Matkailuala avaa ovia ympäri maailman

Matkailualan opinnoilla voi luoda uraa niin Suomessa kuin maailmallakin.

Juuso Nikkanen
26.08.2020
Opiskelijatarina

Matkailualan opinnoilla voi luoda uraa niin Suomessa kuin maailmallakin. AMK-restonomi Juuso Nikkanen pääsi Finnairille ensin stuertin työhön, sitten sovelluskehitykseen edistämään tiimien välistä yhteistyötä. Vuorovaikutustaidot Nikkanen oppi Haaga-Helian Porvoon kampuksella, jossa opiskeluporukka oli kuin yhtä isoa perhettä. 

Mitä tarvitaan, että miljoona matkustajaa kuukaudessa kuljettavan lentoyhtiön yhteispeli henkilökunnan, matkustajien, lentokenttien ja viranomaisten välillä toimii? Vuorovaikutustaitoja, koulutettua henkilökuntaa ja hyviä järjestelmiä. Kaikkien niiden solmukohdassa toimii It consultant -nimikkeellä Finnairin Customer Experience Applications -tiimissä työskentelevä Juuso Nikkanen. Nuori matkailuammattilainen on Haaga-Helian matkailun restonomikoulutuksen alumni. 

Matkailu-ura suoraan koulunpenkiltä 

Nikkanen aloitti Finnairilla stuerttina 2015 ollessaan vielä restonomiopiskelija. Pian tarjoutui mahdollisuus siirtyä it-tiimiin suunnittelemaan uusia sovelluksia ja punnitsemaan niiden käytettävyyttä miehistön näkökulmasta. 

— Matkailuala on eri osapuolten toimivaa yhteispeliä. Stuertit kohtaavat tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, it-puoli taas varmistaa asioiden sujumisen taustalla, tiimien välisenä linkkinä toimiva restonomi kuvailee. 

Nikkasen työtehtävissä tiivistyy moni työelämän trendi: vuorovaikutustaidot, digitalisaatio ja elämyksellisyys. Niiden pariin tarvitaan jatkuvasti uusia rohkeita tekijöitä, ideoita ja näkökulmia. Nikkanen kokee Haaga-Helian restonomiopintojen antaneen kattavat eväät matkailualan työhön, tiimitaitoja, esiintymisvarmuutta ja kansainvälisiä valmiuksia myöten. 

“Porvoossa ollaan kuin isoa perhettä” 

Haaga-Helian matkailualan restonomiksi voi opiskella suomeksi tai englanniksi, ja sopivan erikoistumislinjan voi valita kiinnostusten mukaan. Nikkasen valinta oli englanninkielinen Corporate Travel and Meeting Management. 

Nikkanen kertoo olleensa opintojen alkaessa ujo, mutta saaneensa opinnoista rutkasti itsevarmuutta ja esiintymistaitoja. Samalla karttui kielitaito. 

— Englanti ei ollut vahvuuteni, mutta nykyään vaihto kielestä toiseen käy sujuvasti, jos paikalla on yksikin englanninkielinen työkaveri, matkailun restonomi sanoo. 

Nikkanen kehuu opintojen käytännönläheisyyttä. Opiskelijoista muodostettiin ryhmiä työelämän tiimityötä mukaillen. Yhteishenkeä tuki Porvoon uusi kampus, jonka moderneissa ryhmätyötiloissa kelpasi oppia yhdessä. 

— Porvoossa kaikki olivat kuin yhtä suurta perhettä. Opiskelijoiden kesken oli tuttavallinen ja luottavainen tiimihenki, ja opettajat olivat ammattitaitoisia, Nikkanen kuvailee restonomiopintoja. 

Koulu kannusti opiskelemaan ulkomailla, ja Nikkanenkin hankki arvokasta matkailualan kokemusta Budapestista ja Valenciasta. 

Seikkailuja maailmalla ja kotimaassa 

Matkailualalla luodaan elämyksiä ja huolehditaan siitä, että kokemus on mahdollisimman sujuva ja erityinen – onpa sitten stuertti, matkanjärjestäjä, lähiseutumatkailun tuottaja, matkatoimistovirkailija, raideliikenteen valvoja tai vaikka matkaopas. 

Kaikista Haaga-Helian opiskelijoista peräti 94 % on työllistynyt vuoden kuluttua valmistumisestaan. Restonomien työllistymistä tukevat työelämälähtöiset opinnot yhteistyössä yritysten kanssa. Yksi työllistyneistä istuu nyt Finnairin tiloissa kivenheiton päässä Helsinki-Vantaan lentokentästä. 

— Haaga-Helialta saa hyvät valmiudet työelämään ja verkostoitumiseen. Opiskeluaikana pääsee tekemään oikeita projekteja yritysten kanssa, Nikkanen kehuu. 

Juuso Nikkanen suositteleekin restonomiopintoja kansainvälisestä ilmapiiristä ja matkailusta pitäville – mutta myös lähiseuturakkaille. 

— Jos arvostat kansainvälisiä mahdollisuuksia, matkailualan perustutkinto on hyvä valinta. Myös lähiseutumatkailu Lapissa ja muualla Suomessa nousee koko ajan, ja uudelle asiantuntemukselle on kysyntää. 

Nikkanen rohkaisee opiskelemaan matkailualaa Haaga-Heliassa. 

— Oma polku ammattilaiseksi löytyy, vaikkei heti tietäisikään, mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä. 

Kiinnostavatko matkailuopinnot Suomen johtavin opein? Hae Haaga-Heliaan matkailurestonomiopintoihin: