Lead paragraph
Ulysseus Eurooppa-yliopiston tavoitteena on olla kansainvälinen, ihmiskeskeinen ja yrittäjämäisen lähestymistavan omaava yliopisto, joka muokkaa Euroopan tulevaisuutta.
Ulysseus pähkinänkuoressa
Ulysseus on yksi 50 Eurooppa-yliopistoallianssista Euroopassa. Eurooppa-yliopistoaloite on nuori ja ensimmäiset allianssit aloittivat toimintansa vuonna 2019. Ulysseus kuuluu toisen aallon alliansseihin ja toiminta alkoi loppuvuodesta 2020.
Ulysseuksessa kehitetään yhteisiä tutkintoja, yhteistä koulutustarjontaa, edistetään tutkimusta ja opiskelijoiden sekä henkilökunnan vapaata liikkuvuutta Ulysseus-korkeakoulujen välillä.
Ulysseus-tutkimustoiminta ja yhteiset tutkinnot perustuvat kuuteen innovaatiohubiin, jotka sijaitsevat kussakin partneriyliopistossa. Haaga-Helian vastuualueella on kehittää tekoälyyn keskittyvä innovaatiohub. Haaga-Helian lisäksi mukana on Sevillan yliopisto Espanjasta, Genovan yliopisto Italiasta, Coté d'Azurin yliopisto Ranskasta, Košicen teknillinen korkeakoulu Slovakiasta ja MCI Business School Itävallasta.
Kesäkuussa 2023 Ulysseus sai jatkorahoituspäätöksen Euroopan komissiolta seuraavaksi neljäksi vuodeksi (2023-2027). Toisessa vaiheessa allianssi laajenee kuudesta kahdeksaan jäseneen, kun marraskuussa 2023 mukaan liittyvät Münsterin yliopisto Saksasta ja Montenegron yliopisto Montenegrosta.
Lue lisää allianssin toisesta vaiheesta
Tavoitteet
Haluamme kehittää laadustaan tunnetun Eurooppa-yliopiston, joka on rakennettu eurooppalaisia arvoja, kuten sosiaalista koheesiota ja ihmisoikeuksia, kunnioittaen. Uskomme vahvasti, että Eurooppa-ylipistojen tulee olla maailmalle avoimia, solidaarisia instituutteja, joiden rajat ylittävät Euroopan maarajat.
1. Nykyaikaistamme yliopistomme
2. Olemme mukana alueidemme ja kaupunkiemme kehityksessä.
3. Haluamme pienentää osaamiseroja
4. Haluamme vahvistaa tietoisuutta ja käytäntöä eurooppalaisista arvoista.
5. Haluamme edistää maailmalle avointa yliopistomallia
Haaga-Helia ja Ulysseus
Haaga-Helia vastaa Ulysseuksessa työpaketista, jossa keskitytään vahvistamaan ja luomaan tulevaisuuden kompetensseja. Euroopan komissio on määrittänyt kahdeksan tulevaisuuden avainosaamista, joihin kuuluvat mm. kielitaito, digiosaaminen, jatkuva oppiminen ja yrittäjyys. Haaga-Helia kehittää useita ohjelmia, jotka vastaavat näihin tavoitteisiin. Tuottamiensa ohjelmien lisäksi Haaga-Helia on mukana yhteisissä tutkinnoissa, kaksoistutkinnoissa, tutkimusyhteistyössä, digikampuksen rakentamisessa sekä liikkuvuuden edistämisohjelmassa.
+2 Language programme
Tavoitteena on tarjota kahden eri kielen opetusta oman äidinkielen lisäksi. Tarjontaan tulee kaikille avoimia A1-tason kielikursseja kuudesta eri kielestä: englanti, italia, saksa, ranska, espanja ja venäjä. Nämä kurssit ovat nyt tarjolla Haaga-Helian tutkinto-opiskelijoille. Vuonna 2023 valmistuvat Ulysseus-opiskelijoille tarkoitetut online-kielikurssit em. kielissä tasoilla A2-B2 sekä arabian ja kiinan online-kursseja tasoilla A1-B1. Lisäksi tarjoamme online-ohjelmat suomen ja slovakian kielissä tasoilla A1-B1. Kieliohjelmasta vastaa Haaga-Helian lehtori Maarit Ohinen-Salvén yhteistyössä Ulysseus-partnerikorkeakoulujen kanssa.
Jatkuva oppiminen ja korkean riskin opiskelijat
Tavoitteena on luoda online-kursseja, MOOCeja ja mikrotutkinto, joiden avulla tunnistetaan jo olemassa olevia oppimis- ja työelämätaitoja sekä kehitetään urasuunnitelmia ja -polkuja. Kursseja tarjotaan sekä kaikille avoimina että opiskelijoille ja henkilökunnalle räätälöitynä alkaen huhtikuusta 2023. Lisäksi Ulysseus-yhteisön työntekijät saavat käyttöönsä vuoden 2023 aikana virtuaalisen työpaketin elinikäisestä oppimisesta. Ohjelmasta vastaa Haaga-Helian yliopettaja Marjaana Mäkelä yhteistyössä Ulysseus-partnerikorkeakoulujen kanssa
Yrittäjyys ja muotoiluajattelu
Tavoitteena on luoda yrittäjyyteen ja muotoiluajatteluun keskittyviä online-kursseja Ulysseus-opiskelijoille sekä kaikille avoimia MOOC-kursseja yrittäjyyden teemoista. Kurssit ovat nyt tarjonnassa Haaga-Helian tutkinto-opiskelijoille. Lisäksi ohjelmaan kuuluu kaksi Haaga-Heliassa järjestettävää kesäkoulua vuonna 2022 ja 2023. Kesäkouluihin otetaan yhteensä 80 Ulysseus-oppilasta, ja ensimmäinen leiri järjestettiin onnistuneesti kesäkuussa 2022. Tunnelmia leiriltä voit katsoa Youtubesta. Ohjelmasta vastaa Haaga-Helian yliopettaja Sirpa Lassila yhteistyössä Ulysseus-partnerikorkeakoulujen kanssa.
Innovatiiviset oppimisratkaisut opettajille
Ohjelmassa luodaan mentorointiohjelma Ulysseus-opettajille. Lisäksi julkaisemme online-kursseja Ulysseus-yhteisön opettajille innovatiivisista pedagogisista ratkaisuista, kuten inklusiivisesta pedagogiikasta, learning-designista, työssäoppimisesta ja tekoälyn hyödyntämisestä oppimistarpeiden tunnistamisesta. Lisäksi Ulysseus-yhteisön opettajille järjestetään koulutuksia kustakin aiheesta. Kurssit ovat saatavilla huhtikuussa 2023 ja työpajat järjestetään 2022-2023. Niistä tiedotetaan myöhemmin mm. näillä sivuilla. Ohjelmasta vastaa Haaga-Helian yliopettaja Crister Nyberg yhteistyössä Ulysseus-partnerikorkeakoulujen kanssa.
Lisäksi työpaketissa kehitetään ja muotoillaan urakehitysohjelma, joka on espanjalaisen Sevillan yliopiston vastuulla sekä Ulysseus-yhteisön non academic-staffin osaamispaketti, johon sisältyy online-kursseja henkilökunnalle sekä kaksi MCI:ssä (Itävalta) järjestettävää kesäkoulua vuosina 2022 ja 2023.