Varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin Haaga-Heliassa

Sähkökatkon sattuessa opetus ja muu toiminta kampuksilla keskeytetään katkon ajaksi.

Haaga-Helia Pasila
Uutinen

Body

Meneillään olevan talven aikana sähkön jakelua saatetaan hetkittäin rajoittaa Suomessa.

Valtioneuvosto on antanut kriittiset sähkönkäyttöpaikat määrittävän asetuksen, joka on tullut voimaan joulukuussa 2022. Sen mukaisesti oppilaitokset kuuluvat sähkönkäyttöpaikkoihin, joiden sähkönsaanti voi keskeytyä lyhyeksi ajaksi.

Tämä voi tapahtua etukäteen tiedotettuina ajankohtina tai yllättäen. Lisätietoa sähköpulasta ja sen hoitamisesta on verkkosivulla www.fingrid.fi.

Tiedottaminen sähkökatkoista kampuksilla

Mikäli saamme etukäteen tiedon tulevasta kampuksen/kampuksien toimintaan vaikuttavasta sähkökatkosta, tiedotamme siitä ja siihen liittyvistä toimintaohjeista henkilöstöä, opiskelijoita ja muita kiinteistöjen käyttäjiä.

Tiedottaminen  voi tapahtua sähköpostitse tai puhelimitse tekstiviestein. Jos saamme tiedon etukäteen, käytämme kaikkia pääviestintäkanavia, joita ovat Tuudo-sovellus, infotelevisiot kampuksilla, verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat.

Jos katkos tulee yllättäen, kanavina toimivat tekstiviestit sekä sosiaalinen media.

Lähiopetustoimintaa ei sähkökatkojen aikana järjestetä.

Toimintaohje mahdollisen sähkökatkon aikana

  • Tiloista poistutaan merkittyjä poistumisteitä pitkin.
  • Valaistus: Valaistus sammuu sähkökatkojen aikana. Poistumistiet ovat valaistuina turvallisen poistumisen takaamiseksi.
  • Lukitukset: Sähkökatkojen aikana kaikista ovista pääsee poistumaan turvallisesti. Huolto avaa autotallien ovet manuaalisesti.
  • Tiloista poistuminen: Huolehditaan, että ikkunat ja ulko-ovet ovat kiinni. Ulko-ovista on poistuttava ripeästi, jottei lämpö pääse karkaamaan. Näin suojellaan vesiputkia jäätymiseltä ja rakennusta vesivahingoilta.
  • Käytettävät koneet ja laitteet: Luokka- ja muissa tiloissa ei voi käyttää IT-järjestelmiä eikä AV-laitteita.
  • Vedenkäyttö: Sähkökatkon aikana veden käyttöä on kielletty, vaikka vettä tulisikin, sillä jäteveden pumppaus ei välttämättä toimi. WC:ssä ei tule käydä sähkökatkon aikana. Näin estetään viemäreiden ylivuotoja ja viemäritulvia. Vesihanoja ei saa jättää auki katkon aikana.
  • Ilmanvaihto: Ilmanvaihtokoneet sammuvat sähkökatkon aikana. Ikkunoiden avaaminen on kielletty.
  • Tiedottaminen: Mikäli tieto tulevasta sähkökatkosta saadaan etukäteen, asiasta pyritään tiedottamaan heti eteenpäin edellä mainituin sähköisin menetelmin. Sähkökatkoja voi esiintyä myös yllättäen. Tällaisessa tilanteessa tiedottaminen etukäteen ei ole mahdollista.
  • Lämmitys: Kampukset lämpenevät kaukolämmön avulla. Lämmintä käyttövettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana lainkaan.
  • Hissit: Sähkökatkon aikana hissit eivät toimi. Mikäli jäät hissiin, älä hätäänny, vaan paina hälytysnappia. Hissien asentajat tulevat päästämään pois hissistä mahdollisimman pian.

Huomiota tulee kiinnittää myös seuraaviin asioihin:

  • Sähkökatkojen aikana myöskään katu- tai liikennevalot eivät välttämättä toimi. Käytä heijastinta ja valoa, jos olet liikkeellä pimeän aikaan.
  • Kannettavien tietokoneiden ja puhelimien akut kannattaa pitää mahdollisimman täyteen ladattuina.
  • Puhelin- ja internetyhteydet eivät välttämättä toimi normaalisti sähkökatkon aikana. Kun sähköt palaavat, sähkölaitteiden käyttö aloitetaan vaiheittain. Näin vältetään katkon jälkeistä kulutuspiikkiä ja turvataan sähkön riittävyys.
  • Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Vettä tulee tällöin juoksuttaa, kunnes se kirkastuu. Sähkökatkon jälkeenkin on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä. Katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella ja hanoista voi tulla myös poikkeuksellisen kuumaa vettä.
  • Kiinteistöhälytyksiä tulee runsaasti sähkökatkoalueella. Kiinteistönhuollon resurssit kohdistetaan alueen kiinteistöjen kiireellisimpiä häiriöitä korjaamaan, jolloin kiireettömämmät työt jäävät odottamaan.

Yhteystahot ja puhelinnumerot

Haagan huolto, 050 3100 637
Malmin info, 09-350 9210
Pasilan info, 0400 230 404    
Porvoon info, 040 488 7444
Vierumäki, 050 572 7238