Ravintolayrittäjäksi osana opintoja

Kun toisen vuoden restonomiopiskelijat Olli Lankinen ja Juho Lindström saivat idean oman catering-yrityksen perustamisesta osana opintoja, he eivät epäröineet. Haaga-Helia on tukenut kasvua ammattilaisiksi ja yrittäjiksi, ja monipuolinen kurssitarjonta auttaa jokaista opiskelijaa rakentamaan oman polkunsa huipulle.

Olli Lankinen ja Juho Lindström
07.01.2021
Opiskelijatarina

Kahdelle ruokatuotannon johtamisen opiskelijalle, Juho Lindströmille ja Olli Lankiselle, Haaga-Helia on jo avannut ovia työelämään: alan työkokemusta löytyy, ja lisäksi nuoret pyörittävät omaa catering-yritystä.

“Haagalaisuus” on arvostettua valuuttaa kasvavalla ravintola-alalla, kaksikko kertoo. Ruoanlaitto, hyvät raaka-aineet ja herkulliset maut ovat opiskelun keskiössä. Haagasta valmistuneet restonomit tuntevat alansa aina kokkaustekniikoista ravitsemustieteeseen ja työelämän pelisääntöihin.

- Ravintolamaailman trendit opitaan Haagassa hyvissä ajoin. Esimerkiksi raaka-aineiden ekologinen käyttö ja hävikinhallinta huomioidaan kaikissa kursseissa, Olli Lankinen kertoo.

Omalla yrityksellä kohti ammattilaisuutta

Ravintola-alan töiden ohella keskeinen työelämäprojekti on nuorten oma Lumme Catering -yritys, jonka he perustivat kolmannen haagalaisen Pauli Kankaanpään kanssa.

- Idea oman catering-yrityksen perustamisesta syntyi Haaga-Helian yritystoimintakurssilla, Juho Lindström kertoo.

- Lumme Catering nojaa asiakaslähtöisyyteen, ekologisuuteen ja suomalaisiin raaka-aineisiin.

Trio suorittaa osan opinnoistaan suoraan yritystoimintansa kautta. Haaga-Helia on tukenut yrittäjien alkutaivalta paitsi opetuksen ja sparrauksen kautta, myös mahdollistanut yritykselle asiakkaita.

Yrittäminen on ollut opettavaista.

- Ruokatuotannon kokonaiskuvan hahmottaa eri tavalla. Työhön kuuluu muun muassa tilausten suunnittelua ja hallintaa. Erilaiset riskit on oppinut ottamaan huomioon, kun lähtee työkeikalle, Lindström kertoo.

Lankinen luettelee keskeisiä oppeja: Miten yritystä ylläpidetään, asiakassuhteita solmitaan ja prosesseja johdetaan.

- On myös kiinnostavaa tietää, mistä yrityksen menot oikeasti syntyvät.

Monen nuoren yritystoiminta tyssää lupaavan alun jälkeen, mutta Haaga-Helian opetukset sekä nuorten oma aktiivisuus ovat pitäneet pyörät pyörimässä ainakin ensimmäiset puoli vuotta.

Myös henkilökemiat ovat tärkeitä ja huumori auttaa. Kameroiden ulkopuolella Lankinen ja Lindström käyvätkin leikkimielistä väittelyä muun muassa kukkakaalin parhaista käyttötavoista.

Suuntautumista oman maun mukaan

Haagassa opiskelu on monipuolista ja ryhmähenki vahvaa. Opintoja saa räätälöidä omien mieltymysten mukaan: yrittäminen sopii toisille, joillekin jokin muu. Esimerkiksi Lindströmiä kiinnostaa viinien ja oluiden asiantuntemus ja niiden yhdistäminen ruokaan. Lankinen taas on valikoinut ravintolagastronomiaa ja kieliopintoja – siintävätpä edessä myös vaihto-opinnot Yhdysvalloissa.

Molemmat opiskelijat kokevat, että uusia taitoja opitaan fiksussa järjestyksessä. Taitotasoja muodostuu luontevasti edellisten päälle.

Nuoret yrittäjät suosittelevat ruokatuotannon johtamisen opintoja Haaga-Heliassa kaikille, joita kiinnostaa ruoka ja juoma, ravintola-ala ja yhdessä tekeminen. Kun keittiötaitojen ohella voi opiskella lähes kaikkea tuotekehityksestä kansainväliseen toimintaan, vaihtoehtoja omaksi urapoluksi löytyy kosolti.

- Hakeminen Haagaan avaa todella paljon uusia ovia ja uramahdollisuuksia, Lindström päättää.

Caption

Maistuisiko ura ravintola- ja ruokamaailman huipulla? Lue lisää Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen AMK-opinnoista ja hae mukaan!