Ikuinen generalisti Lauri on tehnyt lähes kaikkea IT-alalla

Haaga-Heliasta tietojenkäsittelyn tradenomiksi valmistunut Lauri Paloahde kertoo olleensa aina tekijätyyppiä.

Lauri Paloahde
16.06.2022
Alumnitarina

Lauri valmistui Haaga-Heliasta tietojenkäsittelyn tradenomiksi vuonna 2004. IT-alan käytännönläheiset opinnot olivat alusta alkaen nappivalinta, ja Lauri suoritti opinnot noin 4,5 vuodessa käyden koko ajan töissä opintojen ohella. Tuolloin koulukseen haettiin sovelluskokeen kautta.

– Työhistoriani on kestänyt aika lailla keskeytyksettä 14-vuotiaasta tähän päivään, joten käytännönläheinen lähestyminen työharjoitteluineen ja koodausprojekteineen oli minulle luontevaa, Lauri kertoo.

Nykyään Naveo Commercella tuotekehitysjohtajana työskentelevä Lauri sanoo Haaga-Helian koulutuksen mahdollistaneen sen, että hän on työelämässä voinut tehdä aika lailla kaikkia mahdollisia töitä IT-alalla. Kurssivalikoima opinnoissa oli laaja.

– Opintoihin kuului hyvin paljon monenlaista. Ikuisena generalistina pyrinkin valitsemaan tarpeeksi vaihtelevia kursseja. Jossain välissä jouduinkin ihan pysähtymään suunnittelemaan saadakseni kaikki vaaditut kurssit suoritettua, enkä pelkästään nippua itseäni kiinnostavia kursseja, muistelee Lauri.

Osaavia tekijöitä kaivataan IT-alalle

Koska IT-alalla oli jo Laurinkin opiskeluaikoina pulaa työntekijöistä, voimistui työelämän imu opintojen edetessä tasaiseen tahtiin. Kuten moni muukin opiskelutoveri, myös Lauri pääsi oman alan töihin jo toisen opiskeluvuoden alussa.

– Tänä päivänä olen tyytyväinen, että Haaga-Helia kuitenkin patisti valmistumaan kohtalaisessa ajassa. Muuten  työelämä olisi voinut imaista kokonaan mukaansa! Tilanne IT-alalla tuskin tulee kamalasti tulevaisuudessakaan muuttumaan, ja osaavien tekijöiden kysyntä jatkuu korkeana, miettii Lauri.

Päällimmäisinä tietojenkäsittelyn tradenomin opinnoista jäivät mieleen mieleen työelämälähtöisyys, ryhmätyöt ja monet käytännön opit. Positiivista oli myös se, että opiskeluryhmästä löytyi niin elinikäisiä ystäviä kuin tulevia kollegojakin.

– Kaikkiaan opiskelu oli monipuolista ja palkitsevaa. Aluksi ryhmätöiden suuri määrä jopa hieman yllätti. Niihinkin tottui nopeasti, kun ymmärsi ryhmätyöskentelyn arvon, etenkin työelämätaitojen kehittäjänä. Opintojen ryhmätyöryhmiin pääsi vaikuttamaan enemmän kuin näin keskimäärin työpaikoilla pääsee, muistelee Lauri.

Lauri kertoo varsinkin opintojen loppupuolella olleen erityisen mielenkiintoisia työelämäprojekteja. Oli palkitsevaa, kun pääsi soveltamaan juuri opittua, ja näin oppi menikin nopeasti perille.

Opinnäytetyökin XML-pohjaisista integraatioista pohjautui aitoon työelämään tarpeeseen. Lauri kertoo puhuneensa silloisen työnantajansa mukaan opinnäytetyöprojektiin, josta oli näin aidosti hyötyä myös yritykselle.

Osaajapulan lisäksi Lauri kertoo muutoksen olevan ainoaa pysyvää IT-alalla. Kun ohjelmistokehityksessä siirrytään aina vaan korkeammalle abstraktion tasolle, kehitys näyttäytyy erilaisissa työtehtävissä ja yrityksissä hyvin monenlaisilla tavoilla.

– Haaga-Helia sopii kenelle tahansa, joka haluaa päästä käyttämään taitojaan ja saada asioita aikaan. Tekisin itse tuskin mitään toisin, jos lähtisin opiskelemaan IT-tradenomiksi tänä päivänä. Kurssivalinnat varmasti näyttäisivät kovin toisenlaisilta tänä päivänä, mutta varmasti hakisin laajaa kuvaa ja mielenkiintoisia kursseja, Lauri summaa lopuksi.