Ulysseus Eurooppa muuttaa käsityksiämme korkeakoulusta

Ulysseus Eurooppa on yhteiseurooppalainen yliopisto, joka tulee mullistamaan käsityksiämme korkeakoulusta. Kuuden korkeakoulun konsortio sai lähtölaukauksensa joulukuussa.

Ulysseus Eurooppa -yliopiston toiminnan käynnistävä palaveri Espanjassa.
Uutinen

Body

Kuuden eri korkeakoulun rehtoritapaaminen Zoomissa. Tapaaminen käynnisti virallisesti Ulysseus Euroopan toiminnan.

Ulysseus Eurooppa-yliopiston yhteistyö käynnistyi virallisesti torstaina 17. joulukuuta, kun Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtori Teemu Kokko osallistui kuuden eri korkeakoulun rehtoritapaamiseen.

Rehtori Kokon lisäksi tilaisuuteen osallistuivat espanjalaisen Sevillan yliopiston rehtori Miguel Ángel Castro, Genovan yliopiston rehtori Federico Delfino, ranskalaisen Côte d'Azurin yliopiston rehtori Jeanick Brisswalter, slovakialaisen Košicen ammattikorkeakoulun rehtori Stanislav Kmet sekä itävaltalaisen Entrepreneurial Schoolin rehtori Andreas Altmann.

Kokous toimi lähtölaukauksena yhteistyölle, joka tulee koskemaan noin 180 000 eurooppalaista opiskelijaa, tutkijaa ja henkilökunnan jäsentä.

Kokko kertoo rehtorien etätapaamisen sujuneen mutkitta. Yhteinen sävel löytyi välittömästi.

— On kunnia olla mukana tällaisessa joukossa, josta löytyy edustusta aina Sevillasta Helsinkiin asti, hän sanoo.

Kokon mukaan on tärkeää, että tavoitteet asetetaan heti alussa riittävän korkealle.

Saumatonta ja joustavaa

Ulysseus Eurooppa-yliopisto muodostaa yhteiseurooppalaisen kampuksen, jossa opiskelijat, henkilökunta ja tutkijat voivat liikkua saumattomasti sekä opiskella halutessaan virtuaalisesti toisten korkeakoulujen opintojaksoja.

Tämä kuitenkin vaatii, että kuuden korkeakoulun välillä vallitsee yhtenäinen koulutus- ja tutkimusrakenne, joka onkin projektinvetäjien yksi ensimmäisistä tavoitteista.

Haaga-Heliassa korkeakoulujen välisestä integraatiosta vastaa projektijohtaja Kitte Marttinen, joka kertoo uskovansa vakaasti tulevaisuuden yliopistoon.

— Ulysseus Eurooppa tuo mukanaan upeita mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja verkostoitumiseen niin opiskelijoillemme kuin henkilökunnallekin, hän sanoo.

Marttinen myöntää tavoitteiden olevan korkealla, mutta ei saavuttamattomissa. Hankkeen suurimpana haasteena hän pitää yliopiston liittämistä osaksi Haaga-Helian pysyviä rakenteita.

— Integraatiolla on keskeinen rooli hankkeen onnistumisessa, mutta uskon kyllä vakaasti, että haagahelialaisen asiantuntemuksen avulla pääsemme tavoitteisiimme aikataulussa, hän toteaa.

Haaga-Helian erityisvastuulla kansainvälisessä konsortiossa on suunnitella ja pilotoida materiaalia ja koulutuksia, joiden avulla opiskelijoiden ja yliopiston asiantuntijoiden osaamista päivitetään kohti digitaalisesti taitavaa, monikielistä ja yrittäjämäisesti toimivaa Euroopan kansalaista.

Yhteisen koulutus- ja tutkimusrakenteen muodostamisen lisäksi jokaiseen korkeakoulukaupunkiin nousee oma innovaatiokeskuksensa. Haaga-Helia vastaa konsortion tekoälykeskittymästä, joka toimii niin tutkimuskeskuksena kuin avoimena oppimisympäristönäkin.

Toiminta pyritään pitämään opiskelija- ja yritysrajapinnassa, ja sitä tullaan hyödyntämään muun muassa yksilöllisten opintopolkujen suunnittelussa sekä tulevaisuuden osaamistarpeiden kartoittamisessa.

Tulevaisuuden yliopisto

Marttisen mukaan Ulysseus ei ole mikään tavallinen hanke. Yliopiston matka tulee jatkumaan kolmen vuoden päästä, kun korkeakoulut päättävät sen seuraavan vuosikymmenen strategioista.

Tarkoituksena on laajentaa toimintaa ja rakentaa helposti monistettava sapluuna ja standardi yhteiseurooppalaiselle korkeakoulutukselle.

Ulysseus Euroopan ehdoton kruununjalokivi on kuitenkin yhteiseurooppalainen kampus, joka pitää sisällään avoimia oppimistiloja, tutkimuskeskuksia, yrityshautomoita sekä digitaalisen alustan, jonka tarkoituksena on lisätä eurooppalaisen korkeakouluyhteisön keskinäistä vuorovaikutusta.

— Ulysseus muuttaa perinteisiä käsityksiämme korkeakoulutuksesta. Se on tulevaisuuden yliopisto, joka vahvistaa eurooppalaisuuttamme sekä laajentaa osaamistamme, Marttinen toteaa.

Yliopisto on saanut viiden miljoonan euron apurahan Euroopan komissiolta. EU-rahoitus kattaa yhteisen toiminnan kolmen ensimmäisen vuoden ajalta. Niiden aikana keskitytään yhteisten rakenteiden, hallinnon, sekä pilottikurssien suunnitteluun ja toteutukseen.

Ulysseuksen odotetaan olevan vuoteen 2030 mennessä kansainvälisesti merkittävä, ihmislähtöinen ja yrittäjähenkinen huippuyliopisto, jonka ainutlaatuisuus ja avoimuus houkuttelee osaajia eri puolilta maailmaa.

Ota yhteyttä
Kitte
Marttinen
Projektijohtaja, Ulysseus
+358 294471334
kitte.marttinen@haaga-helia.fi
Teemu
Kokko
rehtori
rehtori, toimitusjohtaja
+358 294471900
teemu.kokko@haaga-helia.fi