Haaga-Helian alumnit eduskunnassa

Kolme haagahelialaista alumnia pääsi läpi 2023 eduskuntavaaleissa. Johdon assistenttityön ja kielten koulutuksesta valmistunut Pinja Perholehto, ammatilliseksi opettajaksi valmistunut Anna-Kristiina Mikkonen ja liiketalouden koulutusohjelmasta valmistunut Noora Fagerström ovat omien alojensa rautaisia osaajia. Heidän sitoutumisensa yhteiskunnallisiin asioihin on vienyt heidät myös politiikan maailmaan.

Kuvituskuva
14.06.2023
Alumnitarina

Kuvassa vasemmalta oikealle: Pinja Perholehto, Anna-Kristiina Mikkonen, Noora Fagerström

Kolme erilaista osaajaa

Pinja Perholehto valmistui Haaga-Heliasta keväällä 2020 johdon assistenttityön ja kielten koulutuksesta (nykyinen liiketalouden koulutus). Hän kertoo, että koulutuksensa paras puoli oli opintojen monipuolisuus sekä se, että teknisten ja teoreettisten taitojen lisäksi käytännön soveltamiseen panostettiin paljon. Vierailut ja vieraat toivat opintoihin myös uniikkia potkua. Niiden kautta mahdollisten urapolkujen moninaisuus avautui paremmin. Eniten Pinja nautti työharjoitteluajasta ja opinnäytetyön parissa puurtamisesta. Puoli vuotta SAK:ssa paitsi opetti paljon tapahtumatuotannosta ja kokoushallinnasta, avasi myös oven uudelle uralle. Pinja työllistyi harjoittelun aikana ja suoritti opinnot loppuun työn ohessa. Politiikan näkökulmasta etenkin Haaga-Helian viestinnälliset opinnot ovat olleet hänelle avuksi.

Anna-Kristiina Mikkonen puolestaan valmistui Haaga-Heliasta ammatilliseksi opettajaksi verkkopainotteisesta ryhmästä vuonna 2023. Vaikka hän tapasi opiskelijakollegansa vain muutamina päivinä livenä – alkutapaamisissa sekä yhden kerran lopputapaamisessa, verkossa opiskelu sujui ongelmitta ja vertaisryhmä ”LOMA!” teki opintojen suorittamisesta vaivatonta ja eteenpäin vievää. Haaga-Helian opinnot laajensivat hänen osaamistaan pedagogiikasta ja erilaisista verkko-oppimisalustoista. Hän pystyi hyödyntämään oppimistehtäviä omassa työssään kansalaisopiston rehtorina ja kehittämään oppilaitoksen toimintaympäristöä.

Noora Fagerström valmistui tradenomiksi keväällä 2010. Noora opiskeli iltalinjalla, sillä hän oli tuolloin täyspäiväisesti töissä. Noora onnistui hyvin sovittamaan työn ja opiskelun yhteen. Opinnot antoivat hänelle hyvän pohjan työelämään ja etenkin yrittäjyyttä varten. Hän perusti suoraan valmistuttuaan oman yrityksen: Tuoreessa muistissa oli budjetointi, kirjanpito, markkinointi sekä henkilöstön johtaminen. Yrittäjyys itsessään on opettanut häntä paljon, mutta korkeakoulusta sai hyvät eväät käytäntöä varten.

Roolit politiikassa ja matka eduskuntaan

Kaikki kolme alumniamme toimivat sekä kunnallispolitiikassa että kansanedustajina. Pinja Perholehto kertoo lähteneensä alun perin mukaan opiskelijajärjestötoimintaan ja huomasi pian kiinnostuksensa politiikkaa kohtaan. Nykyisin hän toimii kansanedustajan tehtävien lisäksi Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Anna-Kristiina Mikkonen puolestaan päätyi politiikkaan ylioppilaskunnan edustajistovaalien kautta ja on nykyään kansanedustajuuden lisäksi Savonlinnan kaupunginvaltuutettu sekä Etelä-Savon Eloisan aluevaltuuston puheenjohtaja.

