Unelma yhdenvertaisuudesta – INCLAVI rakentaa maailmaa, jossa liikuntakyvyttömyys ei ole este lentämiselle

Inclusive Aviation haluaa mahdollistaa lentäminen jokaiselle. Lentoyhtiöiden ja -kenttien saavutettavuudessa on vielä kirimistä, mutta usko alan muutokseen elää vahvana uuden opintosuunnitelman tekijöissä.

Silminnähden onnellinen henkilö rullatuolissa katsomassa auringonlaskua merenranalla. Kuvassa myös INCLAVI:n ja EU:n logot.
Uutinen

Body

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoima Inclusive Aviation -hanke (INCLAVI) etenee kohti seuraavaa vaihetta. Syyskuussa 2022 käynnistyneessä hankkeessa kehitetään ilmailualan opetusta lisäämällä tietoisuutta saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Mukana on niin yritysmaailman edustajia, korkeakouluja kuin vammaisten etujärjestöjäkin.

INCLAVI:ssa eri alojen ammattilaiset yhdistävät osaamisensa suunnitellakseen täysin uuden opetussuunnitelman ilmailualan henkilöstölle. Tavoitteena on vahvistaa ja tukea Euroopan unionin liikuntarajoitteisten henkilöiden liikkumisvapauteen liittyviä yhdenvertaisuustavoitteita ja parantaa yritysten kilpailukykyä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Namrata Sethin mukaan painotus tulee olemaan ennen kaikkea osaamisen ja ymmärryksen kasvattamisessa sekä tasa-arvoisen kohtelun lisäämisessä. Hänen mielestään jokaisella lentomatkustajalla tulisi olla oikeus sujuvaan matkaan, riippumatta heidän erityistarpeistaan.

Tehtävä ei tule olemaan helppo

Sethin mukaan ensimmäiset viisi ensimmäistä moduulia ovat valmiita jo huhtikuussa 2024 ja koko opetussuunnitelman uskotaan valmistuvan vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen aikana. Hän kertookin olevan tyytyväinen siihen, että aikataulut ovat pitäneet, sillä moni odottaa innolla tulevaa opetussuunnitelmaa, joka syntyi tarpeesta.

– Haluamme varmistaa, että liikuntarajoitteisten ja vähentyneen liikkuvuuden omaavien matkustajien tarpeisiin vastataan matkan jokaisessa vaiheessa, jotta myös heidän asiakaskokemuksensa olisi mahdollisimman onnistunut. Se on pelkästään reilua, hän pohtii.

Sethi myöntää, ettei tehtävä tule olemaan helppo. Esteettömän matkustajakokemuksen luominen vaatii tuhansia ja tuhansia työtunteja sekä tiivistä yhteistyötä globaalien avainpelaajien kuten ammattiliittojen, etujärjestöjen, ilmailualan ja korkeakoulujen välillä. Hän kuitenkin uskoo, että tulossa on suuria muutoksia.

Unelma yhdenvertaisuudesta

INCLAVI on sitoutunut tarjoamaan korkeaa laatua, ja se haluaa luoda standardin, joka toimii esimerkkinä myös muille alan toimijoille. Sethin mukaan liikuntarajoitteiset henkilöt muodostavat tiiviin yhteisön, jossa sana liikkuu nopeaa. Esteettömän kokemuksen tarjoaminen voi toimia kilpailuvalttina niin lentoyhtiöille kuin matkakohteellekin.

– Maailma, jossa heikentynyt liikkuvuus ei ole enää este matkustamiselle, on pitkäaikainen unelmani. Uskon yhdenvertaisuuteen, jonka vuoksi haluan edistää sitä myös työssäni. Kun saamme ilmailualan korjattua, niin on aika tarttua muiden liikennemuotojen haasteisiin, kuten esimerkiksi busseihin ja junaliikenteeseen, hän sanoo.

Haaga-Helian lisäksi kansainvälisessä konsortiossa ovat mukana ammattioppilaitos Careeria Suomesta, Stichting Breda -ammattikorkeakoulu Hollannista, Ozyeginin ja Yasarin yliopistot Turkista, kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n Espanjan ja Kanadan toimistot, Euroopan saavutettavan matkailun verkosto ASBL sekä yhdeksi maailman parhaista lentokentistä valittu Istanbulin kansainvälinen lentokenttä IGA.

Vuosina 2022-2025 toteutettava Inclusive Aviaton on Erasmus+ -ohjelman rahoittama, ja se on linjassa Euroopan komission vammaisten oikeuksia koskevan strategian (2021–2030). Lisää tietoa INCLAV:ista löydät hankkeen verkkosivuilta osoitteesta: https://www.inclavi.eu/.

Ota yhteyttä
Namrata
Sethi
Project Manager
+358 294471577
namrata.sethi@haaga-helia.fi