisiä ja maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita valmennetaan vauhdittamaan suomalaista yrityselämää

Valmentajien, opiskelijoiden ja yritysten muodostamassa IMIB-verkostossa kansainväliset ja maahanmuuttajataustaiset opiskelijat pääsevät osoittamaan osaamisensa työelämälähtöisten pulmien parissa ammattikorkeakoulujen valmentajien opastuksella. 

Kansainvälisiä opiskelijoita Haaga-Helian Porvoon kampuksella
Uutinen

Body

Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut (3AMK) käynnistivät tammikuussa ohjelman, joka edistää maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden ja SIMHE-asiakkaiden työllistymistä tarjoamalla valmennusta työelämätaitojen kehittämisessä sekä yrittäjyydessä sekä kohtauttamalla heidät suomalaisyritysten kanssa.

Korkeakoulujen avustuksella maahanmuuttajataustaiset opiskelijat valjastetaan ratkomaan yritystoimintaan liittyviä haasteita yhdessä osaavien valmentajien kanssa. Samalla opiskelijat saavat tärkeitä yritysmaailman kontakteja sekä arvokasta työkokemusta, joka parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan Suomessa valmistumisen jälkeen.

Yhdessä valmentajat, opiskelijat ja kotimaiset yritykset muodostavat niin kutsutun IMIB-verkoston, jonka alla opiskelijat pääsevät osoittamaan osaamisensa työelämälähtöisten ja liiketoimintaan liittyvien pulmien parissa. Yrityksien kohdalla IMIB-verkoston tarjoama matalan kynnyksen kohtauttaminen auttaa tutustumaan potentiaalisiin työntekijöihin.

Työkokemusta ja uusia näkökulmia

Haaga-Helian projektipäällikkö Nina Kallbergin mukaan on tärkeää, että kansainvälisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden karttunutta osaamista osataan ja uskalletaan hyödyntää yritysmaailmassa. Pelkästään opiskelijoiden kulttuurituntemus voi selkeästi sujuvoittaa kotimaisten yritysten rynnistystä kansainvälisille markkinoille.

IMIB-verkosto pyrkii myös taklaamaan maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistymiseen liittyviä haasteita. Kallberg muistuttaa, että maahanmuuttajataustaiset henkilöt kuuluvat Suomessa erityisen heikosti työllistyvään joukkoon, mutta asian ei ole pakko olla niin. Suurimmat tunnistetut esteet ovat kielitaito, koulutus ja työkokemus. 

– Uskon vahvasti, että työkokemuksen kartuttaminen jo opiskeluaikana parantaa opiskelijoidemme työllistymismahdollisuuksia huomattavasti, kun yritykset pääsevät tutustumaan mahdollisiin työntekijöihin ja tekemään päätökset työllistämisestä todelliseen osaamiseen pohjautuen, hän toteaa toiveikkaasti.

Kallbergin mielestä myös maahanmuuttajien yrittäjyyden tukeminen on ensisijaisen tärkeää, jotta suomalainen yrityselämä pysyisi elinvoimaisena. Siksi IMIB-verkostosta löytyykin myös oma yrittäjyyden polkunsa, jossa kansainvälisiä ja maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita opastetaan ja valmennetaan kohti yrittäjyyttä. 

– Meidän IMIB-verkostomme opiskelijat ovat kansainvälisesti verkostoituneet ja heiltä löytyy valtavasti aineetonta osaamista, jonka avulla on mahdollista menestyä liike-elämässä. Meidän pitää vain auttaa heitä valjastamaan tämä uinuva potentiaali, hän pohtii.

Mikä ihmeen IMIB-verkosto?

Maahanmuuttajat kansainvälistyvien yritysten mentorina -hanke (IBM) on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoima hanke, joka toteutetaan 1.1.2024-31.5.2026 välisenä aikana. Hankkeen osatoteuttajina ovat Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut. 

Hankkeen tavoitteena on edistää kansainvälisten ja maahanmuuttajatausten opiskelijoiden ja SIMHE-asiakkaiden työllistymistä tuomalla heidät yhteen suomalaisten yritysten kanssa ammattikorkeakoulujen osaavien asiantuntijoiden kautta. 

Yhdessä he kaikki muodostavat IMIB-verkoston, joka palvelee paitsi opiskelua ja työllistymistä myös yrityselämää. Opiskelijat voivat liittyä verkostoon tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/0C5F489D7A614EDB.

Hankkeen rauhoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). 

Ota yhteyttä
Nina
Kallberg
projektipäällikkö
+358 294471331
nina.kallberg@haaga-helia.fi