Varpu Rusila: Yrittäjä ammentaa ammatillisen opettajan opinnoista

"Jokainen ansaitsee oppia tavalla, josta nauttii", toteaa digitaalisen markkinoinnin yrittäjä Varpu Rusila, joka opiskelee Haaga-Heliassa ammatilliseksi opettajaksi.

Varpu Rusila
13.11.2023
Opiskelijatarina

Kuka olet?

Valmistuin tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Tampereelta 2010  ja työskentelin sen jälkeen erityisesti kaupan alalla esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Nyt olen työskennellyt viisi vuotta yrittäjänä tehden töitä Suomen veto- ja pitovoiman eteen Her Finland -somekanavieni ja verkkoalustan avulla. Asun perheeni kanssa Lahdessa, ja lempiharrastuksiani ovat lukeminen sekä luonnossa liikkuminen.

Miksi hakeuduit opiskelemaan juuri opettajakorkeakouluun?

Haluan opettajan pätevyyden itselleni, jotta voin kehittyä itse ja kehittää entistä jouhevammin liiketoimintaani. Valmennan niin livenä, hybridinä ja verkon yli. Jokainen ansaitsee oppia tavalla, josta nauttii. Olen jo nyt ammentanut näistä opinnoista aivan valtavasti. Her Finlandin verkkokursseja käyttää yli 15 600 opiskelijaa ympäri maailman.
 
Osallistuin Haaga-Helian medialiiketoiminnan täydennyskoulutuskokonaisuuteen vuonna 2015, ja se oli loistava kokemus. Syy, miksi valitsin juuri Haaga-Helian, oli tämä aiempi kokemus ja oivallinen verkkoryhmän aikataulutus – sen näki hakuaikana jo etukäteen verkkosivuilta. Katsoin, että se sopi erinomaisesti yrittäjän arkeen.

Millaista opiskelu on ollut?

Suoritan opeopintoja verkkoryhmässä samalla täyspäiväisesti työtä tehden. On kaksi isoa syytä sille, että uskalsin lähteä opintoja tällä mallilla suorittamaan. Ensinnäkin näissä opinoissa ei ole mitään isoa kirjallista päättötyötä. Toiseksi kaikki oppimismateriaali, jonka kerään, on minua varten ja saan sen palauttaa sillä metodilla, mikä minulle parasta. Itse teen omaa oppimiskansiotani pääosin videoiden kautta, koska se on minulle nopea muoto kertoa osaamiseni kehittymisestä. Toki kirjoittaakin saa, mutta se ei ole pakollista.

Onko jokin asia yllättänyt erityisesti opintojen aikana?

Pohdin etukäteen, kuinka työlästä opintoja on tehdä täyspäiväisen työn kanssa. On ollut todella hienoa huomata, miten tämä on oikeasti ollut paljon helpompaa mitä ajattelin. Selkeät blokit opiskelulle tekevät siitä tehokasta.

Näin hoidan opiskelut käytännössä: Edellisessä verkkopäivässä saa tietää seuraavan kerran etukäteistehtävät. Kalenteroin jo silloin ne kalenteriini, tiiviiksi kokonaisuudeksi seuraavan kerran verkkopäivän kanssa. Vertaisryhmän kanssa kokoonnumme aina verkkotapaamisen jälkeen, jolloin aivot ovat valmiiksi opiskelutaajudella. Itsenäisesti edistettävät opinnot etenevät opiskelijan ehdoilla eli pystyn hyvin laittamaan niitä ajankohtaan, jolloin töissä ei ole kiireistä.

Entä onko jokin muisto jäänyt erityisesti mieleen opiskeluajalta?

Toiset opiskelijat ovat tämän koulutuksen mahtavin juttu! Olemme hyvin erilaisilta toimialoilta, ja tulee ihan valtavasti oppia, kun kuuntelee toisten kokemuksia ja näkemyksiä. Vertaisryhmätapaamisista ei naurua puutu!

Minkälaista tukea opinnot antavat tulevaisuutta ja työelämää varten?  

Minulla on tärkeää, että saan opettajan pedagogisen pätevyyden. Ajattelen myös, että opinnot antavat valtavasti lisämahdollisuuksia työelämään, esimerkiksi jos joskus tulevaisuudessa haluan työskennellä oppilaitoksessa.

Terveiset nykyisille tai tuleville opettajaopiskelijoille?

Kannattaa rohkeasti hakea mukaan! Suurin osa ryhmästämme aikoo valmistua vuodessa, mutta opintoaikaa voi myös suunnitella pidemmäksi.

Haku ammatilliseen opettajan-, erityisopettajan- ja opinto-ohjaajankoulutukseen on 3.–18.1.2024. Lisätietoa opettajankoulutuksesta ja hakemisesta opettajakorkeakouluun saat seuraavien linkkien takaa.

Ammatillisen opettajan koulutus

Hakeminen opettajankoulutukseen