Haaga-Heliasta kutsumustyötä kohti

Tia Lehtinen opiskelee toista vuotta Haaga-Helian englanninkielisessä Hospitality, Tourism ja Experience Management -ohjelmassa. Opinnoista on jäänyt käteen uusien kokemuksien ja ystävien lisäksi kokonainen ura.

Tia Lehtinen
10.12.2020
Opiskelijatarina

Ennen Haaga-Heliaa toisen vuosikurssin opiskelija Tia Lehtinen keskittyi urheiluun, työskenteli lasten liikunnanohjaajana ja vietti muutaman kuukauden USA:ssa.

- Olin tehnyt myös muutamana kesänä töitä myyjänä rautakaupassa, joten koko työelämäni oli vähän all over the place, Lehtinen naurahtaa.

Kun fysioterapeuttikoulutuksen ovet eivät auenneet, ystävän kanssa käyty keskustelu johdatti Lehtistä uuteen suuntaan. Pohdinta omista intohimoista päätyi johtopäätökseen siitä, että jokin muu urapolku voisi olla fysioterapiaa sopivampi.

- Silloin tajusin kunnolla, kuinka paljon aina innostun matkustamisesta ja muista kulttuureista, Lehtinen sanoo.

Hän ryhtyi selaamaan Opintopolun sivuja ja löysi sattumalta Haagan kampuksen englanninkielisen Hospitality, Tourism and Experience Management -koulutuksen.

- Innostuin siitä samalla sekunnilla. Silloin päätin, että tähän koulutukseen minä tulen hakemaan ja teen kaikkeni, että pääsen sisään, Lehtinen kertoo.

Monipuolinen HOTEM

Lehtisen opintoihin on tähän mennessä kuulunut muun muassa matkailu-, hotelli- ja elämysalan perusopintoja, matematiikkaa ja Exceliä, puhe- ja kirjoitustaitoja, uusia kieliä, markkinointia ja yrittäjyyttä. Koulutus sisältää myös paljon vapaavalintaisia opintoja, joista voi valita itselleen mieluisimmat kurssit.

- Voit käydä kursseja esimerkiksi viineistä ja erilaisista cocktaileista, jos ne kiinnostavat!

Koulutukseen on kuulunut enemmän asioita, kuin Lehtinen kuvitteli.

- Olin kuvitellut, että meillä olisi paljon enemmän teoriaa, mutta opintojen kuluessa teorian määrä on vähentynyt ja keskitymme nyt enemmän työelämään ja käytännön asioihin, Lehtinen sanoo.

Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen opiskelijat saivat valita, erikoistuako Hospitality- vai Tourism-puolelle. Lehtinen valitsi Tourism-linjan, minkä jälkeen hänen tuli valita joko Destination Management tai Travel and Transportation Business.

- Minä valitsin Destination Managementin, DESTI lyhyesti, ja olen tänä syksynä päässyt erikoistumaan niihin opintoihin, Lehtinen kertoo.

Hän kokee, että opintojen vaatimustaso on noussut ensimmäisen vuoden lopussa, etenkin ensimmäisen erikoistumisen aikana. Koulutyöt vaativat enemmän aikaa, mutta eivät Lehtisen makuun kuitenkaan liikaa.

- Nyt toisena vuotena on ollut paljon projektitöitä oikeiden yritysten kanssa, lisää markkinointia ja muita erikoistumisopintoja, hän kertoo.

Opiskelu Haaga-Heliassa on ollut Lehtisen mielestä kiinnostavaa ja tarpeeksi vaativaa. Kaikesta selviää hänen mukaansa kunnialla, kunhan panostaa edes jonkin verran. Vaativuutta ei tarvitse pelätä.

Haagan kampus tarjoaa myös paljon ylimääräistä toimintaa kiinnostuneille. Lehtinen on liittynyt tänä vuonna Haagan kilpailutiimiin, joka lähettää opiskelijoita kansainvälisiin ja Suomessa järjestettäviin matkailu- ja hospitality-alan kilpailuihin.

- Tämä kilpailutiimi on mieletön mahdollisuus kerätä lisää tietoa ja taitoa alasta ja sen ongelmista, ja itse kilpailuissa pääsee esittämään ideoitaan alan huippuammattilaisille ja kisaamaan voitosta. Ja kyllä, tästä kaikesta saa opintopisteitä!

Työn ja opintojen yhdistäminen avartaa

Lehtiselle Haaga-Helia on antanut paljon valmiuksia työelämää varten. Hän arvostaa kursseilta kerättyä käytännön osaamista ja sitä, että yksinkertaisimmatkin kursseilla opitut asiat vievät eteenpäin työelämässä ja antavat perspektiiviä. Opinnot ohjaavat oikean urapolun suuntaan ja auttavat tunnistamaan, mikä kiinnostaa ja minkä asioiden kanssa haluaa tehdä tulevaisuudessa töitä.

