”Joustavuus ja räätälöinti mahdollistavat laadukkaan aikuisopiskelun”

Kun kaksosvauvat ilmoittivat tulostaan, Henna-Riikka Pirttiala jännitti, saako hän YAMK-opintonsa päätökseen ajallaan. Huoli osoittautui turhaksi.

Kuvituskuva
26.01.2024
Alumnitarina

Aikuisena opiskellaan usein muun elämän, kuten työn ja perhearjen, lomassa. Haaga-Heliaankin tullaan mitä moninaisimmista taustoista ja elämäntilanteista.

Elettiin koronavuotta 2020. Henna-Riikka Pirttiala toimi kassapäällikkönä isossa kauppaketjussa pääkaupunkiseudulla, mutta oli aloittanut YAMK-opinnot etänä toisella puolen Suomea ja ottanut niitä varten neljä kuukautta opintovapaata. Hänestä kuitenkin tuntui, että opintovapaa ei tuottanut toivottua tulosta.

”Kyseisessä oppilaitoksessa opinnot etenivät ryhmän tahtiin”, hän kertoo. ”Siinä on puolensa, mutta koska aikatauluihin ei voinut vaikuttaa koin, etten pystynyt hyödyntämään opintovapaata tarpeeksi tehokkaasti.”

Pirttiala ei jäänyt surkuttelemaan tilannetta. Ensin hän päätyi täydentämään lukujärjestystään Campus online -kursseilla eri oppilaitoksien valikoimista. Sitten hän päätti osallistua yhteishakuun siirtohakijana. Haaga-Heliasta löytyi jo suoritettuja opintoja vastaava opintokokonaisuus, minkä lisäksi Pirttialan korviin oli kantautunut kehuja oppilaitoksen koulutuksen tasosta.

”Myös sijainti houkutteli. Lähiopetusta alkoi taas koronan hellittäessä olla, ja reissaaminen opinaohjoon satojen kilometrien päässä olisi käynyt työn ohella turhan vaivalloiseksi.”

Haaga-Heliasta soitettiin haun jälkeen Pirttialalle henkilökohtaisesti ja kerrottiin opintojen järjestyvän hänen toivomallaan tavalla. HOPS:ia kyettiin myös muokkaamaan Pirttialan tullessa raskaaksi.

”Oli luottamusta herättävää, että pääsin heti opinto-ohjauksen piiriin ja tarpeitani kuunneltiin. Kaiken kaikkiaan siirto ja opintojen suunnittelu sujui todella mutkattomasti.”

Personoitua ja käytännönläheistä opiskelua

Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen tradenomi-koulutuksen puitteissa Henna-Riikka Pirttialan aiemmista opinnoista suurin osa kyettiin hyväksilukemaan sellaisenaan. Suoritettavaa jäi lopulta muutaman kurssin sekä opinnäytetyön verran.

”Koin silti saavani enemmän kuin mitä lähdin hakemaan”, Pirttiala kehuu. ”Haaga-Heliassa on vahva ymmärrys työelämästä ja opiskelu on hyvällä tavalla käytännönläheistä, toisin kuin vaikka jossain yliopisto-kontekstissa opit saattavat jäädä teorian tasolle.”

Myös kriittiseen ajatteluun, kyseenalaistamiseen ja testaamiseen rohkaiseminen puhutteli. ”Olen jo työelämässä voinut hyödyntää oppimaani ja saanut osakseni jopa ihastunutta ihmettelyä senior-tason tietoudesta, mikä on puhtaasti Haaga-Helia -opintojen ansiota”, Pirttiala mainitsee.

Opiskelijarientoihin Pirttialalla ei ymmärrettävästi ollut samanlaista kiinnostusta, kuin nuoremmilla tai muuten eri tilanteessa olevilla. Hän kertoo kuitenkin nauttineensa Haaga-Helian rennosta ja yhteisöllisestä ilmapiiristä.

Omannäköinen YAMK-polku

Ylemmän ammattikorkeakolututkinnon Master-opintoihin on yhtä monta polkua kuin opiskelijaakin. Yleisinä ehtoina on aiempi soveltuva AMK-tutkinto tai muu korkeakoulututkinto, sekä vähintään kahden vuoden työkokemus opiskelualalta.

Henna-Riikka Pirttialalle kaupan ala oli aikanaan luonteva suunta. Hän kertoo olleensa hyvä koulussa, mutta mitään varsinaista unelma-ammattia hänellä ei nuorempana ollut. S-ryhmä oli Pirttialan kotipaikkakunnalla iso työllistäjä, jonka alaisuudessa hän itsekin paiski töitä jo AMK-opintojen yhteydessä.

”Järkeilin, että kaupan alalla voi työllistyä monella tapaa ja lisäksi minua kiinnosti asiakastyöskentely”, Pirttiala kertoo. ”Siltä pohjalta suoritin tradenomin AMK-opinnot heti lukion jälkeen.”

S-ryhmän ja paikallislehden asiakaspalvelu- ja toimistotöitä seurasi pesti Kelalla asiantuntijana. Kelalta matka jatkui Ikeaan, jossa Pirttiala eteni nopeasti esimiestehtäviin.

”Rakastin sitä työyhteisöä ja tekemisen tapaa, mutta viiden vuoden kuluttua tuli sellainen olo, että pitää päivittää omaa osaamista.”

Äitiysvapaan ja Haaga-Helian YAMK-tutkinnon myötä uutta näkemystä ja osaamista oli karttunut siinä määrin, että Pirttialan oli vaikea löytää paikkaansa vanhoissa työkuvioissa. Hän kaipasi kasvua ja uusia haasteita, asemaa, jossa pääsee hyödyntämään kaikkea opittua. Vastaus tähän huutoon löytyi Suomen Postista, tarkemmin sanottuna puolivuotisesta Future Posti -myynnin trainee-ohjelmasta.

”Trainee-ohjelma on ylittänyt kaikki odotukseni”, Pirttiala iloitsee. ”Toivon voivani tehdä pitkän uran Postilla ja logistiikan parissa. Nyt voin yhdistää kaiken osaamani ja oppimani, ja kuitenkin keskiössä säilyy asiakastyö. Uutena asiana minulle tulee puolestaan myyntityö ja huomaan nauttivani suurista kokonaisuuksista.”

Alumnin terveiset uusille ja/tai tuleville Haaga-Helian opiskelijoille

Henna-Riikka Pirttialan mielestä opiskelu kannattaa aina. Hän myös uskoo, että YAMK-tutkinnon suorittaminen kypsemmällä iällä voi olla antoisampaa kuin kovin nuorena.

”Hain YAMK-opintoihin jo aikaisemmin, pian AMK-tutkinnon jälkeen. En kuitenkaan päässyt hakemaani oppilaitokseen ja ymmärrän nyt, miksi niin oli”, hän sanoo ja jatkaa, ”olin opetellut pääsykoekirjan ulkoa ja vastasin kysymyksiin täsmällisesti sen pohjalta. Ylemmissä korkeakouluopinnoissa ei kuitenkaan ole kysymys ulkoa opettelemisesta, vaan osaamisen soveltamisesta.”

Pirttialan opiskelutarina sai kauniin päätöksen – tai välietapin – kun hän toisen kierroksen YAMK-haussa reilut 10 vuotta myöhemmin pääsi kaikkiin hakemiinsa oppilaitoksiin. Elämänkokemus ja oppimistarpeet muodostivat täydellisen yhtälön. Pirttiala valmistui tavoitteidensa mukaisesti vajaassa 3 vuodessa (2 v 8 kk) työn ja äitiysloman ohessa opiskellen.