Journalismin opiskelun kruunasivat valinnaiset kurssit ja tiivis kaveriporukka

Henryk Björkström leikki jo lapsena toimittajaa, ja haki lukion jälkeen Haaga-Heliaan journalismin koulutukseen.

Henryk
03.05.2022
Alumnitarina

Henryk Björkström sai ylioppilaslakin Kankaanpäässä vuonna 2016, ja jatkoi saman vuoden syksynä opiskelemaan journalismia Helsinkiin.

– Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut uutisista. Kuvasin nuorena omia uutislähetyksiä videokameralla, ja kirjoitin myös omaa lehteä alakouluaikana.

Lukion loppupuolella Henrykistä alkoi tuntua yhä enemmän siltä, että hän haluaisi päästä tulevaisuudessa töihin media-alalle.

– Pidin kirjoittamisesta ja olin siinä hyvä, ja opiskelu Haaga-Heliassa vaikutti kiinnostavimmalta vaihtoehdolta lähteä jatko-opiskelemaan.

Henryk teki journalismin linjan ennakkotehtävät, ja oli innoissaan kun sai kutsun pääsykokeeseen.

– Hakuprosessi oli jännittävä ja aluksi haastavan tuntuinen. Pääsykoepäivä vasta olikin jännittävä, mutta sujui loppujen lopuksi hyvin.

Henrykistä ennakkotehtävät ja pääsykoe tuntuivat sopivan vaikeilta. Hän neuvoo hakijoita olemaan omia itsejään ryhmähaastattelussa.

Valinnaiset kurssit ja kaverit olivat parasta

Henrykin mukaan journalismin opinnot olivat monipuolisia ja sisälsivät esimerkiksi video-, ääni- ja valokuvauskursseja. Valinnaisilla kursseilla saattoi erikoistua esimerkiksi televisio- tai radiotyöhön tai podcasteihin.

Henrykille ovat jääneet positiivisesti mieleen erityisesti monet valinnaiset kurssit. Lämpimiä muistoja herättävät erityisesti toimittajan esiintymistaidon kurssi, podcast-kurssit, televisiotyön kurssi ja pari kirjoittamisen kurssia.

– Eikä pidä unohtaa juhlia, jotka opiskelukavereiden kanssa olivat ikimuistoisia.

Ammattikorkeakoulussa opiskelu oli lukiosta suoraan tulleelle Henrykille aivan uutta, joten hänellä ei ollut ennakko-odotuksia.

– Opiskelu paljastui hyvin yhteisölliseksi, ja opiskelukavereista muodostuikin nopeasti tärkeä tukipilari opintojen ympärille.

Henryk oli opiskeluaikana tiiviisti tekemisissä vuosikurssilaistensa kanssa, ja hän kehuu ryhmää mahtavaksi. Valmistumisen jälkeen hän on pitänyt osan porukasta kanssa tiiviimmin yhteyttä ja osan kanssa väljemmin.

– Koulusta tarttui mukaan monta hyvää kaveria ja myös nykyinen paras ystäväni, jonka kanssa tutustuimme päädyttyämme samalle kurssille.

Tärkeintä on oma innostus

Henryk kävi opintojen aikana töissä, ja koki yhdistelmän toimineen ihan hyvin. Ennen kaikkea töiden ja opintojen yhdistäminen vaati hieman aikatauluttamista.

Opinnäytetyössään hän käsitteli ammatillisen osaamisensa kehittymistä.

– Koin siitä aiheesta olevan minulle eniten hyötyä. Opparin avulla opin paremmin hahmottamaan omia vahvuuksiani ja valmiuksiani media-alalle.

Henryk kokee, että Haaga-Helia antaa hyvät mahdollisuudet työllistymiseen.

– Kuitenkin pohjimmiltaan tärkeimmät tekijät ovat oma motivaatio ja innostus alalle.

Hänelle jäi journalismin koulutuksesta käteen hyvät verkostot sekä monia käytännön taitoja kirjoittamisesta esiintymiseen ja kuvaamiseen.

Työpaikka viihdelehden toimituksesta

Henryk valmistui medianomiksi keväällä 2020. Nykyisin hän työskentelee toimittajana Aller Media Oy:llä, Suomen luetuimmassa ja suosituimmassa viihdelehdessä Seiskassa.

Hän uskoo, että media-alalla tapahtuu lisää muutoksia, mutta sananvapaus, luotettavuus ja median rooli yhteiskunnassa ovat tulevaisuudessa tärkeämpiä kuin koskaan aiemmin.

Henryk lähettää terveisensä tuleville ja nykyisille opiskelijoille:

– Haaga-Helia mahdollisti minulle työllistymisen tällä alalla, ja antoi hyvät valmiudet työelämään. Journalismin koulutus sopii kaikille media-alasta kiinnostuneille. Opiskeluaika oli minulle mieluinen kokemus kyseisessä ympäristössä.

Lue lisää koulutuksesta

Medianomi (AMK), journalismin koulutus, Helsinki
Tutkintokoulutus | 240 op | Yhteishaku