Kansainvälinen osaaminen avaa ovia: Kasvua ilman rajoja -tilaisuus toi yhteen yritykset ja tulevaisuuden tekijät
IMIB-verkoston ja Helsingin seudun kauppakamarin järjestämässä ”Kasvua ilman rajoja – kansainväliset osaajat avaimena maailmalle” -tilaisuudessa keskiössä oli kansainvälisten osaajien rooli yrityksen menestyksessä.
Body
Marraskuussa Helsingissä järjestetty ”Kasvua ilman rajoja – kansainväliset osaajat avaimena maailmalle” -tilaisuus kokosi yhteen kansainvälisiä osaajia, yritysten edustajia ja ammattikorkeakoulujen uravalmentajia.
Helsingin seudun kauppakamarin ja IMIB-verkoston isännöimässä tapahtumassa kuultiin inspiroivia puheenvuoroja, jotka korostivat kansainvälisen osaamisen merkitystä Suomen työmarkkinoiden ja yritysten kasvulle.
Yksi tilaisuuden kohokohdista oli Intiasta Suomeen muuttaneen Shefali Aroran puheenvuoro, joka on elävä esimerkki siitä, miten kansainvälinen osaaminen tuo perspektiiviä ja voi siivittää yrityksen menestykseen.
Nykyisin Wärtsilän tuotetiedon elinkaaren hallinnan ja insinööripalvelujen johtajana toimiva Arora kannustaa muita kansainvälisiä osaajia tarttumaan rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin – ja opiskelemaan suomea.
– Avoimuus uuden oppimiselle ja suomen kielen taito ovat avainasemassa Suomen kansainvälistyvillä työmarkkinoilla, Arora painotti puheessaan.
Tilaisuudessa esiteltiin myös Enterprise Europe Networkin (EEN) palveluja, jotka tukevat pk-yrityksiä kansainvälistymisessä ja kumppanien löytämisessä. Suomessa maksutonta palvelua tarjoaa 14 asiantuntijaa.
Kulttuuri ja kielet voimavarana
Startup Refugees -verkoston Aicha Manain vetämässä paneelikeskustelusssa kuultiin monipuolisia näkökulmia yritysten kansainvälistymiseen ja niiden kohtaamiin haasteisiin. Kansainvälisten osaajien suurimmiksi valteiksi nousivat kulttuurien ja kielten tuntemuksen arvo yrityksille.
Panelisteina toimivat Punda Globalin toimitusjohtaja Riikka Hackselius-Fonsén, HR-konsultti ja yrittäjä Niina Kaarilahti-Vahtera Peopplosta, Bluet Floating Solutionsin (Bluet) toimitusjohtaja Tytti Sirola sekä vanhempi tutkija Matti Välimäki E2 Tutkimuksesta.
Myös työyhteisön monimuotoisuuden arvo nostettiin esiin. Tutkimusten mukaan työyhteisön monimuotoisuus edistää yritysten innovointia ja tukee kulttuurien välistä vuorovaikutusta, mikä puolestaan auttaa yritystä paikallisten verkostojen rakentamisessa kansainvälistymisen edistämiseksi.
Bluetin toimitusjohtaja Sirola kiitteli jälkikäteen tilaisuuden järjestäjiä uusien näkökulmien avaamisesta. Hänen mukaansa yritys sai tilaisuudesta mukaansa arvokkaita näkökulmia toimintaansa. Bluet on mukana keväällä 2024 startanneessa IMIB-verkostossa.
IMIB-verkoston avulla yritykset ja kansainväliset opiskelijat kohtaavat kolmen kuukauden projekteissa. Verkosto toimii myös sillanrakentajana kansainvälisten osaajien ja suomalaisten yritysten välillä, tarjoten opiskelijoille tilaisuuksia osoittaa taitonsa suomalaisilla työmarkkinoilla.
Yhteistyöhön ollaan tyytyväisiä
Tilaisuudessa kuultiin myös IMIB-verkoston ensimmäisen toimintakierroksen tuloksia. Viime syksyn aikana kansainvälisten opiskelijoiden muodostamat tiimit työstivät verkostoon kuuluvien yritysten määrittelemiä toimeksiantoja, jotka esiteltiin tilaisuuden yhteydessä.
Haaga-Helian opiskelija Diluka Abeysekara työskenteli syksyn aikana teknologiayritys Intunex Oy:n toimeksiannon parissa osana kansainvälisten osaajien muodostamaa tiimiä. Hänen mukaansa osallistuminen projektiin oli kokonaisuudessaan hieno kokemus, ja myös tapahtuma auttoi verkostoitumaan yritysten kanssa.
– Teimme IMIB:issä yrityksen HR-toiminnan kehittämiseen liittyvää tutkimusta, jonka aikana opin paljon tiimityöskentelystä. Meillä oli monipuolinen tiimi, jossa oli paljon osaamista, Abeysekara kertoo innostuneesti.
Cadmaticin myyntitiimissä työskentelevä Taru Heino toimi opiskelijayhteistyön yhteyshenkilönä. Heinon mukaan työskentely opiskelijoiden kanssa auttoi häntä jäsentämään myös omaa työkokonaisuuttaan myynnin kehittäjänä. Projektin tavoitteena oli löytää ratkaisuuja myynnin kehittämiseen ja kansainvälistämiseen.
– Udaralta tuli kivoja näkemyksiä, koska hän katsoi asioita ulkoapäin, ja sen lisäksi hän todella omistautui projektille. Mielestäni niin opiskelijoiden kuin työnantajienkin kannattaa lähteä avoimin mielin vastaaviin projekteihin mukaan, hän pohtii.
IMIB-verkoston toiminta jatkuu keväällä 2025
Kasvua ilman rajoja – kansainväliset osaajat avaimena maailmalle -tilaisuus oli osa IMIB-verkoston toimintaa, jonka tavoitteena on tukea kansainvälisten osaajien työllistymistä Suomeen. Verkoston toiminta jatkuu keväällä 2025, kun uudet kansainvälisten opiskelijoiden muodostamat tiimit tarttuvat yritysten määrittelemiin toimeksiantoihin.
Opiskelijoiden tukena ovat verkostoon kuuluvien ammattikorkeakoulujen asiantuntevat uravalmentajat, ja opiskelijat voivat halutessaan kehittää osaamistaan myös IMIB-verkoston järjestämissä yrittäjyys- ja uravalmennustyöpajoissa.
IMIB-verkoston taustalla on Maahanmuuttajat yritysten mentorina -hanke. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoima hanke toteutetaan 1.1.2024 - 31.5.2026 välisenä aikana. Hankkeen osatoteuttajina ovat Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut.
Hankkeen rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (ESR+) ja toteuttajakorkeakoulut.