Noora Fagerström päätyi politiikkaan miehensä serkun ansiosta. Tämä oli ollut pitkään mukana politiikassa ja houkutellut Nooraa monta vuotta mukaan. Kun Noora lopetti perustamansa Jungle Juice Bar -yrityksen toimitusjohtajana vuonna 2020, hän mietti vuoden verran josko hakisi mukaan kuntapolitiikkaan. Espoon valtuustoon hän pääsi vuonna 2021. 

Pinja kertoo eduskunnan olevan työpaikkana poikkeuksellinen.

– Talossa on valtava määrä ihmisiä töissä aina henkilöstöhallinnosta ravitsemuspalveluihin, turvallisuudesta tietohallintoon, poliitikoista asiantuntijoihin ja niin edelleen. Eri ryhmien toimintakulttuuria yhdistävät pitkät perinteet, eduskunnan arvokkuus, erilaiset kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt, hierarkkisuus sekä toisaalta myös yhteisöllisyys, hän kuvailee.

Anna-Kristiina puolestaan valottaa työn vaativia puolia:

– Haasteellista on saada aika riittämään kaikkeen. Koko ajan on vähän riittämätön olo ja miettii tekeekö tarpeeksi.

Yhteisöllisuus ja huomaavaisuus eduskunnan käytävillä antaa kuitenkin energiaa ja ilahduttaa kolmikkoamme.

– Eduskunnan organisaatiokulttuuri on toiset huomioon ottava. Pääsääntöisesti yritämme ymmärtää toisiamme; toisten mielipiteitä sekä ajatuksia. Nautin eniten siitä kun kaikki hymyilevät ja tervehtivät puolueesta riippumatta, Noora lisää.

Nooran, Pinjan ja Anna-Kristiinan ei tarvitse kauaa miettiä, millaisia viestejä heillä on Haaga-Heliasta valmistuville: Nauttikaa opiskeluajasta, se on tärkeä elämänvaihe. Verkostoitukaa, sillä koskaan ei tiedä kenen yhteystietoja tulevaisuudessa tarvitsee. Koulutukseen kannattaa hakea, koska se antaa hyvän pohjan tulevaisuudelle, riippumatta siitä mitä aikoo tehdä. Opiskelu on aina hyödyllistä, mutta ei koko elämä. Muistakaa siis elää ja toteuttaa unelmianne!

Noora Fagerström, Pinja Perholehto ja Anna-Kristiina Mikkonen tekevät hartiavoimin töitä politiikan maailmassa ja ovat jo nyt osoittaneet, että Haaga-Heliasta valmistuneet osaajat ovat arvokasta voimaa Suomen tulevaisuudelle. Heidän menestyksensä eduskunnassa rohkaisee muita opiskelijoita seuraamaan intohimojaan ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Haaga-Helian koulutus ja vahvat verkostot tarjoavat erinomaisia edellytyksiä menestyä niin työelämässä kuin yhteiskunnallisissa tehtävissä.

Alumnit mukana valmistujaisissa

Haaga-Helia järjestää 16.6.2023 valmistujaiset sekä Porvoossa että Pasilassa. Pasilan aamupäivän tilaisuudessa alumnipuheenvuoron pitää kansanedustaja Noora Fagerström. Iltapäivän tilaisuudessa alumnin puheenvuoron pitää Suomen Ammattivalmentajat SAVALin toiminnanjohtaja Raino Nieminen. Porvoon valmistujaisissa alumnipuhujana toimii Original Sokos Hotel Wiklundin hotellinjohtaja Jerry Halme.

Tilaisuuksiin on ollut ennakkoilmoittautuminen. Tervetuloa ilmoittautuneille!

Ota yhteyttä
Elina
El Amrani
asiantuntija, alumnisuhteet
+358 294471077
Elina.ElAmrani@haaga-helia.fi