- Varsinkin erilaiset projektit yritysten kanssa ovat hyödyllisiä, sillä niissä pääsemme kommunikoimaan ja työskentelemään oikeiden asioiden parissa. Joistain kursseista tai projekteista voi saada käteensä jopa työpaikan, joten näihin kannattaa oikeasti panostaa, Lehtinen vinkkaa.

Koronakriisi koettelee matkailualaa, ja Lehtisen mukaan tällä hetkellä on tärkeintä keskittyä pitämään olemassa olevat yritykset elossa ja aloittaa pandemiasta elpyminen. Hänen mielestään nyt onkin oikea aika yritysten väliseen yhteistyöhön, jotta matkailuala voi nousta jaloilleen pandemian murjomasta kuopasta.

- Uskon, että matkakohteet ja yritykset tulevat luomaan paljon uusia innovaatioita matkailussa ja keksimään tapoja tehdä matkailusta kestävämpää ja turvallisempaa, jopa näin pandemian keskellä. Me opiskelijat tulemme varmasti olemaan mukana uuden matkailualan ajan käynnistämisessä, Lehtinen pohtii.

Hänelle itselleen opinnot Haaga-Heliassa ovat mahdollistaneet teoriapohjan ja työelämätaitojen lisäksi kokonaisen urapolun. Lehtinen työskentelee opintojen ohella osa-aikaisesti PR-assistenttina Helsinki Marketingilla. Käytännönläheisissä opinnoissa omaksuttua tietoa ja taitoja on päässyt soveltamaan työelämässä. Excel-taidoista ja viestintäopinnoista on ollut hyötyä.

- Kun ensin oppii asioita kursseilla, ja yhtäkkiä töiden parissa niistä kuulee uudestaan, saa ihan uutta ymmärrystä asiaan!   

Haaga-Helian opinnot joustavatkin Lehtisen mielestä sopivasti, jos haluaa tehdä samalla töitä. Töiden tekeminen opintojen ohella ei välttämättä myöskään pidennä opiskeluaikaa.

Hän haluaa kuitenkin korostaa, ettei työnteko opintojen ohella ole mikään pakko.

- Ei kannata ahmia itselleen liikaa. Jos sinusta tuntuu siltä, että haluaisit ja jaksaisit tehdä töitä opintojen ohella, niin anna mennä! Jos ei, niin keskity mieluummin opintoihin ja hoida ne kunnialla. Meillä on kuitenkin koko loppuelämä aikaa tehdä töitä, Lehtinen muistuttaa.

Kekrin ja Haagan henki

Lehtisen ikimuistoisin kokemus Haaga-Heliasta on tähän mennessä ollut Viaporin Kekri -tapahtuman järjestäminen ensimmäisenä opiskeluvuonna. Haaga-Helian ja Suomenlinnan yhteistyöprojektissa ensimmäisen vuoden HOTEM opiskelijat suunnittelivat aktiviteetteja, toimivat oppaina ja hoitivat ison osan tapahtuman järjestelyistä. Tapahtuma pidettiin marraskuun loppupuolella, ja kaikki oppilaat oli maskeerattu näyttämään Kekrin hengiltä.

- Minä ja kaksi muuta luokkalaistani aikataulutimme jokaisen opiskelijan päivän minuutin tarkkuudella; missä heidän pitää olla, mitä tapahtuu ja milloin.

Lehtinen toimi tapahtuman aikana koordinaattorina päämajasta käsin, neuvoi oppaita ja piti yleistä kommunikaatiota yllä.

- Se oli valtava urakka, mutta lopulta upea kokemus, jonka tulen muistamaan aina. Tapahtuman aamuna tein myös haastattelun Yle Vegalle suorassa lähetyksessä ruotsiksi, mikä tuntui aika surrealistiselta, Lehtinen muistelee.

Hänen mielestään HOTEM-koulutukseen kannattaa hakea, jos kansainvälisyys ja matkailuala kiinnostavat. Haaga-Helia antaa mahdollisuuksia haastaa itseään innokkaiden opettajien ohjauksessa ja keskittyä niihin asioihin, joista on kiinnostunut. Haagan henki pitää kokea itse. 

- HOTEM-linja on hyvin kansainvälinen, ja tulet todennäköisesti saamaan paljon ystäviä ympäri maailmaa, mikä on tosi upea asia, Lehtinen summaa.