Mentorointi mielessä – alumniasiantuntijan päiväkirja

Kuinka innoissani olinkaan tammikuussa 2023, kun mentorointiohjelmamme olivat alkamassa! Pääsisin takaisin mentoroinnin pariin. Olin edellisessä työpaikassa kouluttanut mentoroinnista, vetänyt mentorointiohjelmia ja luennoinut aiheesta. Nyt pääsisin taas todistamaan ihmisten kohtaamisia, vuorovaikutusta, ystävyyttä. Menestystarinoita – mahdollisesti pettymyksiäkin.

Kuvituskuva
23.05.2023
Artikkeli

Alumnien (mentorien) ja opiskelijoiden (mentoroitavien) yhdistäminen pareiksi oli kova rutistus. Työpäivät venyivät. Yritin löytää jokaiselle opiskelijallemme juuri sen oikean, sopivan mentorin. Lähetin potentiaalisille mentoreille sähköposteja, tekstiviestejä ja lopulta soittelin puheluita. ”Anteeksi, kun häiritsen keskellä työpäivääsi. Onko sinulla hetki aikaa? Juu, tämä on vapaaehtoistyötä. Haluatko auttaa opiskelijaamme?”

Moni halusi. Kaikkien elämäntilanteeseen se ei sopinut.

Suurimpia yllätyksiä kevään mentorointimatkalla oli aloitustapaaminen. Kummassakin ryhmässä – sekä englanninkielisessä että suomenkielisessä – taisi olla loppujen lopuksi enemmän mentoreita paikalla kuin mentoroitavia. Jotkut opiskelijat eivät olleet ilmoittaneet, että eivät aloitakaan koko kurssia. Mikä ihme! Oli noloa kertoa muutamille alkutapaamiseen saapuneille mentoreille heidän tulleen turhaan; olin suostutellut heidät ohjelmaan, he olivat työpäivänsä jälkeen saapuneet koululle, kuunnelleet luokkahuoneessa alkupuheet ja perehdytyksen mentorointiin. Vain saadakseen tietää, että opiskelija ei ollut vaivautunut paikalle.

Suurimpia iloja oli todistaa todellisia menestystarinoita: ”Sain uuden työpaikan.” ”Otimme mentoroitavat mukaan työpaikallemme tutustumaan organisaatiokulttuuriin.” ”Aiomme muodostaa tiimin ja tehdä henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi ryhmämentorointia.” ”Haluamme jakaa kaikkien ryhmäläisten yhteystiedot toisilleen – nyt heti. Näistä verkostoista on hyötyä!” ”Opin itsestäni ja osaamisestani keskustelujen myötä.”

Mitä mentoroinnissa sitten tapahtuu? Se on klassisen määritelmän mukaan kahden henkilön luottamuksellinen suhde, missä kokeneempi asiantuntija jeesaa vähemmän kokenutta kehittymään ammatillisesti. Mentoroitava määrittelee mentorointiprosessille tavoitteet, kuten esimerkiksi työpaikan saaminen, urasuunnitelman kirkastaminen, opintojen loppuun saattaminen tai oman osaamisen kehittäminen. Mentoroitava saa haastaa mentoriaan, ja siten kenties mentorikin oppii uutta. Mentorille prosessi on silmiä avaava, hän pääsee reflektoimaan omaa osaamistaan, omaa uraansa ja valintojansa.

Kurssin tullessa loppua kohti pääsin todistamaan taas kerran, kuinka prosessin onnistuessa kumpikin mentorointipareista uudistuu ja vahvistuu. He saattavat löytää oman säkenöivän potentiaalinsa, oppivat unelmoimaan ja asettamaan huikeita tavoitteita. Sellaisia tavoitteita, joita yksin ei olisi kenties edes uskaltanut ajatella. Kansainvälisille opiskelijoillemme mentorointi voi olla ainutlaatuinen tapa tutustua suomalaiseen työelämään.

Tuskin maltan odottaa elokuuta ja uusien mentorointiohjelmien alkamista.

Helsingissä 21.5.2023

Elina El Amrani, alumnisuhteiden asiantuntija

Kuvat kevään 2023 mentorointiohjelmista.

Tietoa mentorointiohjelmasta

Opiskelijoille

Haaga-Helian mentorointiohjelma on avoinna kaikille tutkinto-opiskelijoille kampuksista, koulutuksesta tai suuntautumisista riippumatta. Master-opiskelijat voivat myös ilmoittautua, mutta opintopisteet eivät sisälly tutkintoon.

Ilmoittautuminen ensivalintaan auki opiskelijoille 29.5.–5.6.2023. Jälkivalinta alkaa 12.6.2023 klo 8.00. 

Alumneille

Alumnit voivat ilmoittaa vapaaehtoisuudestaan mentoriksi ilmoittautumiskaavakkeen kautta. Mentoreihin otetaan yhteyttä ennen mentorointiohjelman alkua, mikäli hänen profiilinsa (mistä koulutuksesta on valmistunut ja millä alalla työskentelee) vastaa opintojaksolle ilmoittautuneen opiskelijan toiveita.

Alumnien ilmoittautuminen mentoriksi. On tärkeää täyttää kaavakkeeseen mahdollisimman kattavasti kohtaa ”Tähän voit halutessasi tarkentaa osaamisaluettasi”, jotta osaamisesi ja motivaatiosi tulee näkyväksi.

Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Ota yhteyttä
Elina
El Amrani
asiantuntija, alumnisuhteet
+358 294471077
elina.elamrani@haaga-helia.fi