Varasuunnitelma B olikin lopulta paras ratkaisu

Jonna Vuorenpää oli haaveillut ala-asteen opettajan työstä, mutta kun ovet yliopistoon eivät auenneet, hän alkoi katsella muita vaihtoehtoja. Yllättäen hän löysikin itselleen hyvin sopivan opinahjon Haaga-Heliasta ja innostui kunnolla johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmasta.

jonna v
13.05.2022
Alumnitarina

Jonna Vuorenpää valmistui lukiosta keväällä 2016. Hän haaveili työstä ala-asteen luokanopettajana, mutta ei päässyt opiskelemaan kasvatustieteitä Helsingin yliopistoon. Hän suoritti silti kasvatustieteiden perusopintoja Helsingin avoimessa yliopistossa ja kävi samaan aikaan töissä kaupassa.

Kolmen välivuoden jälkeen Jonna alkoi miettiä muita opiskelumahdollisuuksia.

– Haaga-Heliassa minua kiehtoivat ASSI-koulutusohjelman tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet ja opinnot. Erityisesti markkinointi ja tapahtumien järjestäminen vetivät minua puoleensa.

Jonna pääsi Haaga-Heliaan johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmaan ensimmäisellä yrittämisellä vuonna 2019.

Hänestä hakuprosessi ja pääsykoe olivat helppoja. Hänen ei tarvinnut osallistua kielikokeeseen ylioppilastodistuksensa hyvien arvosanojen takia.

Haaga-Helia ihastutti

Jonnan mukaan ASSI-koulutus antoi hänelle kattavan paketin osaamista. Hän opiskeli esimerkiksi markkinointia, viestintää, tapahtumien järjestämistä, projektinhallintaa, liiketoimintaa, henkilöstöhallintaa ja johtamista. Hän luki vieraina kielinä ruotsia ja saksaa. Pakollisten opintojen lisäksi hän haali paljon ylimääräisiä opintoja Campus online -verkkokurssipalvelusta ja muista koulutusohjelmista.

Haaga-Helia ei ollut Jonnan ensimmäinen vaihtoehto, mutta pian opintojen aloittamisen jälkeen hän koki, että Haaga-Helia oli hänelle oikea vaihtoehto.

–  Tajusin, että voin olla hyvä jossain muussakin kuin opettamisessa, vaikka se oli ollut ainoa haaveilemani ura.

Jonna ihastui Haaga-Heliaan ja siellä valitsemiinsa opintoihin.

– Tunsin aidosti olevani osa yhteisöä. Missä tahansa olinkin mukana, aina löytyi tuttuja ja uusia ihmisiä, jotka ottivat lämpimästi mukaan joukkoonsa.

Ikimuistoisemmat kokemukset

Jonnalle ikimuistoisimpia kokemuksia opiskeluajoilta olivat tapahtumat, joissa hän teki vapaaehtoistöitä. Esimerkiksi ensimmäisenä opiskeluvuotena hän oli mukana rakentamassa Kampus-päivää ja toisena vuotena hän veti siellä tiimiä.

– Upean tiimin kanssa rakensimme ensimmäistä kertaa täysin uudenlaisen konseptin mukaisen virtuaalitapahtumasivun. Suorituksemme keräsi kiitosta ympäri Haaga-Helian. Se oli aivan mahtava kokemus!

Vieläkin hienompi kokemus Jonnalle oli Haaga-Helian brändilähettiläänä toimiminen. Hän pääsi sitä kautta edustamaan Haaga-Heliaa sosiaalisessa mediassa, edustustehtävissä lukioissa ja erilaisissa tapahtumissa.

– En ole luonnostaan pirskahteleva somepersoona, joten brändilähettiläänä pääsin haastamaan itseäni. Opin, että minun ei tarvitsekaan olla muuta kuin oma itseni, ja voin silti tehdä hyvää työtä ja sisältöä someen.

Digitaitoja ja verkostoja

Ensimmäisen opiskeluvuoden ajan Jonna teki osa-aikaisesti töitä.

– Se oli haastavaa ja rankkaa, joten en jatkanut sitä enää toisena vuonna.

Viimeisenä opiskeluvuotena hän kuitenkin oli jo kokopäivätöissä.

– Silloinkin opintojen ja työn yhdistäminen tuotti haasteita, mutta selvisin siitä kuitenkin melko hyvin.

Jonna viihtyi hyvin opiskelukavereidensa seurassa ja he pitivät tiiviisti yhteyttä. Valmistumisen jälkeen yhteydenpito on harventunut, mutta ammattijärjestö Skillan toiminnan kautta hän on yhä nähnyt opiskelututtujaan. Jonna on erityisesti tyytyväinen Haaga-Heliassa saamiinsa digitaitoihin ja verkostoihin.

Opinnäytetyönsä hän teki toimeksiantona yritykselle, jossa oli samaan aikaan töissä. Yritys antoi Jonnalle idean perehtysmateriaalin tekemisestä heille.

– Aihe ei ollut sellainen, josta olisin aiemmin ajatellut tekeväni opparin, mutta loppujen lopuksi aihe kuitenkin oli todella kiinnostava ja mielekäs.

Löydä sisäinen palosi

Jonna uskoo, että tulevaisuudessa työpaikoilla kaivataan yhä enemmän moniosaajia ja jokapaikanhöyliä.

– ASSI-koulutusohjelma antoi hyvin kattavan paketin osaamista, mistä on ollut ja tulee varmasti myös tulevaisuudessa olemaan hyötyä urallani.

Valmistumisen jälkeen Jonna oli kuukauden ajan työtön. Kuitenkin hänen opintojen aikana saamansa työharjoittelukokemus ja koulutus toivat hänelle sitten hänen nykyisen työnsä viestintäkoordinaattorina projektialan osaajien yhdistyksessä Projektiammattilaiset ry:ssä.

Jos Jonna voisi tehdä nyt jotain toisin opiskelijana, hän nauttisi enemmän opiskelijariennoista.

– Tuleville tai nykyisille opiskelijoille haluan sanoa, että etsikää ja löytäkää palo. Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että opiskelet tai teet työtä, joka ei tunnu omalta jutulta. Tee sitä, mikä tuntuu hyvältä.

Asiantuntijapalvelut ja kielet -suuntautuminen
Suuntautumisopinnot | Liiketalouden tradenomi AMK