Kiekkoilijan tähtäimessä tradenomin tutkinto

Ville Varakkaalla on takanaan lähes 20 vuoden ura ammattijääkiekkoilun parissa. Nyt hän opiskelee Haaga-Heliassa Kiekkoilijan opintopolulla.

Ville Varakas
12.05.2022
Opiskelijatarina

Entinen SM-liigan puolustaja Ville Varakas aloitti tammikuussa 2022 opinnot Haaga-Heliassa. Varakas opiskelee Haaga-Helian jääkiekkoilijoille suunnatulla opintopolulla, joka on aikataulutettu ammattikiekkoilun rinnalla tehtäväksi noin kahdessa vuodessa. Mukaan voi tulla myös urheilu-uran päätyttyä.

– Minua kiinnostaa uusien asioiden oppiminen sekä oman ajattelun laajentaminen, joten koin opiskelut mielekkääksi tässä vaiheessa elämääni. Lisäksi Kiekkoilijan opintopolun ja tähtäimessä olevan tradenomikoulutuksen sisällöt tuntuivat laajasti moniin aloihin soveltuvina, Varakas avaa koulutukseen hakeutumisensa syitä.

Nyt jo aktiiviuransa lopettanut urheilija aloitti jääkiekon harrastamisen 8-vuotiaana ja pelasi lähes 20 vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan mm. HIFK:ssa, Pelicansissa, Bluesissa sekä myös kansainvälisillä jääkiekkoareenoilla Tšekissä ja Ruotsissa.

Kun jääkiekkouran takia aikoinaan kesken jääneet lukio-opinnot oli suoritettu loppuun, valinta lähteä jatko-opiskelemaan Haaga-Heliaan oli helppo. Varakas kertoo hakuprosessin olleen melko yksinkertainen, ja reunaehdot täyttämällä sekä ilmoittautumalla pääsi hyvin mukaan koulutusohjelmaan.

Kiekkoilijan opintopolun vetäjältä Elina Ilorannalta puolestaan sai hyvin tietoa koulutuksen sisällöistä ja eduista.

Kiekkoilijan opinnot laajentavat omaa perspektiiviä

Opiskelujen käynnistyttyä kaikki on osoittautunut toimivaksi. Kiekkoilijan opintopolun ydin muodostuu uraohjauksesta, mentoroinnista sekä vahvasti työelämään linkittyvästä opiskelusta. Aikataulutettuja luentoja ei juurikaan ole, joten opintoja on mahdollista tehdä täysin oman aikataulun mukaisesti.

– Olen erityisesti pitänyt itsenäisestä opiskelusta ja siitä, kuinka erilaisilla aikatauluilla opinnoissa voi edetä. Itse jo aktiiviurani lopettaneena olen voinut edetä hieman ripeämpään tahtiin kuin aktiivisesti pelaavat kiekkoilijat. Kiekkoilijan opintopolun tarjoama tuki urasuunnitteluun ja opiskeluun tuntuvat myös hyvin tarpeellisilta, kertoo Varakas.

Toistaiseksi Varakas opiskelee päätoimisena opiskelijana Haaga-Heliassa, mutta kertoo pienten työkeikkojen tekemisen olevan ajoittain mielekästä vastapainoa opintojen suorittamiselle. Opintopolun hyvänä puolena on myös se, että opiskelu valmentaa urheilijaa edessä häämöttävään urheilu-uran lopettamiseen.

– Opinnot laajentavat perspektiiviä ja antavat elämään sisältöä  jääkiekon ympärille. Nämä tekijät todennäköisesti myös auttavat parempiin suorituksiin jääkiekkokaukalossa. Omien urheilu-uralta karttuneiden taitojen tunnistaminen ja niiden sanoittaminen ovat antaneet paljon työkaluja tulevaisuuden työelämää varten. Verkostot ja erilaiset mahdollisuudet kasvavat opiskeluiden kautta syntyneiden kontaktien myötä.

Entinen huippu-urheilija suosittelee opiskelua jokaiselle. Jälkiviisaana hän jopa hieman harmittelee, ettei opiskellut jo peliuran aikana, sillä opiskelu ei rasita fyysisesti.  

– Tavoitteenani on tradenomin tutkinto sekä mielekäs, innostava ja motivoiva työelämä. Uskon, että urheilu-uralta kertyneet tiedot ja taidot yhdistettynä opintojen kautta syntyneisiin tietoihin ja taitoihin luovat hyvän perustan seuraavalle työuralle, Varakas summaa.

Haaga-Helian Kiekkoilijan opintopolulla (90 op) kehitetään tärkeitä perustaitoja ja -osaamisia, jotka antavat hyvän pohjan myöhemmälle tutkinto-opiskelulle, esimerkiksi Haaga-Helian tradenomin tai liikunnanohjaajan tutkinnossa.

Ota yhteyttä
Kati
Selvenius
lehtori
+358 294471067
kati.selvenius@haaga-helia.fi